Cu Windows 8.1 şi Xbox One, cele trei ecrane şi un cloud vor fi realitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată
cu lansarea Windows 8.1 şi Xbox One, vom putea spune că viziunea Microsoft este
o realitate.
Odată cu lansarea Windows 8.1 şi Xbox One, vom putea spune că viziunea Microsoft este o realitate.

Microsoft vorbeşte de multă vreme despre strategia lor “trei ecrane şi un cloud“. Abia la finalul lui 2013 această strategie va deveni cu adevărat realitate, dar rămâne de văzut cât de receptivi vor fi consumatorii şi cât de mult succes va avea. Haideţi să vedem ce a însemnat această strategie în momentul formulării ei, la începutul lui 2009 şi ce va însemna la finalul lui 2013 – începutul lui 2014, când implementarea ei se va finaliza.

Ce însemnau “trei ecrane şi un cloud“ în 2009?

Ideea a fost făcută publică la începutul lui 2009 şi spunea că utilizatorii vor folosi calculatoare, telefoane şi televizoare care partajează aceleaşi date, aplicaţii, setări şi profile de utilizator prin intermediul internetului şi al unui serviciu de stocare în cloud. Pe scurt, PC-ul, telefonul şi televizorul aveau aplicaţii şi date comune. Ele putea fi folosite oricând, de pe orice dispozitiv, de către utilizator, singura condiţie fiind accesul la internet şi implicit, la cloud.

În 2009 Microsoft lucra la lansarea platformei de cloud computing Windows Azure şi lucrurile erau într-un stadiu incipient. SkyDrive (pe atunci Windows Live Mesh) era la primele versiuni şi soluţiile de stocare şi sincronizare a datelor pentru consumatori începeau să îşi facă apariţia. Dropbox – un competitor important pe această nişă fusese lansat cu mai puţin de un an înainte.

Ca de obicei, gurile rele s-au grăbit să declare această strategie ca fiind lipsită de succes, când ea încă nu fusese cu adevărat implementată. Abia la finalul lui 2013 (cu 4 ani mai târziu), odată cu lansarea Windows 8.1 şi Xbox One, vom putea spune că viziunea Microsoft este o realitate. Dar cum va arăta viziunea la finalul implementării ei?

“Trei ecrane şi un cloud“ = “patru ecrane şi un cloud“ în 2013

Deşi viziunea iniţială era bună, ea a trebuit să evolueze rapid de la “trei ecrane şi un cloud“ la patru ecrane şi un cloud. Astăzi, consumatorul obişnuit, foloseşte PC-ul, tableta, telefonul şi televizorul. Tableta este o verigă importantă, ignorată de Microsoft multă vreme şi transformată în realitate cotidiană de Apple şi Google, începând cu 2010.

Şi da, cloud-ul este serviciul care le leagă şi oferă acces la aceleaşi date, setări şi aplicaţii. La finalul lui 2013, nicio companie nu are toate cele 5 elemente disponibile în afară de Apple şi Microsoft. Nici măcar Google. Chromebook nu este un PC din punct de vedere al experienţei de utilizare şi al productivităţii, ci doar un dispozitiv pentru accesarea serviciilor cloud create de Google. Ca urmare, cota sa de piaţă este insignifiantă şi va rămâne astfel, cel puţin în viitorul apropiat.

Apple foloseşte soluţia iCloud pentru a lega toate dispozitivele importante ale companiei: PC-uri, tablete, telefoane şi dispozitivele Apple TV. La sfârşitul lui 2013, Microsoft vor avea şi ei toate elementele, legate prin serviciul SkyDrive: PC-urile cu Windows 8.1, tabletele cu Windows 8.1, telefoanele Windows Phone şi TV-urile conectate la Xbox One. Dacă Apple domină Microsoft când vine vorba de tablete şi telefoane, Microsoft domină Apple când vine vorba de PC-uri şi TV. Mulţi uită că Xbox One nu este doar o consolă ci un dispozitiv multimedia complex, capabil să ofere aceleaşi lucruri ca Apple TV, plus experienţa de gaming specifică consolelor. La acest ecosistem se adaugă şi o altă verigă importantă - Office 2013 şi Office 365 – soluţii de productivitate perfect integrate cu SkyDrive şi toate dispozitivele Microsoft.

Dar, sunt aceste atu-uri de ajuns pentru a redeveni liderul absolut pe piaţa de dispozitive de calcul, şi nu doar pe cea a PC-urilor?

Asta rămâne de văzut. Dar mai întâi, haideţi să vedem cum va fi integrat SkyDrive cu cele mai noi dispozitive din ecosistemul Microsoft.

În Windows 8.1 – SkyDrive face parte din sistemul de operare şi nu poate fi dezinstalat

Într-o postare pe situl 7 Tutoriale, numită SkyDrive în centrul experienţei Windows 8.1 – Ce înseamnă acest lucru? am explicat în detaliu modul în care SkyDrive (cloud-ul Microsoft) face parte din sistemul de operare. Este o schimbare foarte importantă deoarece, chiar dacă-l foloseşti sau nu, SkyDrive este acolo. În plus, SkyDrive este singura aplicaţie Windows 8.1 care nu poate fi dezinstalată. Poţi doar să alegi să nu-l foloseşti, la fel cum mulţi utilizatori aleg să nu folosească Internet Explorer în favoarea Google Chrome ori Firefox.

Este ironic că Internet Explorer poate fi dezinstalat cu uşurinţă, folosind facilităţile oferite de Windows, în timp ce SkyDrive poate fi scos doar cu hack-uri care pot afecta buna funcţionare a sistemului de operare.

Despre Xbox One şi integrarea cu SkyDrive – se ştie doar că va fi prezentă. Xbox One va avea trei sisteme de operare rulând simultan (sistemul de operare Xbox, un kernel modificat de Windows şi un alt sistem de operare care va media comunicarea între celelalte două) ceea ce face portarea SkyDrive să nu fie tocmai complicată din punct de vedere tehnic. Ţinând cont că SkyDrive este promovat din ce în ce mai agresiv de Microsoft, sunt convins că integrarea SkyDrive va fi una puternică şi greu de ocolit.

Ce vor spune consumatorii şi piaţa despre cele patru ecrane şi un cloud?

Abia acum, la patru ani după formularea acestei strategii, vom avea toate elementele implementate de Microsoft. S-au mişcat prea lent ori prea rapid? Vor avea Xbox One şi Windows 8.1 suficient succes încât să încline balanţa în favoarea Microsoft? Asta vom afla începând cu 2014, când noile produse vor fi disponibile la nivel global.

Ce vor zice consumatorii despre implementarea agresivă a serviciului SkyDrive în Windows 8.1? Iarăşi rămâne de văzut. Deşi poţi alege să foloseşti alte soluţii de stocare în cloud, faptul că SkyDrive este acolo fie că-l foloseşti sau nu, poate genera reacţii negative, poate şi din partea unor instituţii de genul Uniunii Europene, care au forţat Microsoft să ofere posibilitatea de a dezinstala Internet Explorer. Vor face la fel şi cu SkyDrive? Rămâne de văzut.

Adevăratul război al ecosistemelor începe abia din 2014 şi sunt tare curios care vor fi câştigătorii. Indiferent de rezultat, un lucru este cert – lumea tehnologiei se va schimba dramatic şi cele 4 ecrane se pot transforma foarte rapid în 5 ori chiar şi mai multe. Microsoft şi celelalte mari companii vor trebui să fie mai atente la trendurile care prind teren şi vor trebui să ofere ecosisteme de dispozitive şi servicii din ce în ce mai solide.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite