Rodeo pe valuri
0Adrenalina curge pe râurile învolburate din Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin sau Bistriţa-Năsăud. O zi de rafting costă aproximativ 170 de lei de persoană, preţ în care intră deplasarea până la locul de lansare a bărcilor, instructajul şi supravegherea în timpul expediţiei.
Oficial, sezonul de rafting pe Jiu s-a deschis la sfârşitul primăverii, însă din cauza ploilor torenţiale din această vară pasionaţii de sporturi extreme şi-au putut lansa bărcile la apă mult mai târziu.
Zeci de tineri, în special din Bucureşti, Deva şi Timişoara, iau la propriu cu asalt râul Jiu, de la segmentul învolburat Polatişte - Petroşani şi până la Lainici. Amatorii de senzaţii tari se bucură pe o distanţă de circa 25 de kilometri de un nivel crescut de adrenalină.
„O zi de rafting costă 170 de lei de persoană, iar doritorilor li se asigură deplasarea până la locul de lansare a bărcilor, instructajul şi supravegherea în timpul expediţiei. Nimeni nu are voie în barcă fără vestă de salvare şi fără a cunoaşte noţiuni de bază în caz de necesitate", explică Sorin Sanda, organizator de expediţii.
Coborârea cu bărci pe Jiu, prin defileu, prin zonele sălbatice unde albia este foarte îngustă şi apa învolburată, îi fascinează pe aventurieri. „Ce să spun, este super. Nu mai ai nevoie de nimic. După o tură te îmbeţi de la atâta adrenalină", spune Florin Puşcaş, amator de sporturi extreme.
Oferte turistice
Excursiile la rafting pe Jiu se fac şi cu ajutorul agenţiilor de turism. Prin Agenţia Smart Tours, costul unui pachet fiind de 280 de lei de persoană. În preţ este inclusă o noapte de cazare la hotel, o masă principală şi o tură de rafting, care costă 205 lei, preţ valabil pentru un grup de minimum şase persoane.
„Prin Programul Romania Gorj Aventura Team, conceput de Serviciul de Salvamont Gorj, preţul unei curse de rafting pe Jiu costă 50 de euro de persoană. Se asigură echipament, instructor şi transport. Raftingul este foarte căutat în această perioadă, mai ales că vremea este bună pentru acest sport", spune Sabin Cornoiu, şeful Serviciului de Salvamont Gorj.
Pasiunea pentru acest sport învinge teama. „Este al doilea an când vin la rafting pe Jiu. Senzaţia de coborâre cu barca pe râu nu se compară cu nimic. Cu toate că prima dată mi-a fost un pic teamă, în momentul în care m-am dat jos din barcă voiam să mă urc înapoi şi să o iau de la capăt", spune Florin Toma.
Şi râurile Cerna şi Nera, din judeţul Caraş-Severin, sunt în topul preferinţelor celor care îndrăgesc raftingul. „O tură pe râul Cerna durează cam trei ore, iar tronsonul are o lungime de circa opt kilometri. Dificultatea de străbatere a lui este foarte ridicată. Sunt cascade, traseul este imprevizibil", spune Nicolae Şain, acţionarul unei firme care organizează astfel de ieşiri.
Reduceri în timpul săptămânii
Costul unei „ture" este de 150 de lei în weekend, iar în timpul săptămânii preţul este mai mic cu 20%. În tarif intră şi închirierea echipamentului. „Costumul de neopren este esenţial pentru că apa este foarte rece, veste, căşti şi încălţări speciale. Cam în asta constă un echipament adecvat pentru rafting", spune Nicolae Şain. Răzvan Rotaru (35 de ani), administratorul unei firme din Timişoara, este pasionat de sporturile de apă.
„Peisajele pe care le oferă râul Nera sunt de nedescris, iar traseul este destul de lung, de circa 30 de kilometri. Lacul Dracului este spectaculos, iar canionul din zonă, de asemenea. Am practicat raftingul şi pe râurile din alte judeţe, însă în Caraş-Severin îmi place în mod special. Într-o zi merg pe Nera, în altă zi pe Cerna", afirmă Rotaru.
Marele Canion din Munţii Rodnei
Raftingul şi caiacul se practică foarte des şi pe râul Rebra din Munţii Rodnei. „Cred că acesta este cel mai bun râu de rafting din România. Valea Rebra are tot ce-i trebuie pentru a fi un paradis al turismului activ şi al sporturilor pe ape repezi. Este o vale cu un parcurs incredibil de lung lung prin zonă de munte, circa 30 de kilometri, are două mini-canioane, numeroase săritori, cascade, repezişuri", explică Doru Munteanu, instructor.
Sport de echipă
Raftingul este un sport de echipă, pentru că în barcă, în afară de ghidul specializat care conduce activitatea, se află încă şase, opt sau chiar zece vâslaşi. Contează foarte mult coordonarea lor şi munca în echipă, pentru a dirija cu succes barca pe valurile înspumate. „O ieşire în natură şi o tură de rafting pot face minuni în socializarea şi revitalizarea optimismului angajaţilor", spune instructorul Doru Munteanu, din Bistriţa.
Fişă tehnică
Unde se practică: râurile cele mai bune pentru rafting sunt Jiu, Rebra, Cerna şi Nera; scuba diving, windsurfing şi iahting, la Marea Neagră.
Preţuri: rafting, între 150 şi 200 de lei; scuba diving, 20 de euro coborârea şi 220 de euro cursul; windsurfing, cursurile de iniţiere costă 600 de lei.
Echipament: costumul de neopren, vestele de salvare, căştile şi încălţările special sunt folosite în toate sporturile; la scuba diving se mai folosesc: mască de protecţie, labe, tub de respiraţie, butelia de aer comprimat, mănuşi, botoşi, glugă.
Condiţii obligatorii: vârsta minimă pentru rafting este 18 ani, la scuba diving este 12 ani, iar pentru windsurfing, 10 ani.
Plimbări în lumea din adâncuri
Cei care fac scuba diving sunt însoţiţi de scafandri profesionişti
În apele Mării Negre, pasionaţii de scuba diving descoperă vegetaţia marină, căluţi de mare, corali, peşti, scoici sau melci. Dacă sunt norocoşi, se întâlnesc cu delfinii. Plecarea în adâncuri se face numai însoţit de un scafandru profesionist şi după un instructaj riguros care durează o săptămână.
„Fac scuba diving în fiecare an în luna mai, pentru că din iunie apa este tulbure şi nu mai vezi nimic. Am făcut scufundări în zona Cazinoului şi a Pescăriei din Constanţa şi am rămas încântat să înot alături de guvizi. Este o experienţă unică", mărturiseşte Andi Andrei (28 de ani) din Tulcea.
În excursia propriu-zisă sub ape, căluţii de mare se plimbă pe lângă tine, în special în rezervaţia 2 Mai - Vama Veche. „În timpul scufundării te loveşti de un banc de peşti sau poţi să zăreşti, foarte aproape de tine, un delfin. Dacă apa este limpede, pe nisip vezi melci în timp ce plantele se unduiesc în jurul tău. Este o lume extraordinară în adâncuri", a declarat Marina Ciobanu (25 de ani), din Constanţa.
Cursul costă 220 de euro
Prima condiţie a scufundării este ca „elevul" să nu aibă probleme de sănătate şi să aibă peste 12 ani. „Înainte de prima scufundare se fac 12 ore de teorie, finalizate cu un examen grilă. Apoi se fac exerciţii în bazin cu adâncimea maximă de doi metri", explică instructorul Victor Sfîrlea. Prima scufundare se face la o adâncime de maxim 18 metri, în timpul zilei şi în apă deschisă.
Cursul de scuba diving durează o săptămână şi costă 220 de euro. La final, cursantul primeşte brevetul internaţional National Assiciation of Instructors Scuba Diver. „Cei care fac scufundări trebuie să poarte mască de protecţie, labe, tub de respiraţie, butelia de aer comprimat, echipament de protecţie termică, neopren, mănuşi, botoşi, glugă. Nelipsite din echipament sunt vesta compensatoare şi centura de lestare, precum şi busola, ceasul şi instrumentele de măsură", explică instructorul. Închirierea echipamentului costă 20 de euro.
Şcoală de windsurfing
Ion Dumitraşcu predă cursuri de windsurfing pe lacul Siutghiol
Pe malul lacului Siutghiol sunt întinse zeci de vele şi de planşe. Cursanţii fac primele lecţii de echilibru pe mal, iar toată lumea îşi ia în primire costumele. Noua şcoală de windsurfing s-a deschis în staţiunea Mamaia, în dreptul Hotelului Picadilly. „Este un sport extrem numai de la un anumit nivel, însă este adresat tuturor categoriile de vârstă. Este foarte relaxant şi este în primul rând un sport de agrement", spune instructorul Ion Dumitraşcu.
Windsurfingul este indicat iubitorilor de adrenalină cu vârste cuprinse între 10 şi 80 de ani. „Începătorii trebuie să folosească plăci mai mari, deoarece le conferă stabilitate", explică instructorul. Primele ore se iau la sol, până când elevul se obişnuieşte cu echipamentul.
Cursurile de iniţiere costă 600 de lei. Costumul de neopren şi centura de siguranţă sunt obligatorii. Un echipament profesionist ajunge chiar şi la 5.000 de euro, comandat numai pe Internet la firme specializate din Europa.
Windsurf se mai poate practica la Marina Surf (nordul staţiunii Mamaia) şi la Club Nautic Pinguin (lacul Siutghiol, vizavi de zona Casino). La aceste centre, închirierea echipamentului costă 80 de lei pentru o oră, 390 de lei pentru o zi sau 1.300 lei pentru o săptămână.
Curs de iahting la munte
O şcoală de iahting, acreditată de International Yacht Training s-a deschis anul acesta la Braşov. Astfel, România devine cea de a 35-a ţară în care se ţin astfel de cursuri. Braşovul va găzdui cursurile teoretice, iar modulele de practică se vor desfăşura, din septembrie, în Marea Mediterană sau în Marea Egee.
Costul pentru fiecare astfel de modul este de 600 de euro, iar la fiecare curs participă câte şase persoane. „Fiecare curs în parte este şi un concediu de neuitat. Cele practice se ţin într-unele dintre cele mai bine păstrate golfuri mediteraneene, pe riviera turcă şi în insulele Dodecanese", spune instructorul principal Marian Tiţa.
Au contribuit Georgiana Voineag, Paula Ciotloş