Hamburgerul crescut în laborator, o inventie de 325.000 de dolari care se apropie de momentul "degustării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hamburgerul artificial porneşte în viaţă ca un lichid roz FOTO Reuters
Hamburgerul artificial porneşte în viaţă ca un lichid roz FOTO Reuters

Visul de a realiza un hamburger fără a folosi carne provenită de la vreun animal se apropie de realitate, cu ajutorul cercetătorilor din Maastricht, Olanda. Cu toate acestea, nu este momentan o soluţie foarte practică sau ieftină.

Hamburgerul creat de Mark Post la Maastricht nu va lua niciun premiu la "MasterChef" şi a costat până acum 325.000 de dolari pentru dezvoltare, dar este un prim pas de a realiza carne din celule stem, iar aceasta să fie transformată în mâncare propriu-zisă, scrie „The New York Times“.

Hamburgerul este asamblat din bucăţi minuscule de muşchi de vită crescut în laborator, care va fi gătit la un eveniment organizat la Londra în următoarele săptămâni. Ar fi prima oară când carnea procesată în laborator ar deveni realitate, pe un produs care să poată fi consumat măcar în cadrul unui eveniment de presă.

Pentru a reuşi să atingă statutul de muşchi de vită, iar apoi de hamburger, carnea este crescută în mai multe recipiente din laborator. Acestea conţin un lichid  roz, unde sunt crescute miliarde de celule necesare transformării experimentului în carne. Totul a pornit de la un tip de celulă extras din gâtul unor vaci, iar aceasta este forţată apoi în laborator să genereze celule specifice muşchiului.  Post foloseşte celule de tip miosatelit, pe care corpul le foloseşte în mod normal pentru a repara ţesuturile musculare accidentate. Cercetătorii au reuşit să ajungă să le dividă şi să le înmulţească în doar trei săptămâni. Cu toate acestea, pentru succesul unui asemenea preparat, e nevoie de miliarde de celule.

20.000 de bucăţi de ţesut muscular

În timp, celulele se unesc şi formează fibre musculare primitive, numite miotuburi, iar apoi se generează proteine. Esenţa experimentului este organizarea, mai ales dacă celulele sunt ancorate. În momentul când ele au o ancoră de care să se prindă, se dezvoltă. Pentru a dezvolta bucăţi mai mari de carne deodată ar fi dezvoltarea unei reţele de canale, echivalentul vaselor de sânge, pentru a aduce nutrienţi pentru fiecare celulă.

Doctorul Post, un inginer de ţesuturi, a întâmpinat multe probleme cu creşterea cărnii în laborator. Pentru a realiza hambrugerul, el are nevoie de 20.000 de bucăţi extraordinar de subţiri de ţesut muscular. Post chiar a realizat şi mici teste de "gust" şi a declarat că rezultatul este "rezonabil de bun".

Cu toate acestea, suntem în continuare în faza teoretică. Pentru a produce carne în laborator, procesul trebuie grăbit şi totul trebuie realizat mult mai eficient. În plus, oamenii trebuie să accepte ideea că la un moment dat carnea care nu va mai veni de la un animal ucis poate fi folosită cu succes. "E încă ceva foarte nou. Oamenii trebuie să se obişnuiască şi să accepte că şi aceasta este carne", a declarat Neil Stephens, un cercetător la Universitatea din Cardiff.

Chiar dacă suntem încă în momentul laboratorului, mulţi cercetători văd deja avantajele cărnii artificiale. Hanna Tuomitso de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, crede că o astfel de carne ar putea fi mai ieftină în definitiv decât cea normală, deoarece exclude creşterea şi hrănirea animalelor şi, în plus, elimină părţile care nu sunt necesare, cum ar fi unele părţi ale corpului animalelor.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite