Oameni care trăiesc fără pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care evită să ia medicamente, indiferent de cât de rău se simt, suferă, în majoritatea cazurilor, de probleme legate de anxietate, afirmă psihologii. Oamenii care nu iau pastile găsesc tot soiul de explicaţii pentru deciziile lor, de la teama de dependenţa de produse farmaceutice până la frica de a-şi slăbi sistemul imunitar.

Medicii sunt categorici: pentru orice problemă de sănătate este indicat să apelăm la un specialist şi să urmăm tratamentul pe care acesta ni-l recomandă. Numai că există multe persoane care evită doctorii pe cât posibil, iar de medicamente nu vor să audă nici în ruptul capului. Psihologii spun că, în majoritatea cazurilor, este vorba de persoane anxioase. Potrivit lor, doar o serie de gânduri iraţionale le-ar putea determina să respingă tratamentul medicamentos.

Citiţi şi:

Remedii blânde,dar cu posibile riscuri

Antialergice, doar la sfatul medicului!

Viorel L., un ialomiţean în vârstă de 32 de ani, care lucrează în cadrul Ministerului de Interne, este convins că pastilele nu-l pot ajuta mai mult decât produsele alimentare naturale sau decât propriul sistem imunitar. Viorel spune că nu a mai luat medicamente de când era în şcoala generală, adică de peste 17 ani, şi că se simte foarte bine, mai ales pentru că, susţine el, şi-a dezvoltat un sistem imunitar foarte puternic.

„Puternic şi călit"

„Ultima oară când am luat o aspirină cred că eram în clasa a opta şi sunt mândru de asta. Cunosc persoane care iau pastile aşa, preventiv, fără să aibă nimic şi mi se pare o prostie. Sunt conştient de faptul că, atunci când suferi de vreo boală grea, nu poţi sta fără medicaţie, dar aşa, când te doare capul sau când îţi curge nasul, cred că mai rău îţi faci băgând atâtea pastile în tine", este de părere bărbatul care lucrează în cadrul Jandarmeriei. El crede că dacă o persoană „ia prea multe pastile, îşi slăbeşte imunitatea". „Dacă tu îţi înveţi organismul cu medicamente, acesta nu mai luptă cu nicio boală, nici măcar cu o banală răceală, pentru că este obişnuit ca pastilele să elimine virusul. Aşa se deteriorează sistemul imunitar şi se slăbeşte. Cu cât iei mai multe pastile, cu atât te îmbolnăveşti mai des", este convins tânărul.

Cu toate că, prin prisma muncii sale, este nevoit să stea ore în şir în frig sau în picioare, Viorel nu se plânge şi spune că tocmai de aceea este „călit" şi nu este bolnăvicios. În plus, pentru că pasiunea sa este pescuitul, tânărul petrece nopţi la rând pe malul bălţilor, dormind în cort sau chiar sub cerul liber. „Pe mine m-a ferit Dumnezeu de boli şi de aceea nici nu am luat pastile. Am mai răcit şi eu, dar mereu mi-a trecut după două-trei ceaiuri calde şi o baie fierbinte. Cred că şi din cauză că la muncă sunt mai solicitat fizic, sistemul meu imunitar este mai puternic", explică ialomiţeanul. Bărbatul este convins că nu prea se îmbolnăveşte şi datorită alimentaţiei sale, pe care o consideră sănătoasă.

Consumă doar produse bio

Părinţii lui Viorel locuiesc într-un sat din apropierea oraşului Slobozia şi-l aprovizionează săptămânal cu legume, carne şi lactate din gospodăria proprie. „Este important şi ce mănânci. Eu nu prea cumpăr carne sau legume din supermarket, pentru că ori sunt de import, şi n-au niciun gust, ori sunt tratate cu tot felul de substanţe, care n-au cum să facă bine. Aproape tot ce consum e natural şi cred că şi datorită acestui fapt nu prea mă îmbolnăvesc", spune bărbatul, care este căsătorit şi are o fetiţă în vârstă de aproape 2 ani. Cu toate că este absolut convins că medicamentele nu ajută, ba din contră, slăbesc organismul, Viorel n-o împiedică pe soţia sa să-i dea pastile fetiţei lor.

„Îi cresc dinţii şi are dureri destul de mari. Normal că n-o să las copilul să sufere pentru că nu am eu încredere în medicamente. Îi mai dăm pastile de calmare a durerii, dar cam atât", povesteşte Viorel. El spune că nu vrea să-i administreze medicamente fiicei lui, decât atunci când este neapărat nevoie.

„Nu vreau s-o îndop cu toate vitaminele şi alte chimicale de pe piaţă. În ziua de azi, farmaciile sunt pline de produse pentru copii, care se numesc «suplimente alimentare» şi care nu cred că le fac atât de bine. Eu am crescut doar cu lapte şi sunt în regulă. Nu cred că sunt necesare atâtea «suplimente» pentru cei mici", conchide Viorel.

"Dacă tu îţi înveţi organismul cu medicamente, acesta nu mai luptă cu nicio boală, nici măcar cu o banală răceală, pentru că este obişnuit ca pastilele să elimine virusul."
Viorel
33 de ani

Problemele de sănătate trebuie tratate de specialişti

Medicul Daniela Ştefănescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie, este de părere că pentru orice problemă privind starea noastră fizică trebuie să apelăm la o persoană avizată.

„Cel mai bine este ca atunci când  avem o problemă de sănătate să cerem ajutorul unui specialist şi să aplicăm tratamentul pe care acesta ni-l recomandă.

Orice durere de cap sau de stomac, aparent simplă, poate fi semnul unei boli. Ca urmare, neaplicarea unui tratament corespunzător poate duce la agravarea acesteia", spune medicul.

De asemenea, ea subliniază faptul că şi adepţii medicinii naturiste sau ai altor tipuri de terapii alternative apelează la specialiştii din domeniile respective.
„În niciun caz nu este bine să luăm pastile «după ureche», dar nu este în regulă nici să nu tratăm afecţiunile cu niciun fel de medicaţie", încheie Daniela Ştefănescu. Mulţi adepţi ai terapiilor naturiste sunt de părere că tratamentele simple, care nu includ medicamente, sunt indicate, dar doar în cazul afecţiunilor minore.

Odihna, cel mai bun remediu pentru răceală

„Dacă ai răcit, nu trebuie să iei pastile «cu pumnul». Nu numai că nu te vindeci mai repede, dar chiar poţi să prelungeşti răceala. După părerea mea, cel mai bine este să urmezi un tratament simplu, bazat pe odihnă, hidratare şi consum de alimente bogate în vitamine şi nutrienţi", spune Emilia Jianu (26 de ani), contabil de profesie şi adeptă a medicinii naturiste. Ea spune că, pentru a-şi întări sistemul imunitar, consumă alimente picante, precum usturoiul, ceapa, hreanul sau ghimbirul, iar pentru a-şi trata durerile de cap se masează.

„Principalul motiv pentru care apar durerile de cap constă în suprasolicitarea ochilor. Atunci când suntem atenţi mult timp asupra unui singur lucru, ochii presează muşchii învecinaţi şi provoacă durerea de cap. Masarea uşoară a tâmplelor mă ajută la calmarea durerii", explică Emilia Jianu. Evident că atunci când durerea este insuportabilă sau când problemele reapar, spune tânăra, cel mai indicat este să apelăm la un specialist.

Comentarii: „Refuzul total al tratamentelor medicamentoase denotă tulburări psihice"

Elisabeta Ilie, psiholog

O serie de gânduri iraţionale apărute cu privire la rolul tratamentului medicamentos îi împiedică pe unii oameni să ia pastile. Este vorba despre un fond anxios. Teama de a lua pastile diferă de la o persoană la alta, iar explicaţiile diferă şi ele de la caz la caz. Apar mai multe temeri: de efectele adverse, de a deveni dependent de pastile, de a scădea imunitatea organismului sau chiar de a fi la fel ca toţi ceilalţi, de a face parte din „turmă". Neîncrederea în pastile combinată cu ideea „eu ştiu cel mai bine ce tratament mi se potriveşte" reprezintă unul dintre comportamentele cele mai periculoase.

Mulţi dintre cei care refuză să ia pastile încearcă să-şi controleze psihologic afecţiunea (durerea de cap, de măsea, răceala). Este posibil, într-adevăr, să controlăm durerea, dar numai până la un punct. Chiar şi atunci când luăm pastile avem nevoie de control psihologic şi trebuie să avem încredere în tratamentul pe care îl urmăm.

Dacă vorbim de refuzul total al medicamentelor, inclusiv de situaţiile extreme, când persoana care refuză tratamentul poate ajunge la deces, atunci avem, în mod sigur, o tulburare psihică gravă sau mai multe. În cazul în care medicaţia este respinsă nejustificat şi repetat, persoanele respective trebuie tratate prin psihoterapie înainte să fie prea târziu.

Pacienţii trebuie să fie însă conştienţi de faptul că există atât momente în care un tratament medicamentos este necesar, dar şi momente în care putem apela la alte forme de terapie. Ideal ar fi ca persoana care suferă de o afecţiune să facă o diferenţă clară între aceste momente, iar pentru acest lucru este nevoie de recomandările specialiştilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite