VIDEO Totul despre derbyul românilor din Arabia Saudită, Piţi vs Reghe. Cine e favorit în această dispută?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reghecampf este idolatrizat la Al Hilal, Piţurcă mai are nevoie de timp pentru a-i convinge pe şeicii lui Al Ittihadd
Reghecampf este idolatrizat la Al Hilal, Piţurcă mai are nevoie de timp pentru a-i convinge pe şeicii lui Al Ittihadd

Victor Piţurcă şi Laurenţiu Reghecampf sunt adversari în disputa echipelor pe care le antrenează în Arabia Saudită, Al Ittihad şi Al Hilal.

Cine şi-ar fi închipuit acum o jumătate de an că doi dintre cei mai în vogă antrenori români ai momentului vor fi adversari în fotbalul arab? Probabil că nimeni, aşa cum nimeni nu şi-ar fi închipuit că între Victor Piţurcă şi Laurenţiu Reghecampf se poate naşte o rivalitate ascuţită, presărată cu multe momente în care regulile bunului simţ au fost încălcate flagrant. Banii saudiţilor din Ryad au făcut ca Reghe să plece în vară la Al Hilal, unde câştigă 2,5 milioane de euro anual, mult mai mult decât lua la Steaua, iar banii saudiţilor din Jeddah au determinat şi plecarea lui Piţurcă de la naţională la Al Ittihad, pentru un angajament de 2 milioane de euro pe sezon. Acesta este răspunsul la prima întrebare.

Cât priveşte rivalitatea dintre Piţi şi Reghe, ea are rădăcini de scandal vechi, de la începutul anilor 2000, cât fostul selecţioner a venit la Steaua şi din cauza unui conflict cu foştii săi prieteni, Ioan şi Victor Becali, le-a cerut jucătorilor care erau reprezentanţi de aceştia să rupă contractele cu ei, dacă vor să mai joace în Ghencea. Reghecampf a fost nevoit să plece în Germania, unde a jucat nouă ani, deoarece a refuzat acest lucru. După ce Reghe a început să aibă rezultate la Steaua, el l-a atacat în repetate rânduri pe Piţurcă, criticând metodele sale de antrenament şi selecţia pe care o făcea la naţională, astfel că s-a ajuns la un conflict în toată regula, presărat cu jigniri despre neveste, amante şi multe alte lucruri care n-aveau nicio legătură cu spiritul sportiv.

Luni seară, de la ora 18.35, Piţurcă şi Reghecampf vor fi pentru prima dată adversari în meseria pe care o practică. Disputa pleacă de la un avantaj de şase puncte pe care Al Ittihad îl are în clasament, dar trebuie ţinut cont de faptul că Al Hilal are două meciuri mai puţin jucate, care au fost amânate din cauza participării echipei în Liga Campionilor Asiei. Presupunând că le va câştiga, deoarece are adversari facili, Al Hilal şi Al Ittihad ar fi la egalitate de puncte, însă nu pe podium, ci pe locurile 4-5, după Al Nasr, Al Shabab şi Al Ahli. Specialiştii fotbalului arab spun însă că Al Hilal are cel mai bun lot din Arabia Saudită şi că în mod normal e favorită la titlu.

Reghecampf este avantajat şi de faptul că e mai vechi la echipa lui, având câteva luni în plus faţă de Piţurcă. El are şi un român la echipă, pe Mihai Pintilii, care evolează într-un post cheie la mijlocul terenului, şi care-i pune mai uşor în practică sfaturile. Ceilalţi trei stranieri ai lui Reghe sunt brazilienii Digao şi Thiago Neves şi sud-coreanul Tae. Piţi n-a apucat să-şi aducă vreun romîn, întrucât a venit după terminarea perioadei de transferuri, aşa că se mulţumeşte cu ce a găsit acolo: brazilianul Marquinho, ivorianul Yo Konan, sengalezul Diakite şi iordanianul Al Dumeiri. Al Ittihad are şase internaţionali saudiţi, iar Al Hilal opt.

Dacă în teorie, Reghecampf este avantajat, în practică Piţurcă a părut mult mai preocupat de echipa pe care o conduce. În vreme ce Reghe le-a dat jucătorilor săi o vacanţă de 11 zile după ce au pierdut finala Ligii Campionilor Asiei, Piţi şi-a luat jucătorii şi a plecat cu ei într-un cantonament la Dubai, unde i-a „rupt” cu trei antrenamente pe zi, după care a curăţat lotul de cei care nu făceau faţă ritmului draconic de pregătire. În amicalele jucate acolo, echipa sa s-a impus de fiecare dată cu 3-1, semn că lucrurile încep să se mişte aşa cum vrea el.

image

Derbyul românilor este programat pe terenul echipei lui Piţurcă. De când a ajuns la arabi, fostul selecţioner a dispărut din presa românească. N-a dat niciun interviu, nicio declaraţie, nimic. Şi înainte era destul de zgârcit cu vorbele dar acum s-a dat de tot la fund. Reghecampf, în schimb, nu scapă nicio ocazie de a vorbi de televizor, dovedind o volubilitate bizară pentru un antrenor aflat la câteva mii de kilometri distanţă.  În aceste condiţii, singura referire la meciul de Jeddah vine de la el. „N-am vorbit cu Piţurcă de când a venit în Arabia, pentru că nu avem ce vorbi. Sper să putem discuta puţin înainte de meci. Eu voi merge să-l salut aşa cum salut orice antrenor pe cere-l întâlnesc. N-am nicio duşmănie cu el”, a spus Reghecampf.

Al Hilal are palmares mai bogat

Al Hilal şi Al Ittihad sunt cele mai mari cluburi din Arabia Saudită, dar echipa lui Reghecampf are un palmares net superior celui lui Piţurcă: 13-7 la titluri naţionale, 6-6 la Cupa Regelui, 8-3 la Cupa Confederaţiei Arabe, 2-2 la Cupa Campionilor Asiei, 2-1 la Cupa Cupelor Asiei.

Fiecare e cu armata lui

Atât Reghecampf, cât şi Piţurcă, au cu ei în Arabia Saudită o armată de colaboratori aduşi din ţară. Secunzii lui Piţi sunt Vivi Răchită şi Eugen Neagoe, antrenor cu portarii e Martin Tudor, iar în staff mai sunt Alexandru Piţurcă (fiul său), Victoraş Piţurcă (nepotul său), Marian Dima (preparator fizic), Ovidiu Costeşin (director sportiv), Ovidiu Dragoş (medic), Răzvan Negoiţă (maseur). Din trupa lui Reghe fac parte: Toni Petrea şi Cristian Ţermure (secunzi), Florin Tene (antrenor cu portarii), Thomas Neubert (preparator fizic), Ovidiu Kurti (kinoterapeut), Radu Paligora (medic), Horia Codorean (fizioterapeut), Gabriel Niculescu (maseur). Piţi şi Reghe au obţinut pentru colaboratorii lor, salarii cumulate de câte un milion de euro.

Prodanca l-a jignit pe Piţi

În conflictul pe care Piţurcă l-a avut cu Reghecampf a intervenit de multe ori şi Ana Maria Prodan, care l-a călcat în picoare pe fostul selecţioner. Cităm: „Un dobitoc mic şi neînsemnat care o să antreneze Avântul Prăbuşirea. Trage cu dinţii de scaun pentru că altfel moare de foame. Diferenţa dintree Laur şi el e ca dintre un Bentley şi un Olcit. Suntem ruşinea fotbalului european cu un personaj care ar trebui să ia lecţii de gramatică şi de vorbire”. Piţi a avut şi el câteva replici, între care una directă: „Spune despre mine că am mai multe neveste, păi de bine să ai mai multe neveste, mai rău e când nevasta ta are mai mulţi bărbaţi” 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite