FOTO Cercetătorii au cea mai clară poză cu spaţiul extraterestru. Noul sistem optic va fi de 10 ori mai bun decât Hubble

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce obţii după ce investeşti 20 de ani de muncă, un spaţiu de explorat şi pasiune? Răspunsul poate fi: cele mai bune imagini din Univers, de 10 ori mai detaliate, mai clare decât ce poate livra în prezent Hubble, celebrul satelit care monitorizează spaţiul. Şi toate acestea de pe un munte din Chile.

Imortalizarea Universului prin fotografii realizate din spaţiu sau de pe Pământ va ajunge la un alt nivel începând cu acest an. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona, de la Observatorul Arcetri din Florenţa şi cei de la Observatorul Carnegie au dezvoltat un nou tip de cameră care le va permite să obţină imagini mai clare ca niciodată şi de câteva ori mai bune decât cele ale Hubble, notează FoxNews.

GMT, cunoscut drept Giant Magellan Telescope, va dispune până în 2020 de 7 oglinzi speciale care îi vor permite să realizeze poze cu galaxiile şi planetele îndepărtate din Univers la o calitate mult mai mare decât în prezent, iar asta de pe Pământ, nu din spaţiu, precum Hubble. Fiecare oglindă va cântări 20 de tone, cu un diametru de 8 metri fiecare şi la final vor fi unite într-o singură oglindă cu un diametru aproximativ de 24 de metri care va transforma GMT, un proiect de 700 milioane de dolari, în cea mai bună sursă de informaţii despre Univers.

De-a lungul a 20 de ani au fost dezvoltate aceste oglinzi pentru a deservi în acest ansamblu imens şi testele s-au derulat la mai multe observatoare din Arizona, cel mai recent fiind la Large Binocular Telescope. Laird Close, principalul cercetător al proiectului, susţine că prin acest sistem obţin o rezoluţie până acum imposibilă. "Putem, pentru prima dată, să realizăm imagini cu expunere lungă în care putem identifica obiecte cu un diametru de doar 0,02 arcsecunde - echivalentul unei monede văzută de la 160 de kilometri depărtare. La rezoluţia asta, poţi vedea un diamant de dimensiunea unui mingi de baseball pe Lună", a mai spus acesta.

Nebuloasa Orion imortalizată cu noul sistem de care GMT dispune. Imaginea de fundal a fost furnizată de Hubble.

image

Dincolo de dimensiuni şi rezoluţie, sistemul ingenios dezvoltat de cercetători mai are un as în mânecă. Acele oglinzi plutesc într-un câmp magnetic, astfel pot fi îndepărtate dezavantajele aduse de atmosferă. Echipa lui Close a creat un sistem optic capabil să se adapteze pentru a îndepărta aberaţiile. Este vorba de o oglindă foarte subţire (0,15 cm) cu un diametru de 85 cm care pluteşte la circa 900 cm deasupra oglinzii principale a telescopului. Adaptive Secondary Mirror, cum a fost denumită de creatori, îşi poate schimba suprafaţa în 585 de puncte de 1.000 de ori pe secundă.

Haideţi să discutăm. "Tech Adevărul" este şi pe Facebook.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite