Nokia Lumia 1020 este şansa Nokia de a redeveni populară şi cel mai mare pas făcut de companie în faţa rivalilor
0Nokia Lumia 1020 este cel mai bun telefon, din perspectiva camerei foto. Rulează sistemul de operare de la Microsoft şi este foarte probabil să nu aibă un rival suficient de bun în următorii doi ani sau poate chiar mai mult. Este un pariu câştigător sau o încercare fără sorţi de izbândă?
Nokia Lumia 1020 oferă de peste 3 ori mai mulţi megapixeli decât oricare alt telefon concurent şi o capacitate de a face zoom pe o imagine nemaiîntâlnită până acum. Totul cumulat cu Windows Phone 8, un ecran de 4,5 inci, un bliţ Xenon şi lentile Carl Zeiss. Întâi de toate, care este filosofia camerei acestui smartphone?
Camera din Nokia Lumia 1020. FOTO TechRadar
Nokia 808 PureView a fost prima încercare a companiei din Finlanda în ceea ce priveşte „ferma de megapixeli“. A oferit 41 MP precum Nokia Lumia 1020, dar fără un ecosistem decent, Symbian era deja mult în urma rivalilor. Acum recuperează la acest capitol cu Windows Phone 8. Chris Gampat, de la The Photoblographer, a vorbit cu Nicole Balle, manager de marketing al Carl Zeiss, compania furnizoare a lentilelor şi are câteva răspunsuri cu privire la tehnologie „din sticlă“.
Camera foto de 41 megapixeli de pe Nokia Lumia 1020 poate stoca imagini la rezoluţii de: 34 MP în format 16:9 sau 38 MP în format 4:3. Pe lângă aceşti „coloşi“ ai imagisticii, camera mai stochează şi imaginea la 5 MP creată prin procedeul „oversampling“, ceea ce înseamnă crearea unui pixel din alţi 7 din jurul aceluia unu.
„Pentru a pune în valoare senzorul de 41 MP trebuie să ai lentile de înaltă calitate. Este puţin ca în această analogie - nu poţi să pui pneuri proaste pe un Porsche nou şi să începi să conduci pe autostradă cu 240 de kilometri pe oră. Pentru cel mai bun rezultat trebuie ca toate componentele să fie de cea mai bună calitate“, a afirmat Balle.
În termeni tehnici, camera de pe Nokia Lumia 1020 are o deschidere maximă f/2.2 şi o distanţă focală de 25 mm raportată la un aparat full frame. Pe lângă aceste detalii, Nokia a implementat şi un sistem de stabilizare a imaginii. Mai mult, în timp ce filmezi la 720p poţi efectua de 6 ori zoom, la rezoluţie 1080p un zoom de 4x, iar în cazul unei imagini de 5 megapixeli poţi face zoom de trei ori, fără a pierde nimic din detalii. Mai jos este o reprezentare grafică a tuturor acestor detalii.
Cum poate Nokia salva Windows Phone 8 şi cum se poate salva pe sine
Situaţia Nokia în acest moment încă nu e foarte bună. A vândut câteva milioane de telefoane cu Windows Phone 8 deja, dar asta nu-i garantează încă succesul. Acum, Nokia Lumia 1020 poate fi telefonul câştigător pentru că oferă tot ceea ce rivalii n-au: un instrument perfect pentru socializare în web 2.0, adică filme şi poze pe reţelele sociale. Realizează poze peste care poţi reveni, poţi să tai ce nu-ţi place, poţi să măreşti pentru a vedea mai mult, iar asta fără să pierzi calitate (tehnologia oversampling).
Ce a făcut Instragram în privinţa fotografiilor proaste face Nokia în privinţa fotografilor amatori care vor fotografii şi filme potrivite din vacanţă, de la evenimente sau din viaţa de zi cu zi. Minusul acestui telefon este încă sistemul de operare, mai precis lipsa de aplicaţii pentru acesta. Totuşi, în aproximativ un an vor veni cele necesare, cele căutate. Nokia Lumia 1020 va fi la fel de util şi atunci, precum Nokia 808 PureView n-a murit încă.
Nokia Lumia 1020 nu se va vinde în milioane de unităţi instant, mai ales că nu va fi deloc ieftin - Stephen Elop, directorul Nokia, nu a menţionat decât preţul de 300 de dolari la abonament pe doi ani la AT&T -, dar arată că Windows Phone 8 poate fi foarte util, când producătorii îl folosesc cum trebuie. Pentru oricine a folosit vreodată o cameră foto compactă, Nokia Lumia 1020 va fi foarte bun, iar aceasta este piaţa de succes a companiei: oameni care vor poze bune şi gata. Aici a câştigat iPhone în popularitate.
În plus, Nokia Lumia 1020 a câştigat deja, în termeni de design şi funcţionalitate, în faţa Samsung Galaxy S4 Zoom, principalul concurent. Este mai subţire, arată a telefon şi nu a hibrid între o cameră foto şi un smartphone, iar Nokia are o experienţă mai mare în ceea ce priveşte imagistica din telefoanele mobile. Rămâne de văzut ce prezintă şi Apple cu noul iPhone - probabil filmarea cu 60 de cadre pe secundă va fi o funcţionalitate.
Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“
Află mai multe despre Lumia 1020 şi Galaxy S4 Zoom: