Google Pixel: cum ar fi un iPhone, dacă ar „trece“ la Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google Pixel e cel mai nou telefon cu Android şi singurul care te-ar putea interesa, dacă vrei un fel de iPhone, dar cu alt sistem de operare.

„iPhone“ e cuvântul care desemnează telefonul Apple, dar este şi un mod de a face software şi hardware pentru cel mai folosit gadget. Acum, Alphabet lansează Google Pixel şi propune o alternativă similară. La şase ani după ce Nexus a trasat un standard de hardware pentru Android, acest nou smartphone vine să ne arate că cel mai bun smartphone e acela care trece peste cât de puternic e procesorul şi se concetrează pe cât de bun e sistemul de operare.

Noua serie de telefoane de la Google înseamnă Pixel şi Pixel XL, ambele diferite în hardware şi dimensiuni. Folosesc acelaşi procesor Snapdragon 821 cu şase nuclee: două de 2,15Ghz şi două de câte 1,6Ghz, 4GB de memorie RAM, spaţiu de stocare de 32GB sau 128GB şi opţiunea de a salva în cloud ceea ce vrei să păstrezi. Ecranele sunt de 5 inci full HD, respectiv 5,5 inci QHD (pentru realitate virtuală, mai ales).

Camerele foto de pe ambele telefoane sunt de 12 megapixeli (cu diafragmă f/2 - Galaxy S7 şi iPhone 7 sunt mai bune la acest capitol), respectiv 8MP pentru selfie. Bateria pentru Google Pixel va fi de 2.770 mAh, iar cea din Google Pixel XL va fi de 3.450 mAh. Desigur, au jack de căşti, iar portul de încărcare este USB-C. Şi ambele sunt disponibile cu cel mai nou Android: Nougat 7.1, care va putea fi instalat şi pe alte dispozitive, dacă producătorii vor să facă upgrade.

image

Un aspect important al prezentării celor două este că Google s-a lăudat cu un scor DxOMark de 89 de puncte. Asta înseamnă că este cel mai bun smartphone pentru fotografii, dar şi acel scor nu înseamnă mare lucru în lumea reală. Multă vreme, Sony a primit laude din partea DxO pentru camerele de pe Xperia, iar experienţa de folosire nu arăta deloc la fel de bine ca vorbele de marketing.

Cele mai mai trăsături inspirate de la iPhone sunt altele. Telefonul vine cu Google Assistant, un fel de Siri, dar produs de Alphabet, iar dispozitivul nu mai e marcat în vreun fel ca fiind al unui producător. Cel mai probabil e fabricat de HTC, dar, spre deosebire de Nexus, Google s-a implicat de la început în dezvoltare şi producţie. Pentru Nexus, se interesa de cum merge treaba după ce 90% din terminal era făcut. 

image

În limbajul nord-american, Google este hands-on pentru Pixel. Ba chiar plănuieşte să producă un cip propriu pentru procesare, acum bazându-se pe Qualcomm. Google Pixel nu va fi ieftin, acesta e un alt lucru de luat în considerare. Va porni de la 650 de dolari pentru versiunea cu ecran mic, iar spaţiul de stocare disponibil va influenţa costul final. 

De asemenea, tot pentru cameră, Google va folosi giroscopul din telefon pentru o stabilizare cât mai bună în video. Şi aici standardul este tot iPhone, chiar lipsit de stabilizare optică. Pe foto nu există aşa ceva. 

Poate te întrebi care e direcţia pentru Android acum că Google vrea să fie şi producător sau vânzător de hardware. Ei bine, conform reprezentaţilor companiei, diviziile Pixel şi Android sunt separate. „Samsung e un partener important, la fel LG, Huawei şi aşa mai departe. Samsung ne încredinţează informaţii importante despre linia sa de produse, planurilor lor. Nu le vom spune LG şi viceversa. Aşa vom continua. Fiecare este tratat la fel, inclusiv echipa de hardware a Google“, a declarat pentru Bloomberg Hiroshi Lockheimer, cel care conduce diviza Android.

Telefoanele au scanner de amprentă, care devine şi touchpad (ca la Huawei), iar designul arată foarte bine pentru un produs Google, spre deosebire de Glass, un gadget de 1.500 de dolari destul de firav şi neinspirat. În ceea ce priveşte producţia, Rick Osterloh, directorul diviziei de hardware, susţine că HTC asamblează telefoanele, dar este un parteneriat la fel ca cel pe care Apple îl are cu Foxconn.

De aici ar trebui să reţii că Google dezvoltă de la zero produsul, de la design şi tehnologiile din interior, apoi un partener (acum HTC) va finaliza treaba. De aici a pornit şi ideea lor de a pune marca Made by Google pe noile dispozitive. Apple foloseşte sintagma Designed by Apple in California, chiar dacă ele sunt asamblate în China.

Acesta este noul Nexus. Un Pixel gândit de inginerii companiei, fabricat de un partener şi dotat cu tehnologiile pe care Google fie vrea să le testeze, cum ar fi Assistant, fie le-a văzut foarte populare şi le-a integrat, cum ar fi transformarea cititorului de amprente în mijloc de interacţiune. Preţul e mare, discutăm deja de hardware şi software premium, şi măcar ştii că cu fiecare telefon vei primi cele mai noi actualizări, spre deosebire de „viteza“ cu care livrează Huawei, HTC, Samsung şi lista poate continua. Poate astfel Android iese, în sfârşit, din zona gri de software şi trece în cea gold.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite