Raport Ericsson: Traficul de date mobile a crescut de 300 de ori în ultimii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Numărul utilizatorilor de smartphone a crescut la 5,5 miliarde în ultimii zece ani, în timp ce traficul de date mobile s-a majorat de aproape 300 de ori, în aceeaşi perioadă, arată datele incluse în Ericsson Mobility Report, publicat vineri 3 noiembrie.

2011 este anul în care a fost publicată prima ediţie a acestui raport şi, pe baza datelor actuale dar şi a celor colectate şi analizate anterior, compania (NASDAQ: ERIC) a elaborat o ediţie specială a Ericsson Mobility Report, care marchează 10 ani de publicare a raportului. Astfel, ediţia din noiembrie 2021 analizează unele dintre principalele tendinţe şi evenimente care au conturat ultimul deceniu şi dezvăluie noi estimări pentru viitor, până în anul 2027.

Premisei potrivit căreia 5G va deveni cea mai rapidă generaţie de tehnologie mobilă implementată până în prezent i se adaugă şi o estimare actualizată conform căreia până la finele acestui an vor exista aproape 660 de milioane de abonamente 5G. 

Creşterea se datorează cererii peste aşteptări din China şi America de Nord, determinată parţial de scăderea preţurilor dispozitivelor 5G. Totodată, în trimestrul al 3-lea al anului 2021, numărul abonamentelor 5G de la nivel global s-a majorat cu 98 de milioane (faţă de 48 de milioane de noi abonamente 4G). Astfel, se estimează că peste 2 miliarde de oameni vor avea acoperire 5G, la sfârşitul anului curent.

Conform celor mai recente estimări, până în 2027, 5G ar putea să devină principala tehnologie de acces la servicii mobile prin abonament, la nivel global. De asemenea, tot până în 2027, aproximativ 50% din toate abonamentele mobile de la nivel mondial ar urma să fie pentru servicii 5G, acoperind 75% din populaţia lumii şi facilitând 62% din traficul global de date pe smartphone.

Începând din anul 2011, implementarea reţelelor 4G LTE a fost esenţială pentru generarea celor 5,5 miliarde de noi conexiuni pe smartphone la nivel global, contribuind la apariţia pe piaţă a peste 20.000 de modele diferite de dispozitive 4G. Acest raport arată un ciclu de viaţă mult mai timpuriu în ceea ce priveşte tehnologia utilizată de dispozitivele 5G, telefoanele 5G reprezentând astăzi 23% din volumele globale, faţă de 8% cât reprezentau telefoanele 4G la momentul respectiv.

Acest lucru contribuie la o creştere exponenţială a traficului de date mobile. Traficul de date din reţelele mobile a crescut cu 42% faţă de anul precedent, ajungând în trimestrul 3 din 2021, la aproximativ 78 de exabiţi (EB), incluzând traficul generat de serviciile Fixed Wireless Access (FWA). Numai în trimestrul al 3-lea, traficul de date mobile a fost mai mare decât volumul generat vreodată până la sfârşitul anului 2016, iar noile estimări arată că traficul total de date din reţelele mobile poate ajunge la 370 EB până la finele anului 2027.

Raportul mai arată şi faptul că natura conexiunilor mobile se schimbă rapid, contribuind la creşterea continuă a traficului de date în reţelele mobile.

Aplicaţiile care folosesc technologia broadband IoT le-au depăşit pe cele care folosesc tehnologiile 2G sau 3G ca segment care conectează cea mai mare parte a aplicaţiilor IoT. Se preconizează că, până la sfârşitul anului 2021, serviciile broadband IoT vor reprezenta 47% din toate conexiunile celulare pe dispozitive IoT, comparativ cu 37% în cazul 2G sau 3G şi cu 16% în cazul tehnologiilor de Massive IoT (NB-IoT şi Cat-M).

Mai mult, noile estimări confirmă, încă o dată, faptul că în următorii ani, implementarea în masă a tehnologiilor IoT va accelera, cuprinzând scenarii de utilizare care vizează dispozitive şi accesorii pentru telemedicină, urmărirea activelor logistice, monitorizarea impactului asupra mediului înconjurător şi contoarele inteligente, precum şi dispozitivele inteligente de monitorizare destinate sectorului manufacturier. Se estimează că, până în 2027, tehnologiile de Massive IoT vor reprezenta 51% din totalul conexiunilor celulare pe dispozitive IoT.

Totodată, în decursul aceleiaşi perioade analizate, conexiunile de tip FWA vor creşte de aproape trei ori, de la 88 de milioane până la sfârşitul lui 2021, la aproximativ 230 de milioane în 2027, iar aproape jumătate dintre acestea ar urma să fie preluate de reţelele 5G.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite