Cinci sfaturi pentru a depăşi sentimentul de vinovăţie
0Vinovăţia reprezintă un sentiment care ne poate afecta în mod negativ activităţile zilnice, fie că este vorba de anumite demersuri intelectuale sau încercarea de munci în spaţiul domestic.
Sentimentele de vinovăţie sau regret au numeroase surse, acestea putând veni de la un simplu apel telefonic pe care nu l-ai dat la timp, o întâlnire ratată cu un prieten sau cuvinte dure adresate partenerului de viaţă.
Publicaţia „Huffington Post” oferă cinci sfaturi care pot duce la îndepărtarea sentimentului de vinovăţie:
1.Retrage-te într-un loc singur pentru a medita asupra a ceea ce te afectează
Putem fi atât de prinşi în gânduri negative încât nu ne dăm seama de adevărata cauză a vinei noastre. Este momentul unei meditaţii pentru a descoperi sursa reală a ceea ce te face să te simţi descurajat şi nefericit.
2.Împărtăşeşte cu un prieten ceea ce ai pe suflet
A discuta cu un prieten problemele tale şi remuşcările care te macină reprezintă un pas important a reflecta asupra modului în care sunt receptate de altcineva gândurile şi acţiunile tale.
3.Prioritizează punctele tale tari
O listă cu valorile după care te ghidezi poate duce la o mai bună înţelegere a comportamentului tău. Pune accentul pe punctele tale tari, cele care îţi fac bine şi care sunt apreciate de cei din jurul tău. Reflecţia asupra părţilor pozitive te vor ajuta să duci mai departe demersurile tale.
4.Iartă-i pe cei care te-au rănit şi pe tine însuţi pentru greşelile făcute
În primul rând, învaţă să te ierţi pe tine însuţi pentru greşelile făcute sau momentele de ezitare. Nu trebuie să rămâi într-o stare de spirit a regretului faţă de ceea ce ai fi putut face în trecut, ci concentrarea trebuie realizată pe prezent. Prezintă-ţi scuzele celor în faţa cărora ai greşit. Acest lucru îţi va ridica o piatră de pe suflet.
5.Dedică-ţi o parte din timpul liber numai pentru tine
O stare de remuşcare este posibilă atunci când îţi dai seama că oferi celorlalţi timpul tău, iar propria persoană este neglijată. Relaxează-te şi dedică-ţi o perioadă a zilei numai pentru fericirea ta, obligaţiile faţă de ceilalţi fiind lăsate deoparte.