Unde e Simona Halep în topurile anului: e cea mai bună jucătoare pe hard şi face breakuri multe, dar e modestă la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep
Simona Halep

Halep stă sus la numărul de breakuri realizate şi la victoriile pe ciment, dar e clasată modest la serviciu şi la meciurile cu jucătoare din Top 10.

Simona ar vrea să câştige un Grand Slam în 2016 şi să aducă României o medalie la Jocurile Olimpice, însă aspecte din jocul ei mai trebuie lucrate. Statisticile WTA pe 2015 scot în evidenţă punctele forte ale Simonei Halep, dar şi slăbiciunile ei. Ea însăşi a admis că a lucrat intens în această iarnă la serviciu, la voleu şi la slice, lovituri la care a rămas încă în urma adversarelor ei.


Punctele forte

Cele mai multe victorii pe ciment. Dacă până anul acesta Simona opta pentru zgură ca teren favorit de joc, succesele din 2015 au venit exclusiv pe ciment. Cele trei titluri WTA din debutul sezonului, plus semifinala de la US Open, au apărut pe hard, iar Halep conduce la numărul de meciuri câştigate pe suprafaţa dură. Ea are 41 de victorii pe ciment, cu una mai mult faţă de Karolina Pliskova şi cu patru peste Agnieszka Radwanska. Serena e abia a şasea în acest top.
Breakuri realizate. Simona are un procentaj excelent la încă două capitole, jocuri câştigate pe serviciul adversarei şi puncte obţinute direct din retur. Ca procentaj al breakurilor reuşite, Simona e pe locul doi în 2015, cu 47,1 la sută, fiind devansată doar de Sara Errani (51,9 la sută).
Meciuri de trei seturi. Pe plus e Simona şi la meciurile care au avut nevoie de set decisiv în 2015. Dintre cele 22 de partide care s-au întins pe trei seturi, Halep s-a impus în 15, clasându-se pe locul nouă în această ierarhie. 

Punctele slabe

Serviciu. Simona nu apare în Top 10 la niciun capitol referitor la serviciu, fie că vorbim de aşi, de jocuri câştigate pe serviciu sau de puncte câştigate cu primul sau cu al doilea serviciu. “Am lucrat mult la serviciu în această pauză, dar nu e uşor, îţi trebuie timp ca să prinzi mişcarea”, a spus Halep.
Pierde cu cele mai bune. În 2015, Simona a întâlnit de nouă ori jucătoare din Top 10 în faţa cărora s-a înclinat de şase ori. Cu doar trei victorii contra tenismenelor din vârf, Halep ocupă abia locul 22 într-un clasament dominat de Garbine Muguruza, care a bătut de 10 ori jucătoare din Top 10 WTA. Interesant este că strict procentual Andreea Mitu e performera anului: a întâlnit două jucătoare din primele zece (Bouchard şi Safarova) şi a câştigat ambele dispute.
Modestă pe zgură şi iarbă. Cum Simona Halep are pe hard 41 de victorii dintr-un total de 49, e clar că celalalte suprafeţe i-au pus mari probleme. O posibilă explicaţie ar fi că sezonul de zgură a început imediat după scandalul iscat de refuzul Simonei de a merge la FedCup.”M-a afectat mult ce s-a spus atunci şi am avut o perioadă grea. Cred că m-am liniştit abia după pauza de patru săptămâni după Wimbledon”.

2015 a fost cu suişuri şi coborâşuri mari, dar privind în ansamblu îl consider un an bun, pentru că am încheiat pe locul doi Simona Halep, locul 2 WTA
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite