Nouă descoperire medicală revoluţionară: celulele sanguine pot deveni celule stem printr-un tratament simplu
0Cercetătorii japonezi anunţă „o mare descoperire ştiinţifică“ care poate revoluţiona tehnologia obţinerii celulelor stem. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că celulele stem pot fi realizate acum doar prin „şocarea“ celulelor sanguine cu ajutorul unui acid, forţându-le să se transforme.
Celulele stem se pot transforma în orice ţesut şi sunt deja în testare pentru vindecarea orbirii, pentru repararea inimii şi a creierului. Ultima descoperire, publicată în revista „Nature“, poate face tehnologia din spatele obţinerii acestor celule mult mai ieftină, mai rapidă şi mai sigură, notează BBC.
Corpul uman este construit din celule care au un rol specific: celule nervoase, celule hepatice, celule musculare. Acest rol al celulelor este fix. Totuşi, celulele stem pot deveni orice fel de celule. Astfel, ele sunt un subiect de mare interes în medicină tocmai pentru potenţialul lor de a regenera organismul.
Una dintre sursele de celule stem, contestată din punct de vedere etic, este embrionul. O altă sursă, descoperire care a fost premiată cu Nobel, o reprezintă celulele pielii care pot fi reprogramate genetic să devină celule stem – termenul folosit este de „celule stem pluripotente“.
O baie de acid transformă celulele sanguine în celule stem
Studiul japonezilor demonstrează că „şocarea“ celulelor sanguine cu acid poate declanşa transformarea lor în celule stem. Termenul folosit de ei este de celule STAP(stimulus-triggered acquisition of pluripotency – obţinerea pluripotenţei prin transformarea cu ajutorul stimulilor).
„Am fost foarte surprinşi de faptul că celulele au răspuns în acest fel. Este nemaipomenit să te gândeşti la toate posibilităţile create de această descoperire, nu numai în medicina regenerativă, dar şi în vindecarea cancerului“, declară doctorul Haruko Obokata, de la Centrul de Biologie Riken din Japonia.
Descoperirea a fost obţinută în cazul celulelor sanguine ale şoarecilor de laborator, însă testele continuă pentru a obţine acelaşi rezultat şi cu sângele uman. În cazul în care va funcţiona şi la oameni, „va sosi, în sfârşit, era medicinei personalizate“, după cum spune Chris Mason, profesor de medicină regenerativă de la Colegiul Universitar din Londra, Marea Britanie.
Descoperire revoluţionară
„M-am gândit: «Doamne, asta schimbă totul!» Este o descoperire extraordinară, de-a dreptul surprinzătoare. Pare chiar prea frumoasă pentru a fi adevărată, însă experţii care au investigat spun că este reală“, continuă profesorul Mason.
De exemplu, una dintre utilizările acestei noi tehnologii poate fi în cazul degenerescenţei maculare, problemă de vedere care conduce la orbire şi este cauzată de înaintarea în vârstă. Acum este nevoie de zece luni pentru a supune celulele pielii terapiei pentru a fi transformate în celule stem pluripotente şi apoi injectate în ochi. Totul, bineînţeles, cu nişte costuri enorme. Profesorul Mason susţine, în lumina noilor descoperiri, ar dura doar câteva săptămâni şi costurile ar fi mult reduse.
Citeşte şi:
75 de boli pot fi tratate cu celule stem. Ele pot fi folosite în medicina regenerativă
În prezent, 75 de boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Cu toate acestea, celulele stem nu sunt un panaceu universal, a explicat doctorul Roxana Macrin, manager al unei bănci de astfel de celule. România are, la ora actuală, 16 bănci de celule stem.
Celulele stem din urină, speranţă pentru refacerea danturii?
Una dintre cele mai neaşteptate surse de celule stem, urina ar putea deţine capacitatea de a ajuta la înlocuirea dinţilor pierduţi, potrivit cercetătorilor chinezi.
Un mare pas către vindecarea orbirii cu ajutorul celulelor stem
Bolile bătrâneţii care duc la orbire pot fi vindecate cu ajutorul unei retine create în laborator. Un studiu britanic pe animale a demonstrat că partea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.