Care sunt trendurile în tehnnologie şi cu ce se ocupă startupurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robin Wauters, jurnalist de tehnologie FOTO Octavian Palade/Adevarul
Robin Wauters, jurnalist de tehnologie FOTO Octavian Palade/Adevarul

Cea de a doua zi a evenimentului How To Web a debutat cu un discurs despre trendurile actuale în tehnologie şi despre modul în care companiile de Europa ajută la propagarea acestor trenduri.

Robin Wauters a fost, printre altele, editor al publicaţiilor The Next Web şi Tech Crunch. Acum, jurnalistul pregăteşte lansarea unui nou site, numit Tech.eu, care oferi informaţii despre startupurile din Europa.

Wauters a refuzat să vorbească despre viitorul tehnologiei, deoarece consideră că acest lucru este "aproape imposibil". "Nu cred că poţi prezice ce o să se întâmple în următorii cinci ani şi asta e un lucru bun. Îmi place să fiu luat prin surprindere", spune el.

Totuşi, jurnalistul a trecut în revistă nouă trenduri actuale din lumea tehnologiei şi a dat exemple de startupuri din Europa care s-au aliniat rapid acestor trenduri.

1. Internetul tuturor lucrurilor. Iniţial, Internetul tuturor lucrurilor (IoE) se numea Internetul lucrurilor (IoT). "IoE aduce împreună oamenii, procesele, datele şi lucrurile pentru a face conexiuni de reţea mult mai relevante şi mai valoroase ca oricând, înainte de a transforma informaţiile în acţiuni pentru a creea noi capabilităţi, experienţe mai bogate şi oportunităţi economice fără precedent, pentru afaceri, indivizi şi state", spune definiţia CISCO, citată şi de jurnalist.

Wauters a vorbit despre Lock8, un sistem antifurt conectat la Internet care, în prezent, aşteaptă finanţare pe platforma de crowdfunding Kickstarter. Antifurtul se leagă de cadrul bicicletei şi se conectează la smartphone prin Bluetooth. Când semnalul de la telefon se pierde (utilizatorul se îndepărtează de bicicletă), Lock8 blochează cablul ataşat de el. Dacă cineva încearcă să fure bicicleta, sau să scoată dispozitivul sau lanţul de pe ea (prin orice metodă), utilizatorul este avertizat. În cazul în care cineva reuşeşte să fugă cu bicicleta, toţi utilizatorii de Lock8 din zonă sunt anunţaţi, pentru a depista mai repede hoţul.

2. Robotică şi "lean hardware". Aici, Wauters vorbeşte despre popularitatea din ce în ce mai mare a gadgeturilor de genul Raspberry Pi. Acest miniPC a creat o adevărată revoluţie când vine vorba de hardware făcut de amatori.

Kano este un proiect open source care are la bază sistemul Raspberry Pi. Kano este un computer pe care ţi-l faci singur, care te lasă să faci programe sau jocuri printr-o interfaţă grafică uşor de folosit. Kano vine cu sistemul de operare Kano OS (o versiune modificată de Debian Linux). Kano este destinat în special copiilor, pentru a le trezi interesul pentru programare.

3. Tehnologii purtabile inteligente. Zilele astea, Google Glass sau Samsung Galaxy Gear sunt pe buzele tuturor pasionaţilor de tehnologie. Antreprenorii europeni nu au stat degeaba.

Stormfly este un exemplu de accesoriu inteligent care a luat naştere în Europa. Stormfly este o brăţară cu USB care conţine un sistem de operare foarte rapid. Odată conectată la un PC, brăţara preia controlul şi utilizatorul se foloseşte de hardware-ul computerului, rulând sistemul de operare Stormfly. Toate documentele create în interiorul acestui sistem de operare sunt urcate dublate în timp real pe un server şi sunt encriptate. Practic, ai un întreg computer la mână.

4. Maşinile conectate. Wauters spune că este suprins de cât de puţine demersuri s-au făcut în acest domeniu. Conectarea maşinilor la Internet aduce numeroase avantaje, atât când vine vorba de şofer, cât şi de mediul înconjurător. Datele strânse de la o maşină conectată pot ajuta la diminuarea poluării sau la decongestionarea traficului.

5. Monitorizarea sănătăţii. Jurnalistul observă o creştere a interesului faţă îmbunătăţirea sănătăţii personale. Fel de fel de gadgeturi şi aplicaţii nu numai că îi ajută pe oameni să îşi monitorizeze starea, dar îi determină să îşi schimbe stilul de viaţă.

Unul dintre cele mai importante gadgeturi din acest domeniu a luat naştere în Bruxelles. Scanadu SCOUT este un dispozitiv care îi ajută pe oameni să se autodiagnosticheze. Acesta se atinge de tâmpla utilizatorului şi identifică, cu o acurateţe de 99%, cinci semne vitale. Toate datele sunt trimise către un smartphone.

6. Recunoaşterea gesturilor şi controlul prin gesturi. Wauters spune că modul în care interacţionăm cu dispozitivele se schimbă radical. Kinect, de la Microsoft, poate fi cel mai bun exemplu din acest punct de vedere, însă există numeroase alte companii care fac progrese în acest domeniu.

7. Imprimarea 3D. Wauters a întrebat câţi din cei prezenţi la How To Web au o imprimantă 3D acasă. Numai două persoane au ridicat mâna. Jurnalistul crede că acest lucru se va schimba în următorii ani. Imprimantele 3D facilitează crearea de prototipuri şi le oferă oamenilor o libertate mai mare de exprimare.

8. Consumul colaborativ. Jurnalistul spune că ne îndreptăm către o "economie a împărţirii". Oamenii recurg din ce în ce mai mult la fel de fel de servicii care le permit să-şi împartă maşina, casa sau conexiunea la Internet cu alte persoane, contra cost.

9. Digitizarea finanţelor. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că banii încep să se mute din buzunar, în telefon. Serviciile online de plată, dar şi noile tehnologii hardware apărute, ne duc, încet, dar sigur, către o lume în care bancnotele şi monezile vor fi găsite numai la colecţionari sau în muzee.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite