Samsung putea să cumpere Android în 2005, dar a râs de sistemul de operare
0
Samsung ar fi avut ocazia să cumpere Android în 2005, dar a refuzat. Oficialii sud-coreeni nu au crezut în echipa lui Andy Rubin, iar la două săptămâni după întâlnirea dintre Android şi Samsung, Google a cumpărat sistemul de operare. Lumea tehnologiei putea arăta altfel dacă tranzacţia s-ar fi înfăptuit.
Informaţia apare în cartea “Dogfight: How Apple and Google went to war and started a Revolution”, scrisă de Fred Vogelstein.
În 2003, Andy Rubin a început să lucreze cu o echipă mică la un sistem de operare pentru telefoanele mobile. Trebuie să ne amintim că în acel an Nokia domina în continuare lumea telefoanelor mobile, fără să aibă un sistem de operare aşa cum îl ştim acum. Apple nu părea că va intra pe piaţă, iar Google era departe de acest ecosistem. Rubin a rămas rapid fără bani, iar în 2005 căuta investitori.
Echipa de opt persoane de la Android s-a dus în vizită la Samsung, potrivit “PhoneArena”. 20 de directori Samsung au participat la şedinţă şi l-au desfiinţat pe Rubin. “Tu şi ce armată veţi crea asta? Ai şase oameni. Eşti drogat? Practic asta mi-au spus. Au început să rădă. Povestea se întâmpla cu două săptămâni înainte ca Android să fie cumpărat de Google”, a povestit Rubin. Google a plătit 50 de milioane pentru Android.
Povestea nu s-a terminat aşa rapid. Apple a lansat iPhone în 2007, iar Google şi echipa Android au fost luaţi pe nepregătite.
Ce s-a întâmplat la Google când Apple a lansat iPhone
Google se pregătea ca până la finalul anului 2007 să lanseze primele dispozitive. De la mijlocul anului 2006 aveau prototipuri pe care testau sistemul lor de operare, discutau cu furnizori şi alţi parteneri, dar a venit anunţul lui Steve Jobs. În ianuarie 2007, cofondatorul Apple a urcat pe scenă, a prezentat iPhone - un telefon, un player de muzică şi un computer ultraportabil cu care să navighezi pe Internet ca pe PC.
Din acel moment, Google şi-a regândit strategia, iar celebră rămâne replica lui Chris DeSalvo, unul dintre inginerii Google care avea să ajungă, vreme de 10 luni în 2012, dezvoltator pe iPhone pentru Medium.
"Din postura de consumator, am fost uluit. Am vrut unul imediat. Dar în calitate de inginer la Google m-am gândit: «Acum va trebui să luăm totul de la zero». Ceea ce aveam noi părea atât de... anii '90. Este unul dintre acele lucruri evidente abia când le vezi", a declarat Chris DeSalvo, inginer Google
La peste un an de zile de când Apple punea pe piaţă iPhone, Google lansa HTC G1, primul telefon cu Android. N-au putut face o tastatură virtuală la timp, aşa că l-au dotat cu una fizică. În termeni de dotări, cele două erau similare, iar Android îşi începea drumul pe o piaţă pe care avea să o domine.