Oamenii de ştiinţă americani au pus la punct un proiect prin care să fie produs oxigen pe Marte
0Oxigenul este un amestec de gaze esenţial fără de care oamenii nu s-ar descurca, fie că e văzut ca elementul care-i ţine în viaţă, fie că ajută la diferite procese din natură sau proiecte ştiinţifice.
Când e vorba de călătorii în spaţiu şi explorare, oxigenul e un element important pentru asemenea proiecte. Oamenii îl respiră pentru a trăi, iar rachetele sunt ajutate să zboare. De aceea, o echipă de oameni de ştiinţă de la MIT lucrează la o maşină care ar putea asigura oxigenul necesar celor care vrea să meargă pentru cercetări pe planeta Marte.
Atmosfera de pe Marte e formată din 96% dioxid de carbon şi mai puţin de 0,2% oxigen (Pământul are aproximativ 21% oxigen). În cazul în care astronauţii ar încerca să respire aerul de pe Marte, s-ar sufoca în momentul în care şi-ar scoate măştile de oxigen.
Rezervoarele de oxigen necesar pentru ca posibilii astronauţi să respire ocupă un spaţiu preţios care, altfel ar putea fi folosit pentru stocarea alimentelor şi instrumentelor ştiinţifice. În acest moment intră în acţiune „Mars Oxygen In situ resourse utilization Experiment” cunoscut denumirea de MOXIE, proiect al NASA care vrea ca Marte să producă oxigen.
În luna august, Agenţia Spaţială Americană (NASA) anunţa că, va încerca, cu ajutorul unui robot trimis pe Marte (conceput în baza proiectului Curiosity), să producă oxigen la suprafaţa planetei roşii. De asemenea, era precizat un alt robot era programat pentru plecarea pe Marte, acesta trebuind să ajungă în 2021.
Misiunea are costuri estimate de 130 de miliarde de dolari, iar dacă totul va decurge conform planului, celălalt robot va fi trimis spre Marte în septembrie 2020 fiind programat să ajungă într-un interval de 150-300 de zile.
Producerea de oxigen pe Marte e văzută de oamenii de ştiinţă ca pe o modalitate de reduce în mod considerabil costurile misiunii.
Fostul astronaut al NASA Jeffrey A. Hoffman a declarat pentru BBC că prin acest proiect „pentru prima dată va avea loc producerea de oxigen pe suprafaţa planetei Marte”. Succesul unui asemenea demers ar antrena trimitea de versiuni îmbunătăţite ale MOXIE.
„Obiectivul nostru este de a construi un MOXIE la scară de 100 de ori mai mare până undeva spre 2030 care ar putea pregăti rezervoare lichide de oxigen sau ceva echivalent” a declarat pentru Business Insider Michael Hecht, director-adjunct pentru managementul de cercetare al MIT Haystack Observatori.
Prin MOXIE, oamenii de ştiinţă urmăresc un nivel al oxigenului de 99,6%, obiectiv îndrăzneţ pentru o planetă ca Marte. MOXIE e făcut să funcţioneze pentru 51 de zile şi să producă „20 de grame de oxigen pe oră”. Speranţa e ca în anii următori să fie trimis pe Marte o versiune îmbunătăţită a MOXIE-ului pentru a produce aproape 2 kilograme de oxigen pe oră.
Cu toate că prezentarea acestor planuri le dă un plus de energie celor responsabili de proiect, demersul oamenilor de ştiinţă din NASA şi MIT e privit cu pesimism de cei din afara proiectului.