Dovezile recente arată că apa ar putea să curgă şi în prezent pe planeta Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai nouă misiune de cercetare a Marte a pornit în august 2012 cu roverul Curiosity. FOTO NASA
Cea mai nouă misiune de cercetare a Marte a pornit în august 2012 cu roverul Curiosity. FOTO NASA

Cercetătorii NASA de la Jet Propulsion Laboratory susţin că au găsit cea mai puternică dovadă de până acum că apa a curs şi curge în continuare pe Marte. Teoria conform căreia Planeta Roşie a avut cândva apă, atât lichidă, cât şi îngheţată, nu e nouă, dar noile dovezi arată există şi acum.

Specialiştii NASA consideră că prezenţa liniilor întunecate de pe sol, după cum se pot observa în imaginea de mai jos, care se mişcă în josul unei pante pe măsură ce temperaturile cresc în lunile mai calde arată că există apă curgătoare chiar şi acum pe Planeta Roşie. Totuşi, pe Marte temperaturile sunt destul de scăzute, astfel că explicaţia pentru apa în formă lichidă poate fi existenţa unei substanţe similare antigelului care îi permite să nu îngheţe, notează io9.

image

NASA are şi o hartă a mineralelor de pe planetă, iar prin aceasta se vede că acele linii întunecate reprezintă cursul apei, apă cu un punct de îngheţ mai scăzut decât cea de pe Pământ. Descoperirea, dacă va confirma existenţa apei pe Marte, este importantă, deoarece întăreşte supoziţia că pe Planeta Roşie a existat cândva viaţă. „Nu suntem siguri că aceasta este dovada supremă a existenţei apei pe Marte, dar nu văd cum ar fi apărut aceste urme în lipsa apei“, a afirmat Lujendra Ojha de la Institutul de Tehnologie din Georgia şi una dintre persoanele care a studiat acest fenomen.

image

Ojha a mai spus că în imaginile de rezoluţie mai bună se observă cum acestea se formează şi dispar de-a lungul timpului, iar asta arată sezonalitatea lor şi necesitatea unei temperaturi optime pentru ca procesul să se întâmple. Ea şi colegii săi au anunţat încă din 2011 posibilitatea ca apa să curgă încă pe suprafaţa Planetei Roşii, iar atunci şi-au publicat un studiu în „Science“ pe baza pozelor furnizate de Mars Reconnaissance Orbiter. Acum, supoziţiile de atunci sunt susţinute de aceste informaţii cu privire la amprenta chimică.

Dacă se dovedeşte că la suprafaţa planetei este apă, atunci e foarte probabil să fie foarte aproape de suprafaţă şi cu salinitate ridicată. Mai precis, apa aceasta ar conţine ferrosulfat, o substanţă minerală bogată în fier şi a cărei existenţă pe Marte a fost demonstrată. Dacă apar ar conţine ferrosulfat, atunci punctul de îngheţ ar fi mai coborât. Pe Pământ, viaţa n-ar putea fi susţinută cu apă bogată în ferrosuflat, dar Ojha a spus pentru CNN că dacă e o cantitate suficient de mare, ar putea fi diluată şi ar putea fi folosită. „Personal, însă, n-aş risca“, a conchis ea.

Află mai multe despre Marte:

Frumuseţe de la distanţă: Pământul, fotografiat de pe planeta Marte

NASA, dată în judecată pentru că nu a analizat o rocă presupusă a fi, de fapt, extraterestru

Misterioasa rocă întâlnită de NASA pe Marte: semn de la „omuleţii verzi“ sau doar o coincidenţă pentru Opportunity?

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite