România - Grecia, azi, ora 21.45, TVR 1/ Tricolorii merg ca melcul spre Euro 2016. Toate detaliile partidei de diseară
0
Naţionala României nu impresionează pe nimeni şi în ciuda faptului că a marcat un singur gol în 2015 este în continuare favorită la calificare.
Şapte goluri înscrie şi unul singur primit, în şapte meciuri şi 15 puncte strânse în grupa F de calificare la Euro 2016. Acesta este bilanţul echipei lui Anghel Iordănescu în aceste preliminarii, bilanţ care face din România una dintre echipele cel mai greu de desluşit de către specialişti.
Acest 0-0 de la Budapesta a întărit însă ideea că „tricolorii” şi în special selecţionerul, preferă paşii mici sau chiar foarte mici, dar siguri, decât să încerce să facă un salt mai mare. Altfel spus, România este acum o formaţie care nu riscă nimic, iar în acest context se încadrează şi parcursul calculat exact, care ne-a adus pe locul 7 în lume, conform clasamentului FIFA, exact când trebuia, adică înaintea tragerii la sorţi a grupelor pentru CM 2018, unde am prins prima urnă.
Actuala echipă a României este în acest moment, conform cifrelor, echipa cu cea mai bună apărare din Europa, cu doar un gol primit, dar asta nu trebuie să entuziasmeze pe nimeni, câtă vreme, Albania, spre exemplu, a încasat numai două goluri, iar Germania, campioana mondială, cinci. Oricum, cifrele par în acest moment cel mai uşor mod de a păcăli realitatea, iar cazul naţionalei Ţării Galilor care a ajuns în primele cinci ale lumii, după clasamentul FIFA, e un exemplu elocvent. Şi tot în acest peisaj înşelător se încadrează şi posesia covârşitoare avută de România în faţa Ungariei, dar care nu a generat nicio ocazie cu adevărat mare.
„Tricolorii” n-au strălucit deloc la Budapesta, în faţa unei echipe a Ungariei evident mai modestă. A fost un 0-0 între două echipe, pe care Sorin Cârţu le-a caracterziat cel mai bine. „Din astea două nu poţi să faci una care să merite la Euro”, a spus antrenorul Craiovei. Chiar şi aşa însă, naţionala este în continuare favorită pentru calificare şi înaintea ultimelor trei meciuri pe care le mai are de jucat, calculele grupei arată astfel:
României îi este aproape imposibil să cadă mai jos de locul 3, deci şi-a asigurat prezenţa la baraj. România, Irlanda de Nord şi Ungaria vor lupta în ultimele trei meciuri pentru a evita locul 3 şi a merge direct la Euro. Finlanda mai poate spera la locul 3, dar are nevoie de un parcurs fără greşeală şi de paşi strâmbi ai Ungariei. Doar într-un scenariu fantezist Finlanda poate întrece şi România.
Pentru a fi sigură sută la sută de ocuparea unuia din primele două locuri, România trebuie să obţină minimum 7 puncte din cele 3 meciuri rămase de disputat: cu Grecia, Finlanda (acasă), Feroe (deplasare). Ne putem califica şi cu mai puţine puncte, ţinând cont că Irlanda de Nord şi Ungaria joacă între ele luni. O victorie cu Grecia şi un succes al Irlandei de Nord, de exemplu, ne-ar distanţa la 6 puncte de maghiari, cu două meciuri rămase de disputat, ceea ce ar însemna că ne-ar mai trebui apoi doar un punct (Ungaria, cu 1-1 de la Bucureşti, e avantajată la egalitate de puncte), din ultimele două partide.

După remiza de la Budapesta, naţionala s-a întors la Bucureşti cu două mici probleme medicale, rezolvate însă pe parcurs. Ovidiu Hoban şi Constantin Budescu care acuzaseră dureri în meciul cu ungurii sunt recuperaţi şi pot juca diseară, însă doar ultimul face parte din planurile selecţionerului. Hoban va trece pe banca de rezerve, întrucât Mihai Pintilii îi va lua locul, fiind apt de joc după ispăşirea suspendării din meciul cu Ungaria. Iordănescu pare dispus să mizeze pe o echipă mai ofensivă şi să renunţe la unul dintre mijlocaşii centrali pentru a forma un trio în avanposturi cu Budescu, Keşeru şi Sânmărtean, mai ales că în valul de critici aruncat asupra sa tocmai asta i se reproşează.

Surprize pentru fanii naţionalei. Smiley şi Pavel Bartoş vor întreţine atmosfera
De ce crede Iordănescu că Grecia e cea mai valoroasă echipă din grupă
Torje se teme de reacţia suporterilor de pe Arena Naţională
