La Cluj a răsărit primul acoperiş „viu“
0Practică obişnuită de foarte mult timp în Occident, acoperişul cu iarbă şi-a făcut apariţia şi la noi. Inginerul Árpád Rostás şi soţia sa au realizat un acoperiş de iarbă, cu care speră să împrospăteze cartierele gri ale oraşului.
De câteva zile, pe acoperişul centralei termice de la Facultatea de Construcţii au fost întinşi câţiva metri pătraţi de iarbă. Este primul acoperiş verde din Cluj şi printre puţinele din ţară. Cei care l-au instalat sunt doi clujeni, deschizători de drumuri într-un domeniu complet nou pentru România.
Soţii Rostás sunt ingineri mecanici. În urmă cu un an şi jumătate au început lucrul la matriţa care astăzi plămădeşte „ţigle vii". „Ideea mi‑a venit în urma unor discuţii purtate cu un prieten care s-a întors din Toronto (Canada) şi care avea de gând să înceapă aici o astfel de afacere", povesteşte Árpád.
Ca un Lego
Sistemul pe care l-a dezvoltat inginerul clujean în atelierul lui de lângă gară este ca un joc Lego. El a făcut un model de cutii din material plastic, rezistent, care se pot conecta. În ele este pus apoi pământul, gata însămânţat cu iarbă. Se adaugă şi un îngrăşământ care absoarbe şi păstrează apa. Un metru pătrat de acoperiş verde astfel obţinut costă 28 de euro.
„Noutatea este că întreg acoperişul e făcut din module. Acoperişuri vii se văd în multe locuri în lume. Însă multe din sistemele de acolo nu pot fi aplicate aici", explică Árpád. Are câţiva metri pătraţi de acoperiş viu puşi în spatele atelierului. Acolo testează cum se comportă acesta în funcţie de vreme.
„Am avut mari emoţii în primăvară. A nins pe el, a îngheţat. A trecut prin temperaturi de minus 20 de grade. Dar în martie a încolţit. Am fost tare bucuroşi", povesteşte soţia lui Árpád, Monica.
Materialul folosit pentru realizarea recipientelor este polietilena. Stratul se aşază pe hidroizolaţia blocului şi se ancorează pe margini. Se întreţine ca oricare alt gazon: o dată la câteva săptămâni trebuie tuns, din când în când trebuie udat.
„E un lucru original şi e în faza de brevetare. Mai repede nu am putut să-l facem, pentru că ne e foarte greu să strângem 20.000 de lei". Au reuşit, în schimb, să încheie o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, aceasta angajându‑se să susţină proiectul.
Încă un an de teste
Specialiştii spun că acoperişul verde mai trebuie testat. „Acoperişul, aşa cum a fost el conceput de către domnul Rostás s-a comportat foarte bine până acum. Este uşor de întreţinut şi de manipulat. Rămâne să vedem cum se comportă în timp, motiv pentru care am hotărât o perioadă de testare de un an", a declarat asistentul universitar Dumitru Moldovan de la Universitatea Tehnică.