Aerisirea camerelor, esenţială în BPOC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aburii de la gătit pot fi iritanţi pentru bolnavii cu BPOC
Aburii de la gătit pot fi iritanţi pentru bolnavii cu BPOC

Aerul din casă poate face rău pacienţilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), pentru că uneori este mai poluat decât cel de afară.

În unele apartamente, nivelul reziduurilor este de 40 de ori mai mare decât în exterior. Particulele poluante sunt produse de activităţi precum gătitul, fumatul şi aprinderea focului.

Şi odorizantele de cameră conţin substanţe care ar putea agrava simptomele bronhopneumopatiei. Aerisirea corectă a camerelor este obligatorie pentru pacienţii cu BPOC,  boală pulmonară cronică subdiagnosticată, care ucide anual milioane de oameni.

Multe dintre persoanele afectate de BPOC nu se prezintă la medic de la primele semne şi diagnosticul se pune târziu, când afectarea pulmonară este deja extinsă.

Cel mai deranjant simptom al bolii este dificultatea respiraţiei (dispnee). Principalul factor care duce la apariţia afecţiunii este fumatul, iar specialiştii insistă asupra importanţei renunţării la viciu, atât ca metodă de prevenţie, cât şi de tratament.

În lipsa unei terapii corespunzătoare, maladia se agravează şi poate duce la afectare cardiacă şi la moarte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică fumatul drept una dintre maladiile cu dependenţă farmacologică, alături de dependenţa de alcool şi de droguri. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite