Cercetător român: Meteoritul care a lovit Rusia se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar a ajuns pe Pământ astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteoritul care a lovit Rusia şi traseul său prin atmosferă. FOTO chelyabinsk.ru
Meteoritul care a lovit Rusia şi traseul său prin atmosferă. FOTO chelyabinsk.ru

Un meteorit a lovit Rusia în această dimineaţă, la aproximativ 1.500 de kilometri distanţă de Moscova, fără a avea însă legătură cu asteroidul DA 14. Cercetătorul român Adrian Sonka spune că acest meteorit putea lovi Pământul de mai multe ori până acum.

Adrian Sonka a declarat pentru Mediafax că episodul din Rusia şi asteroidul care va trece pe lângă Pământ în această seară sunt două lucruri diferite. „Azi-dimineaţă, am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbită îl aducea exact în dreptul Pământului şi a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosferă azi“, a pus cercetătorul de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

Asteroidul 2012 DA 14 va ajunge în această seară, la ora 21.24 (ora României), între orbita sateliţilor şi Pământ. Va fi la aproximativ 27.000 de kilometri distanţă de Terra, iar pericolul de coliziune nu există. „El se mişcă cu o viteză de 8 kilometri pe secundă şi nu are cine să-l scoată de pe traiectoria lui, să i-o modifice. Va trece pe lângă noi“, a explicat Adrian Sonka.

El a mai spus că momentan nu se poate considera că sunt asemănătoare cele două fenomene, pentru că obiectul care a intrat vineri dimineaţă în atmosferă se afla cam la 500.000 de kilometri depărtare de cel care va trece vineri seară pe lângă Terra. „Distanţa este foarte mare, este distanţa Pământ-Lună [peste 380.000 km] şi încă puţin. Nu sunt obiecte care au legătură unul cu altul.“

Dacă fenomenul de vineri dimineaţă nu a putut fi observat din România, cel de vineri seară va fi vizibil din România, din Europa, din Africa şi din Australia. Sonka a explicat şi cum se poate face acest lucru, dar cei interesaţi vor trebui să aibă un binoclu. „Trebuie să îndrepţi binoclul către anumite stele şi să te uiţi cum trece asteroidul pe lângă ele. Dacă nu ştii constelaţiile, nu ai nicio şansă să vezi asteroidul.“

Şi Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat pentru Mediafax că nu există nicio legătură între ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali şi asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra, precizând că nu există un pericol de ciocnire cu Pământul.

Meteoritul din Rusia a provocat mai multe pagube materiale şi sunt peste 400 de persoane rănite. Majoritatea din cauză că geamurile clădirilor au fost sparte de suflul provocat de meteorit. 

blogul său despre impactul meteoritului care a explodat deasupra Rusiei şi atrage atenţia asupra asteroidului 2012 DA14, care se va apropia de Pământ tot astăzi. 

Ce ar trebui să facem? Consider că, în cadrul comunităţii internaţionale de astronomi, ar trebui să regândim puţin limita la care considerăm periculos un asteroid: dacă un obiect de 30 metri diametru cade în ocean, consecinţele sunt minuscule. În schimb, experienţa de azi ne dă un semnal de alarmă: deasupra unei zone locuite, unda de şoc poate produce daune importante.
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite