Telefoanele care au marcat anul 2016: de la cel mai „fierbinte“ Samsung la Pixel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ianuarie, telefonul modern împlineşte 10 ani. Înainte de aniversare, au fost câteva care au marcat pozitiv sau negativ anul 2016. Iată-le pe cele remarcabile.

Un smartphone modern e definit de un procesor foarte bun, o cameră foto care depăşeşte camerele compacte, un ecran foarte bun şi capabilităţi care pot echivala cu un computer ultraportabil, potrivit pentru entertainment, productivitate şi lifestyle. Samsung, Apple, Huawei sunt producătorii care s-au remarcat prin modele premium, high-end, dar piaţa nu e închisă între aceşti producători.

Motorola a ajuns divizie a Lenovo şi anul acesta a venit cu un model interesant: Moto Z. Specificaţiile sunt foarte bune, dar, ce-i drept, niciun telefon de peste 200 de dolari nu mai suferă la acest capitol. Are ecran de 5,5 inci QHD, procesor Qualcomm, memorie RAM de 4GB şi camera foto este de 13 megapixeli capabilă să filmeze 4K şi portul este USB-C, noul standard pentru telefoane şi laptopuri.

De ce e remarcabil? Nu pentru că îi lipseşte un jack de 3,5mm, ci pentru designul modular cu cele mai multe şanse de a deveni un standard. Spre deosebire de LG G5, fiecare nouă componentă este ataşată magnetică, conectată printr-un port special, iar Lenovo promite că următoarele modele vor fi compatibile cu actualele module şi viceversa. Rămâne de văzut în cât timp designul acesta se va dovedi depăşit sau un succes, dar, deocamdată, are cele mai mari şanse de reuşită.

După un exemplu pozitiv, vine unul negativ, iar aici este doar unul singur pentru 2016: Samsung Galaxy Note 7. Putea fi cel mai bun telefon al anului, dar problema bateriei care explodează, producând daune pentru mai mulţi utilizatori, l-a transformat într-un eşec care a trebuit să fie oprit de la distanţă de Samsung, via operatori telecom din diverse ţări. Galaxy S8 va fi un pas important pentru Samsung. Va arăta că a trecut peste Note 7 sau va reproduce greşeli de la acest model.

În 2017, intrăm cu aşteptări de la OnePlus. Acest startup din China s-a remarcat cu un echilibru foarte bun între preţ şi dotări tehnice. Două modele mai târziu, după ce a închis şi sistemul de cumpărare prin aşteptare la coadă, a lansat OnePlus 3 şi OnePlus 3T (odată ce Note 7 a creat un gol în piaţa premium) şi preţul este încă sub al concurenţilor principali. Sistemul de operare e o versiune de Android standard modificat foarte puţin de companie.

Actualul smartphone 3T oferă 6GB de memorie RAM, cel mai nou procesor de la Qualcomm, un spaţiu de stocare de 128GB şi o cameră foto frontală de 16MP pentru un preţ de sub 2.300 de lei. Are şi încărcare rapidă. Din păcate, distribuţia în Europa nu e foarte bună, iar comanda o faci prin magazinul din China. Mai mult, nu eşti sigur de garanţie, de unde şi preţul mai redus şi lipsurile terţe dispozitivului pe care le accepţi.

Am menţionat mai devreme Huawei şi aici compania s-a remarcat cu două modele: P9 şi Mate 9 Porsche Design. Cel din urmă e parte dintr-o linie de telefoane cu ecran mare, dar anul acesta la un preţ de 1.500 de euro îţi aduce ecran curbat (ca să uiţi de Note 7). Preţul e mare, dar Huawei demonstrează că a trecut în 2016 mai mult spre designul premium, cu dotări tehnice foarte bune.

Personal, găsesc Huawei P9 mai interesant. Preţul e sub al altor telefoane high-end cu care concurează, dar este remarcabilă camera foto secundară. Are senzor alb-negru, o noutate pentru telefoane, cu o reproducere foarte bună a detaliilor şi cu noi oportunităţi pentru imagistică mobilă. Încă mai este de lucrat la calitatea senzorului, la algoritm, ba chiar şi la diafragma camerei, dar este primul model şi în următorii ani poate construi pe acest trend. „Leica“ rămâne, deocamdată, doar un nume pe care compania chineză l-a licenţiat şi un brand pe care l-a folosit şi pentru interfaţa camerei.

image

Nu în ultimul rând, telefonul anului ar putea fi Google Pixel. Nu pentru că ar fi excepţional, ci pentru că Google s-a decis, în sfârşit, să devină „producător“ de telefoane. Nu e pe deplin, că face altcineva dispozitivul, cum se întâmplă în cazul BlackBerry şi cum va fi cu Nokia, dar se ocupă de toate detaliile şi dezvoltarea. Spre deosebire de Nexus, nu mai sunt dispozitive ale producătorilor parteneri adaptate programului, ci sunt construite de la zero după specificaţiile Google.

Pixel a venit cu un asistent al Google, dezvoltat din Now, şi cu un software de procesare a imaginilor bazat pe algoritmi de inteligenţă artificială. De asemenea, a avut Android 7.1 Nougat, cea mai nouă versiune, înaintea altor producători, un plus. Totuşi, e şi un mare minus: distribuţia redusă la nivel global şi european. Preţul e mare, dar dacă vrei mereu cel mai nou Android, accepţi şi acest cost.

În 2017, cel mai probabil vom vedea un iPhone mai interesant decât cel din acest an. Vom vedea asistenţi personali mai eficienţi şi dacă Google demonstrează că aplicaţia sa de cameră e bună, va fi inteligenţa artificială elementul cheie care va compensa senzorii mici din telefoane. În primăvară, la Mobile World Congress, vom vedea noile telefoane de la Samsung, Huawei, LG şi alţi producători. În toamnă, e Apple, dar va fi şi Samsung cu noul Note. Va fi un an plin, ca de obicei, dar după un deceniu pare foarte greu să mai vină ceva extraordinar pe telefoane.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite