Cum se tratează dependenţa de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se tratează dependenţa de alcool    FOTO Arhivă
Cum se tratează dependenţa de alcool    FOTO Arhivă

Dependenţa de alcool este o boală cronică, aşa cum sunt bolile de inimă, diabetul sau astmul. Tot aşa cum aceste boli necesită tratamente specifice, dependenţa de alcool trebuie tratată în mod corespunzător. Iată cum se tratează dependenţa de alcool.

Specialiştii de la Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor (ALIAT) atrag atenţia că renunţarea la alcool nu este doar o chestiune de voinţă, ci este vorba despre o boală care trebuie tratată ca atare.

Cum se tratează dependenţa de alcool: de la consum la risc la dependenţă

Ce înseamnă un consum problematic de alcool? Potrivit medicului psihiatru Eugen Hriscu, director ştiinţific ALIAT, un consum la risc este definit prin consumul de alcool în cantităţi mari, ce poate avea efecte negative asupra organismului şi comportamentului, dar care încă nu generează efecte negative asupra stării de sănătate a individului.

Ce înseamnă dependenţă de alcool? Dependenţa apare atunci când persoana s-a confruntat, în ultimele 12 luni, cu cel puţin trei dintre cristeriile următoare:

  •  toleranţa la alcool (adică necesitatea de a creşte cantitatea de alcool pentru a obţine acelaşi efect),
  • sevraj, dorinţa persistentă de a consuma alcool,
  • creşterea consumului, mai mult timp consumat pentru obţinerea băuturii,
  • continuarea consumului în ciuda conştientizării unor probleme fizice sau psihice
  • abandonarea unor activităţi în favoarea consumului de alcool, neglijarea obligaţiilor,
  • probleme legale, sociale

Consumul excesiv de alcool are efecte negative asupra organismului, ducând la creşterea presiunii arteriale, la boală coronariană, accident vascular cerebral, afecţiuni hepatice, ciroză hepatică, cancer în zona gurii şi a gâtului şi probleme de natură psihică şi emoţională, inclusiv depresie.

Cum se tratează dependenţa de alcool: centre specializate

Pentru tratarea dependenţei de alcool nu există o singură soluţie, iar persoanele care au această problemă sunt îndrumate către centre specializate. Specialiştii recomandă tratament bio-comportamental, tratament de dezintoxicare sau dezalcoolizare, reabilitarea şi tratamentul afecţiunilor asociate consumului abuziv de alcool (psihiatrice şi somatice).

În medie, tratamentul durează 3 luni şi poate fi medicamentos, psihologic sau combinat, iar în unele cazuri se poate apela la terapie în cadrul unui grup de suport.

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor, cea mai importantă organizaţie nonguvernamentală în domeniul prevenirii şi tratamentului de substanţe din România, oferă servicii gratuite în cadrul centrelor specializate din Bucureşti, Constanţa, Braşov, Târgovişte, Suceava.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite