NASA a stabilit prin telescopul Hubble vârsta celei mai vechi stele din Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Methusela, o stea cât 14,5 miliarde de ani. FOTO NASA
Methusela, o stea cât 14,5 miliarde de ani. FOTO NASA

Telescopul Hubble a scrutat Universul şi s-a întors cu imaginea celei mai vechi stele. Aceasta, denumită după celebrul Matusalem, a ajuns să vadă Universul în ultimele 14 miliarde de oameni.

Steaua, denumită „Methusela“ (în traducere, Matusalem), are aproximativ 14,5 miliarde de ani. Vârsta este impresionantă cu siguranţă, dar cercetătorii NASA au avut şi o mică dilemă. Universul este estimat că a apărut acum 13,8 miliarde de ani, ceea ce ar fixa naşterea stelei înainte de Univers, ceea ce ar fi puţin imposibil. De aceea, astronomii au recurs la o marjă de eroare de 0,8 miliarde de ani.

La începutul anilor 2000, când a început observarea stelei catalogată drept HD 140283, astronomii au stabilit că are aproximativ 16 miliarde de ani. Dilema în legătură cu vârsta Universului nu le-a plăcut cercetătorilor, astfel că au vrut să-şi rafineze estimările. Au ajuns, astfel, să stabilească vârsta stelei la 14,5 miliarde de ani şi cu acea marjă de eroare suficientă pentru a se încadra acest corp în vârsta Universului. 

Steaua este cunoscută de aproximativ un secol, chiar dacă nu în prea multe detalii, şi s-a făcut remarcată prin trecerea ei rapidă pe cerul planetei noastre. Cercetătorii estimează că aceasta va părăsi Calea Lactee în următoarele secole, urmându-şi orbita. Methusela călătoreşte cu 1.300.000 de kilometri pe oră şi poate fi observată în prezent în constelaţia Fecioarei.

Înainte de aproximarea realizată de NASA cu ajutorul Hubble, Agenţia Spaţială Europeană a folosit satelitul Hipparcos în acelaşi sens, dar marja de eroare a fost de două miliarde de ani. Măsurătorile celor doi sateliţi sunt similare, dar precizia Hubble este de 5 ori mai mare. Steaua Methusela s-a format, cel mai probabil, într-o galaxie prea mică pentru a rezista Căii Lactee care avea să se dezvolte la aproximativ două miliarde de ani după apariţia stelei şi astfel a fost distrusă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite