Pierdere mare pentru naţionala feminină de handbal în vederea Campionatului European din decembrie
0Cea mai titrată handbalistă din România nu face parte din lotul naţional alcătuit în perspective Campionatului European, care se va juca în decembrie, în Suedia.
După eşecul neaşteptat de la Jocurile Olimpice, unde echipa României n-a reuşit să iasă din grupă, în principal din cauza înfrângerii din faţa Angolei, Federaţia de Handbal a decis să meargă tot pe mâna selecţionerului suedez Tomas Ryde, care este ajutat de Costică Buceschi. Acesta este în paralel şi tehnician la Dunărea Brăila, devenită acum după destrămarea HCM Baia Mare, principala contracandidată la titlu pentru CSM Bucureşti în campionatul intern.
Ryde şi Buceschi au alcătuit un lot lărgit de jucătoare în perspectiva Campionatului European din decembrie, programat în Suedia, şi unde fetele au parte de o grupă infernală, urmând a întâlni Norvegia, Rusia şi Croaţia.
Din selecţia preliminară făcută principalul lucru care se deduce este încercarea celor doi tehnicieni de a schimba treptat generaţiile la echipa naţională. Astfel, în lot se regăsesc cinci jucătoare din generaţia care acum doi ani a câştigat Campionatul Mondial de junioare Under 18 şi despre care s-a spus că ar fi trebuit să facă pasul la prima reprezentativă mult mai repede.
În schimb, faţă de lotul deplasat la Olimpiadă, au dispărut două dintre cele mai experimentate jucătoare din lot: Aurelia Brădeanu (37 de ani) şi Ionica Munteanu (36 de ani). Absenţa celei dintâi este un amănunt notabil, deoarece cea poreclită Mica a fost o prezenţă constant la naţională în ultimii 17 ani. Ea a participat la 16 turnee finale de Campionat Mondial sau European şi la trei Olimpiade. Practic, din 1999 „Mica” a lipsit doar la Europeanul din 2008 şi la Mondialul din 2009, însă doar pentru că a născut un băieţel.
Aurelia Brădeanu a debutat la naţională, pe vremea când se numea Stoica, şi are în palmares un argint la CM 2005, un bronz la CE 2010 şi un bronz la CM 2015, plus două locuri patru, la CM 1999 şi CM 2007. Anul acesta ea a câştigat Liga Campionilor cu CSM Bucureşti, reuşind să transforme în gol lovitura de pedeapsă decisivă din finala cu Gyor.
La începutul acestui an, Aurelia Brădeanu anunţase că va renunţa la echipa naţională după Jocurile Olimpice, dar ulterior a revenit şi a precizat că nu e o decizie definitivă ci doar o variantă, urmând a se hotărî după Olimpiadă. Absenţa ei din lotul lărgit confirm însă că România va trebui să se descurce de acum fără cea mai experimentată jucătoare a ei.
Adversari dificili la Euro
Campionatul European din Suedia începe pe 4 decembrie, iar România va juca toate meciurile la Helsinborg. Prima partidă a fetelor este programată chiar pe 5 decembrie, contra Norvegiei, campioana mondială şi europeană en-titre. În al doilea meci, pe 7 decembrie, România va întâlni Rusia, noua campioană olimpică, iar în ultima partidă din grupă, tricolorele vor evolua contra Croaţiei, un adversar fără vreun rezultat remarcabil. Din grupă merg mai departe primele trei clasate, urmând a se alcătui apoi două grupe de câte şase echipe. Primele două clasate din acesteaa vor juca în semifinale.
Lotul lărgit al României pentru Campionatul European
• Portari: Denis Dedu (22 de ani - Corona Braşov), Yulia Dumanska (20 de ani - SCM Craiova), Mirela Paşca (31 de ani - SCM Craiova), Paula Ungureanu (36 de ani - CSM Bucureşti), Elena Voicu (Dunărea Brăila)
• Extreme stânga: Valentina Ardean Elisei (34 de ani - SCM Craiova), Camelia Hotea (31 de ani - Corona Braşov), Ana Maria Tănăsie (20 de ani - Dunărea Brăila)
• Interi stânga: Cristina Neagu (28 de ani - Buducnost), Gabriela Perianu (22 de ani - Dunărea Brăila), Gabriela Preda (CSM Bistriţa), Gabriella Szucs ( 35 de ani - Dunărea Brăila), Bianca Tiron ( 22 de ani - Dunărea Brăila), Cristina Zamfir (27 de ani - CSM Craiova)
• Centri: Eliza Buceschi (23 de ani - FC Midtjylland), Laura Oltean (CSM Bistriţa), Cristina Laslo (20 de ani - ”U” Cluj), Mădălina Zamfirescu (22 de ani - Dunărea Brăila)
• Interi dreapta: Melinda Geiger (29 de ani -Brest), Alina Ilie (20 de ani - Unirea Slobozia), Laura Popa (22 de ani - ”U” Cluj)
• Extreme dreapta: Laura Chiper (27 de ani - Corona Braşov), Marinela Neagu (20 de ani - Corona Braşov), Aneta Udriştoiu (27 de ani - Dunărea Brăila)
• Pivoţi: Florina Chintoan (30 de ani - ”U” Cluj), Oana Manea (31 de ani - CSM Bucureşti), Cristina Nan (CSM Bucureşti), Crina Pintea (26 de ani - Thuringer)Body