Apple a doborât recorduri de vânzări în ultimul trimestru, însă acest lucru pare că nu este suficient pentru investitorii din spatele companiei californiene
0Apple a înregistrat rezultate record în trimestrul patru fiscal şi a estimat venituri record în sezonul sărbătorilor de iarnă, dar investitorii nu au fost mulţumiţi de prognoze, precum şi de decizia companiei de a nu mai publica date separate referitoare la numărul de unităţi de produse vândute, provocând joi un declin al acţiunilor de până la 7%.
Producătorul de iPhone-uri a anunţat o creştere de 20% a veniturilor în trimestrul patru, datorită vânzărilor celor mai noi modele de telefoane. Vânzările de iPhone-uri au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii ani, de 29%, susţinute de lansarea pe piaţă a iPhone XS şi a XS Max, relatează MarketWatch.
Aceste creşteri sunt însă o anomalie. O parte a acestui trimestru a beneficiat de cererea pentru cele două noi telefoane scumpe, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut compania nu lansase încă telefonul iPhone X. Acest fapt a determinat compania să facă estimări mai precaute pentru trimestrul actual şi a provocat declinul acţiunilor, după închiderea bursei.
Apple estimează pentru sezonul sărbătorilor de iarnă venituri de 89-93 de miliarde de dolari, peste recordul trimestrial de 88,5 miliarde de dolari stabilit în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Compania a mai anunţat, spre nemulţumirea investitorilor, că nu va mai raporta date individuale referitoare la numărul unităţilor de iPhone-uri, iPad-uri şi computere Mac vândute (Pentruy computerele Mac raporta vânzările de unităţi încă din 1998). Analiştii şi investitorii foloseau datele pentru a calcula preţul mediu de vânzare al dispozitivelor Apple şi a măsura sănătatea companiei.
Apple a justificat că datele sunt mai puţin relevante pentru soliditatea afacerilor sale întrucât clienţii cumpără produse împreună, cum ar fi un iPhone cu căştile AirPods, servicii de abonament precum Apple Music şi servicii iCloud pentru fotografii. Analiştii sunt însă sceptici.
”De obicei, companiile nu mai raportează anumite date când aceste sunt pe cale să scadă. Asta nu arrată bine pentru Apple”, a spus analistul Walter Piecyk, de la firma BTIG Research.
În schimb, Apple va raporta date referitoare la vânzările cumulate de dispozitive şi date privind vânzările de servicii., cee ce va face ca analiştii să ealueze marjele pentru ambele. În trecut, Apple publica o marjă brută de profit pentru întreaga companie.
Acţiunile Apple au închis la 207,81 dolari pe unitate, în scădere cu circa 6,5% faţă de închiderea de miercuri. Capitaliazarea Apple a sscăzut cu circa 70 de miliarde de dolari, sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Pentru trimestrul încheiat în septembrie, Apple a înregistrat venituri de 62,9 miliarde de dolari şi un profit pe acţiune de 2,91 dolari pe unitate, depăşind aşteptările de 61,5 miliarde de dolari şi 2,79 dolari pe acţiune.
Apple a vândut 46,9 milioane de iPhone-uri în trimestrul patru fiscal, sub aşteptările analiştilor, de 47,5 milioane de unităţi, potrivit datelor FactSet. Dar preţul mediu de vânzare a fost de 793 de dolari, cu mult peste aşteptările analiştilor, de 750,78 dolari, arată datele FactSet, citate de Reuters.
Apple a explicat estimările mai precaute pentru sezonul sărbătorilor şi prin efectul negativ al cursului valutar şi incertitudinile de pe pieţele emergente.
Directorul general Tim Cook a spus în timpul conferinţei cu investitorii că pieţele emergente se referă la ţări ca Brazilia, Turcia, India şi Rusia, unde monedele s-au depreciat faţă de dolar.
În privinţa Chinei, investitorii sunt îngrijoraţi din cauza tarifelor, a tendinţei cheltuielilor de consum şi a schimbărilor generale a mediului de afaceri, dar Cook a clarificat că nu ar include China în acea categorie.
Cook a precizat că problemele din China sunt de natură internă şi nu rezultatul războiului comercial cu Statele Unite.
O ultimă justificare pentru estimările Apple este ”incertitudinea legată de echilibrul dintre cerere şi ofertă”, menţionată de directorul financiar. Compania nu a specificat dacă este vorba probleme legate de cerere sau de ofertă. Dar comentariile din timpul conferinţei sugerează că ambele.
Acţiunile Apple s-au apreciat cu 33% în ultimele 12 luni, până la închiderea de joi, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average, în care sunt include titlurile companiei, a urcat cu 8%.