Ce au mai mâncat oamenii de-a lungul timpului? Pe „fraţii“ lor neanderthalieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu se ştie exact cum sau de ce au dispărut neanderthalienii, cel puţin se poate presupune. Câţiva cercetători din Spania cred că au găsit răspunsul şi este o problemă de natură digestivă.

Oamenii pot fi consideraţi o specie invazivă, consideră cercetătorii spanioli de la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania. De ce ar spune oamenii de ştiinţă aşa ceva? Pentru că ei consideră Homo Sapiens Sapiens drept vinovaţi de dispariţia a nu mai puţin de 178 de specii de mamifere de talie mare. Una dintre acestea ar fi chiar verii lor pe linia evoluţiei, neanderthalienii.

Dovezile luate în calcul sunt oasele neanderthalienilor care poartă urme de tăieturi similare cu cele de pe oasele altor vietăţi vânate şi consumate de oameni. Mai mult, dovezi au fost găsite şi în obiectele de podoabă ale primilor Homo Sapiens care au pătruns în Europa.

„Preferăm să credem că oamenii anatomic moderni au ocupat o nişă similară cu cea a neanderthalienilor, concurând direct cu aceştia pentru hrană şi alte resurse. Credem că inteligenţa noastră s-a dovedit superioară în cursa pentru supravieţuire, însă lucrurile nu stau chiar astfel“, susţin paleoantropologii spanioli Policarp Hortolà şi Bienvenido Martínez-Navarro.

Articolul integral cu explicaţia conflictului dintre oameni şi neanderthalieni este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite