Marea diferenţă dintre Facebook şi Google dezvăluită de un fost angajat al celor două companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google şi Facebook sunt două dintre cele mai mari companii din Silicon Valley la care tinerii îşi doresc să lucreze. Ambele sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le oferă angajaţilor şi pentru campusurile imense, dar cultura organizaţională a celor două companii este total diferită.

Actualul vicepreşedinte al Intercom, Paul Adams, a lucrat pentru Google timp de trei ani, între 2007 şi 2010. Apoi a făcut pasul către Facebook, unde şi-a petrecut următorii trei ani, în perioada 2010-2013. 

Există unele similarităţi între Facebook şi Google: ambele sunt companii tehnologice care dezvoltă produse ce îi ajută pe oameni să comunice şi să găsească uşor informaţii. Dar fac asta în moduri total diferite, spune Adams. „Aşadar, din punctul meu de vedere, cea mai importantă diferenţă este aceea că Google se axează mai mult pe partea tehnologică, pe când Facebook are o abordare mai umană. E mai mult o companie de psihologie socială care încearcă să construiască mai multe căi de comunicare între oameni”, a spus Adams pentru ediţia electronică a Business Insider.

Facebook are „realizări inginereşti fenomenale”, dar nu aceasta este misiunea Facbook. „Lucrurile despre care vorbesc şi pentru care se entuziasmează sunt adesea legate de comunicarea dintre oameni şi psihologia acesteia”, a completat Adams.

De exemplu, Facebook se gândeşte la comunicarea umană asemeni unor psihologi sociali, afirmă tânărul. „Ne gândim des la oraşele sau comunităţile de acum 100 de ani când acestea erau foarte mici şi bârfele circulau repede, toată lumea cunoştea pe toată lumea şi nimeni nu încuia uşile noaptea. Facebook încearcă să înţeleagă această mentalitate şi încearcă să creeze această conştiinţă a comunităţii folosind tehnologia.”

image

Pe de altă parte, Google nu are aceeaşi abordare, spune Paul Adams (foto dreapta) care a ajutat la inventarea conceptului cercurilor din site-ul de socializare Google+. La această companie, discuţiile din jurul Google+ se învârteau în jurul algoritmilor şi clasamentelor.

„Oamenii se întreabă «Cum includem în stream conţinutul generat de noi? Există un algoritm pentru stream?» Pe de altă parte, discuţiile pe care le aveam la Facebook legate de Newsfeed, care este acelaşi lucru, erau total diferite”.

De la plecarea lui Adams de la Facebook din mai 2013, compania a forţat segmentul de telefonie mobilă lansând aplicaţia Facebook Messenger şi cumpărând companii ca WhatsApp.

Luna trecută, Facebook a dezvoltat serviciul Messenger dându-le utilizatorilor posibilitatea să interacţioneze cu diverse companii, putând, de exemplu,  să monitorizeze direct din chat un colet trimis printr-o firmă de curierat. Intercom, compania la care lucrează Adams în momentul de faţă, va lansa un produs asemănător, Acquire, care le va permite diverselor companii să comunice cu clienţii direct din site. 

Paul Adams spune că mesageria şi reţelele sociale au fost în ADN-ul companiei Facebook, pe când pentru Google acestea reprezintă o iniţiativă separată. „Unul din argumentele pe care le foloseam des la Google era că «socialul» nu este un lucru. Fiinţele umane sunt sociale, suntem creaturi sociale. Este parte din ceea ce facem.”

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite