Cât de frecvent este cancerul de piele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
femeie nud isi analizeaza alunitele foto shutterstock

Majoritatea românilor ignoră recomandările medicilor cu privire la protecţia solară, arată statisticile. Medicul oncolog Florin Băcanu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor Oncologi din România, şi dr. Sorin Ţiplica, şeful secţiei de Dermatologie al Spitalului Clinic Colentina, ne-au spus poveştile celor care suportă consecinţele.

Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele. Pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom, moare, iar în 2015 este estimat un număr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer, conform Fundaţiei internaţionale pentru Cancerul de Piele.

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom malign.

Medicul oncolog Florin Băcanu, coordonator al Serviciului Oncologic sector 1, în cadrul Spitalului „Sfanta  Maria“ şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor Oncologi din România, ne-a spus, la Adevărul Live, cât de frecvent pune diagnosticul de cancer de piele şi care sunt şansele de tratament la noi în ţară.

Principalele declaraţii

Prof. dr. Sorin Ţiplica

Crema de fotoprotecţie trebuie aplicată înainte de ieşi din cameră, cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

90% nu merg la dermatolog, dar există şi lucruri pozitive. Tot mai mulţi români au început să utlizeze crema de fotoprotecţie.

Semnele cancerului de piele: Metoda A B C D E F

Atipică - orice leziune care este atipică

Bordură neregulată

Culoare multiplă

Diametrul peste 6 mm

Evoluţia de la o lună la alta

Foarte multe aluniţe (peste 50)

Cele mai multe melanoame se dezvoltă pe tegument indemn, nu avem aluniţă. Este o leziune care apare şi care se malignizează. Acestea sunt 70%, restul sunt aluniţe preexistente.

Dr. Florin Băcanu

Noi vedem zilnic cazuri de melanom malign. Avem persoane care vin de la dermatolog în stadii incipiente, dar şi unii cu metastaze la ficat, plămân. Când apare eroziunea aluniţei este semn de malignizare.

Persoanele care au cancere în antecedente au un teren genetic mai susceptibil de dezvoltare a cancerului. Melanomul este un cancer genetic.

Cum se ajunge de la o leziune mică la distrugerea organismului?

Este unul din puţinele cancere care se metastazează şi prin limfă, nu numai prin sânge.

Cum se diagnostichează cancerul de piele?

Cele mai frecvente leziuni canceroase cutanate sunt carcinoamele bazo-celulare, cu prognostic bun, se rezolvă chirurgical. Carcinomul spino-celular se răspândeşte pe cale limfatică, destul de des întâlnit. Melanomul e puţin întâlnit, dar este cel care produce cele mai mari dezastre, dacă nu este operat din timp.

Diagnosticul se stabileşte prin mijloace clinice, se observă cu lupa, cu dermatoscopul, apoi în centrele de cercetare, la Spitalul Colentina de exemplu se face biopsie in vivo, neinvaziv. Dacă se pătrunde peste 1 milimetru în piele, lucrurile se complică.

Când aţi diagnosticat ultima dată un melanom?

Vârsta medie este de 50-51 ani, sunt persoane active, pentru care trebuie să se investească în terapii moderne. Din această categorie sunt tratamentele imunooncologice, care sunt foarte scumpe.

În România cât costă aceste tratamente?

În Anglia, costul pentru un pacient este de 30.000 de lire pe an. În România sunt constrângeri financiare foarte mari. Medicamentele oncologice scumpe nu au echivalente ieftine. La noi, oricum preţul de achiziţie este cel mai mic. Acuzarea practicianului că foloseşte medicamente scumpe pentru a primi sponsorizări este total nedreaptă.

Prof. dr. Sorin Ţiplica

Se pierd anual peste 5 miliarde de euro pentru tratamentul cancerelor neinvazive. Dacă prevenţia ar fi făcută eficient, s-ar reduce aceste pierderi.

Radiaţiile ultraviolete au fost incluse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în grupul maxim de risc. Prevenţia trebuie făcută şi la locul de muncă, nu numai în concediu.

Factorul de protecţie solară blochează numai o parte din radiaţiile ultraviolete. De aceea, chiar dacă aplicăm cremă de fotoprotecţie, nu trebuie să exagerăm cu expunerea la soare. În plus, toate zonele corpului trebuie foarte bine protejate prin aplicarea cremei.

Odată deschisă, crema de fotoprotecţie trebuie utilizată doar un singur sezon.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite