Hepatita C, prima boală cronică virală care va fi eradicată, chiar şi în stadiul de ciroză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă ai hepatită C, îţi promit că pot să te vindec cu ajutorul noilor medicamente care vor fi aprobate până la finalul anului!“. Acesta este mesajul transmis de cei mai mari specialişti în hepatologie la nivel mondial, în cadrul Congresului internaţional al bolilor de ficat, de la Londra.

Medicamentele prezentate anul acesta la Congresul internaţional al bolilor de ficat (Londra, 9-13 aprilie 2014) au marcat o nouă eră în tratamentul hepatitei C, era în care medicii vor avea la dispoziţie armele cu care să vindece această boală până acum cu potenţial fatal într-un timp scurt, chiar şi în faze avansate.

„Este un moment foarte interesant să fii medic în domeniul hepatologiei. După ce am «otrăvit», practic, foarte mulţi ani atât de mulţi pacienţi cu hepatită C cu tratamentul clasic, acum voi avea la dispoziţie noi molecule care vindecă în 12 săptămâni hepatita C cu aproape niciun efect secundar“, a spus cu entuziasm Graham R. Foster, profesor de hepatologie în cadrul Universităţii Queen Mary din Londra şi editorul publicaţiei medicale „The Journal of Viral Hepatitis“.

Studii în faze avansate

Mai multe studii de fază III (avansate) au fost prezentate în cadrul Congresului de la Londra. Noile molecule cu şanse de vindecare (în termeni medicali, „răspuns viral susţinut“ – Sustained Virologic Response) aproape de 100%. Tratamentele care vor fi aprobate de autorităţile americane şi europene ale medicamentelor până la sfârşitul anului au un mecanism nou de acţiune – direct asupra virusului (direct-acting antivirals), nu asupra sistemului imunitar, aşa cum făceau tratamentele de până acum.

Unul dintre aceste tratamente care pot vindeca hepatita C este aşa-numitul regim 3D, cu administrare orală, fără interferon, cu o rată de succes de 96% în 12 săptămâni, conform rezultatelor studiilor de fază III Saphire I şi Saphire II.

De asemenea, în cadrul Congresului au fost prezentate în premieră datele celui mai recent studiu de amploare privind tratamentul pacienţilor cu ciroză cauzată de infecţia cu virusul hepatitic C. 91,8% din bolnavii cu ciroză, pacienţii cu hepatită C cel mai dificil de tratat, au fost vindecaţi într-un interval de 12 săptămâni şi 95,9% în 24 de săptămâni cu ajutorul unui tratament oral, fără interferon. Acesta este rezultatul studiului de fază III Turquoise-II realizat exclusiv pe bolnavi cu ciroză.

160 de milioane de oameni sunt infectaţi cu virusul hepatitic C la nivel global. O treime din pacienţii cu hepatită C dezvoltă ciroză hepatică. Iar cu fiecare an care trece, riscul de cancer hepatic al unui bolnav de hepatită C creşte cu 5%.

Aproximativ 600.000 de români suferă de hepatită C, potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite