Pact cu ruşii: Uber şi „Google de Rusia“ vor fi prezente în 127 de oraşe

Pact cu ruşii: Uber şi „Google de Rusia“ vor fi prezente în 127 de oraşe

Cum arată birourile Yandex din Rusia, care asigură motorul de căutare cu acelaşi nume.

Uber şi Yandex au anunţat că îşi vor fuziona afacerile în ceea ce devine o companie de peste 3,7 miliarde de dolari cu prezenţă în şase ţări.


Yandex, mai cunoscut pentru serviciul de căutare online similar Google, şi Uber au ajuns la o înţelegere privind fuziunea. Astfel, ruşii pun la dispoziţie serviciul de transport şi Uber va furniza logistică pentru livrări de mâncare prin serviciul Eats. Yandex rămâne însă partenerul majoritar, cu 59,3%.

Noua companie va avea operaţiuni în 127 de oraşe din Rusia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia şi Kazahstan. Acord va fi finalizat în al patrulea trimestru, dacă nu intervine altceva. Uber va investi 225 de milioane de dolari, iar Yandex va investi 100 de milioane de dolari. Angajaţii vor avea o participaţie de 4,1%, iar Uber rămâne cu 36,6% (adică 1,4 miliarde de dolari, conform evaluării).

Yandex are, prin motorul de căutare din Rusia, o cotă de 65% din piaţă. Uber este cel mai popular serviciu de ride sharing din lume, iar anunţul acesta vine la aproape un an de când a ieşit de pe piaţa din China.