Seminţele radioactive distrug tumorile
0În unele situaţii, cancerele de prostată, de sân sau de col uterin pot fi distruse printr-o metodă minim invazivă, numită brahiterapie. Radioterapia ţintită distruge doar celulele canceroase, cruţându-le pe cele sănătoase. Costul tratamentului este mare şi nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
În România, tratamentul local al cancerului cu seminţe radioactive, numit brahiterapie, se practică mai ales în cazul tumorilor maligne de la nivelul prostatei. Prima intervenţie de acest fel a avut loc în anul 2006, la Institutul Oncologic Fundeni. În prezent, brahiterapia se realizează frecvent, în situaţii precise, în general în stadiile incipiente ale cancerului. Numărul procedurilor efectuate rămâne totuşi limitat, din cauza preţului piperat, de aproximativ 5.000 de euro. „Costul este crescut fiindcă seminţele propriu-zise sunt scumpe, nefiind fabricate în România, ci importate din Belgia", precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Cerntrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal de la Institutul Fundeni.
Implant Temporar sau permanent
Seminţele radioactive, care sunt de dimensiunea bobului de orez, se introduc, cu ajutorul unui ac, în tumoare sau în apropierea ei. Procedura poate fi realizată în două moduri: temporar sau permanent. Brahiterapia temporară constă în introducerea materialului radioactiv pentru un interval de timp, stabilit de medicul specialist, şi apoi extrase. În cazul brahiterapiei permanente, seminţele radioactive sunt implantate, practic, pentru totdeauna în ţesutul canceros. După câteva luni sau, în unele cazuri, după un an întreg, nivelul de radioactivitate scade până la zero. Seminţele inactive rămân în corp, fără niciun efect negativ asupra organismului.
Efect comparabil cu eliminarea prostatei
„Cu indicaţii corecte, cancerul de prostată poate fi tratat cu seminţe radioactive, iar efectul benefic este comparabil cu cel al prostatectomiei radicale (îndepărtarea chirurgicală a prostatei, în totalitate)", explică prof. dr. Ioanel Sinescu. Prin urmare, posibilitatea de a alege această metodă de tratament nu aparţine pacientului, ci medicului, care evaluează severitatea tumorii şi estimează şansa de reuşită a tratamentului minim invaziv comparativ cu cel clasic.