Află ce boli pot ascunde ochii iritaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertensiunea, concentraţia crescută de colesterol din sânge şi diabetul se pot manifesta şi prin simptome la nivelul ochilor. Află ce alte afecţiuni se ascund sub semnele distincte de la nivelul acestui organ.

Ochii roşii

1.Hipertensiune arterială. Prezenţa vinişoarelor roşii de la nivelul cristalinului poate fi un semn de hipertensiune arterială, afirmă medicul oftalmolog Ian Grierson de la Universitatea din Liverpool. Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă creşterea peste valoarea normală a presiunii sângelui prin artere. Din cauza vitezei mari cu care se deplasează sângele prin artere, vasele de sânge de la nivelul ochilor se sparg şi astfel cristalinul se înroşeşte.

2.Infecţii virale. Infecţia cu diferite virusuri poate cauza roşeaţa de la nivelul ochilor. În prima fază, se înroşeşte unul dintre ochi, iar după câteva zile şi celălalt ochi. De asemenea, prezenţa unei infecţii poate cauza senzaţia de durere în jurul ochilor, fotofobie (hipersensibilitate la lumină) şi umezirea ochilor.

3. Hemoragii. Dacă un ochi se înroşeşte brusc, este posibil să fi suferit o hemoragie subconjunctivală, afecţiune frecvent întâlnită îndeosebi la persoanele în vârstă. Hemoragiilor subconjunctivale sunt spontane şi pot fi cauzate de strănut, tuşit, frecatul ochilor ori hipertensiune arterială. De asemenea, prezenţa unei infecţii la nivelul ochilor se poate manifesta sub forma unei hemoragii subconjunctivale. Potrivit medicilor, acest tip de hemoragie se vindecă de la sine în câteva săptămâni.

Ochii umezi

1.Blocarea canalelor lacrimale. Canalele lacrimale sunt nişte ducte mici care pornesc de la globul ocular şi ajung în piramida nazală. În anumite situaţii (de exemplu, infecţii ), aceste canale se blochează şi, implicit, lacrimile nu se mai drenează corespunzător. Prin urmare, ochii se umezesc.

2. Sindromul de ochi uscat. Ochii sensibili la atingere sau la lumină puternică şi senzaţia de nisip în ochi sunt simptome ale sindromului de ochi uscat. Deoare se produce o iritaţie, ochii se umezesc.

Ochii dureroşi

1.Ulcer. Prezenţa ulcerului poate cauza durere la nivelul ochilor, ba, mai mult, cristalinul devine cenuşiu. Aceste semne se întâlnesc frecvent la persoanele care poartă lentile de contact. De asemenea, ulcerul poate fi cauzat de o infecţie de la nivelul ochilor.

2.Glaucom. Atuncin când ochii dor, poate fi un semn de glaucom, o afecţiune care se manifestă prin distrugerea progresivă a nervului optic. Această boala afectează persoanele în vârstă şi îndeosebi femeile. Netratat, glaucomul duce la pierderea vederii.

Ochii uscaţi

1. Menopauza. La menopauză, se produc dezechilibre hormonale care, printre altele, afectează capacitatea de umezire a ochilor, afirmă medicul oftalmolog David Allamby de la Clinica Focus Laser Eye din Londra. Pentru a preveni senzaţia de ochi uscat, medicul recomandă să clipeşti la fiecare zece minute, în sesiuni de câte 20 de secunde. De asemenea, se va evita lucrul în spaţii unde există aer condiţionat şi lentilele de contact.

2.Sindromul Sjogren. O afecţiune autoimună care, printre altele, se manifestă prin atacul anticorpilor asupra glandelor lacrimale.

Prăbuşirea pleoapei superioare

1.Chisturi. Acestea se formează din cauza blocării unei glande de la nivelul ochilor, determinând astfel prăbuşirea pleoapei, explică medicul Robert Scoot. De obicei, aceste chisturi nu sunt dureroase şi pot fi eliminate prin aplicarea de comprese călduţe care ajută la drenajul canalelor. Însă există şi situaţii când aceste chisturi pot fi eliminate doar chirurgical.

2. Diabet. Din cauza glicemiei scăzute, vasele subţiri de sânge care susţin nervii de la nivelul ochilor pot suferi leziuni. Acest lucru duce la căderea pleoapei.

Ineluşe în jurul irisului

1.Colesterol mărit. Dacă în jurul irisului apare un ineluş alb este posibil să ai o concentraţie mare de colesterol în sânge .Potrivit medicului oftalmolog Oliver Backhouse de la Spitalul Oftalmologic Yorkshire, acest cerc se formează în urma depunerii de colesterol pe cornee. Nu este obligatoriu ca toate persoanele care au probleme cu colesterolul să prezinte şi acest semn la nivelul ochilor. În general, cercul de colesterol din jurul irisului dispare în urma unor modificări în dietă. Mai exact, trebuie evitate grăsimile "rele" şi consumate cât mai multe fructe şi legume.

2. Boala Wilson. Dacă la nivelul ochilor apare un inel de culoarea cuprului, este posibil ca persoana în cauză să sufere de boala Wilson, o afecţiune ereditară foarte gravă. Pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă evitarea alimentelor care conţin cupru precum ficat, ciuperci, ciocolată şi nuci.

Citeşte şi:
Afecţiunile ochilor se pot agrava fără simptome

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite