Maratonul Olteniei, ediţia 2014 - Interviu cu dl. Ion Gheorghe PETROVAI, participant la ediţia 2013
0Iubitorii sportului pe doua roţi şi ai activităţii în aer liber s-au bucurat la finalul lunii august 2013, de beneficiile unui stil de viaţă sănătos, sprijinind totodată o cauză nobilă.
Grupul CEZ în România alături de Hypersport, Padina Fest şi PAD Energy Group au asigurat buna desfaşurare a cursei de ciclism a anului din Oltenia cu sprijinul Federaţiei Române de Ciclism, a Direcţiei Judetene pentru Sport şi Tineret Vâlcea, a Politţei locale şi a Primăriei Râmnicu Vălcea. Fondurile colectate în urma Maratonului Olteniei, eveniment care a energizat peste 250 de participanţi din toată ţara, au fost utilizate pentru sprijinirea unei cauze nobile.
- De cât timp practicaţi Mountain Bike (MTB) şi cum a ajuns să fie acest lucru o pasiune?
Pot să spun că practic MTB de 6 ani, din momentul în care am re-descoperit bicicleta din copilărie sub forma unui instrument sportiv performant. A ajuns o pasiune în momentul în care am împărtăşit-o cu mai mulţi prieteni, alături de care mi-am depăşit în permanenţă limitele şi am descoperit frumuseţea provocărilor aduse de MTB.
- Mai practicaţi şi alte sporturi?
În acest moment MTB-ul este sportul meu de suflet şi de suferinţă fizică, dar am mai cochetat şi cu alte sporturi de-a lungul ultimilor ani, cum ar fi alergarea, sala de forţă, ski-ul sau înotul. Cu toate acestea cred ca MTB-ul îmi oferă ceea ce am nevoie fiind un sport în care autodepăşirea este ceva foarte uşor de sesizat şi de cuantificat. Fiecare tură sau fiecare competiţie te face să mai creşti un pic în tehnică, în performanţă fizică, în înţelegerea interacţiunii cu traseul…şi se simte asta şi în lărgimea zâmbetului de la sfârşit.
- Cum se "inţeleg" pasiunea dumneavoastră şi viaţa de zi cu zi? Serviciul dumneavoastră vă permite să alocaţi suficient timp şi acestei pasiuni?
Pentru mine e relativ simplu. Dacă sportul face parte din pasiunile tale îi vei face loc în viaţa ta, oricare ar fi constrângerile. Ca mulţi dintre cei care practică acest sport minunat am un serviciu foarte solicitant, cu ore multe şi cu deplasări destule. Dar există o planificare de-a lungul întregului an şi putem să ne facem timp pentru ture cu prietenii sau pentru maratoane în competiţie cu ei. Ne sunt de mare folos calendarele disponibile pe internet sau pe site-ul Federaţiei Române de Ciclism (salut şi respect Eduard NOVAK!).
Legat de timp, îmi aleg priorităţile profesionale şi personale şi le împletesc într-o cât mai mare masură. Şi cred cu tărie că sportul te face mai bun la serviciu (un creier mai oxigenat, o postură mai bună pentru orele lungi de birou, şi nu de multe ori soluţii găsite în timpul unei ture în care muşchii lucrează mai mult şi lasă creierul să zburde).
- Participarea la astfel de Maratoane este un lucru obişnuit pentru dumneavoastră? Participaţi în mod frecvent?
Particip la Maratoane cat pot de des pentru că atmosfera este una superbă, te simţi cu adevarăt în priză şi traseul este cel pe care se dau şi profesioniştii şi noi amatorii. Dîferenţele sunt legate doar de viteza medie şi de numărul de pauze, în rest suntem cam acolo.
E bine că a crescut numărul de competiţii - în timpul verii deja sunt aproape săptămânal, şi îmi doresc să fie din ce în ce mai mulţi virusaţi de acest sport pentru că avem şi noi şi societatea de câştigat de pe urma lui.
- De ce aţi ales Maratonul Olteniei? Ce v-a atras să participaţi anul trecut?
Am ales Maratonul Olteniei pentru că fiind clujean am trecut de nenumărate ori pe langă Râmnicu Vâlcea înspre şi dinspre Bucureşti şi am fost de multe ori curios ce anume se găseşte în oraş şi dincolo de oraş. Venind la Maratonul Olteniei am vizitat oraşul şi împrejurimile şi a fost o oportunitate de a descoperi înca un loc frumos din România.
- Ce v-a plăcut cel mai mult sau aţi considerat interesant la ediţia de anul trecut?
La un maraton mă motivează cel mai mult un traseu nou pe care să poţi să-ţi dozezi efortul şi tehnica în funcţie de provocările pe care le găseşti. Şi vremea contează, şi cantitatea de noroi pe baza ploii din ajun, şi temperatura. Au trecut multe maratoane de la ediţia de anul trecut dar ţin minte că mi s-a părut bine organizat pentru o prima ediţie. A, şi tricoul cu motive româneşti şi medalia de finisher din ceramică mi-au rămas încă în minte.
- Cum a cântărit cauza socială în dorinţa de a participa şi de a caştiga maratonul?
Cauza socială este o dimensiune interesantă şi relevantă. Cred că mulţi dintre cei care fac MTB sunt oameni care se gândesc nu doar la ei, ci şi la cei din jurul lor. Vezi asta dacă ai o pana pe traseu prin numărul celor câţi întreabă dacă pot să te ajute!
Poate suntem selecţionaţi ca ajutători naturali, dar cu siguranţă reacţionăm în mod pozitiv când este şi o componentă socială asociată - mai sunt câteva maratoane care au şi această componentă. Dacă organizatorii reusesc să implice sponsorii şi în această dimensiune eu cred ca impactul va fi mai mare şi povestea evenimentului trece dincolo de sport către comunitate. Plus ca eu fac parte din cei 75% care probabil nu sunt acolo pentru a câştiga, ci pentru a câştiga o mică victorie împotriva comodităţii lor proprii.
- Cum vi s-a parut atmosfera Maratonului Olteniei?
Din câte mai ţin eu minte a fost o atmosferă relaxată şi cu oameni faini, plouase mult în zilele anterioare şi organizatorii scurtasera traseul. Cu siguranţă s-a terminat atunci prea repede. Anul ăsta vom relua traseul pentru a-l cunoaşte - şi pentru a ne cunoaşte - mai bine.
- Care consideraţi că este câştigul principal în participarea la astfel de evenimente?
Nu cred că vorbim de un singur beneficiar, ci de mulţi, foarte mulţi. Pasionaţii de MTB îşi cunosc ţara mai bine şi au un loc în care să-şi pună la încercare corpul, mintea şi echipamentul. Sponsorii se pot asocia la un eveniment cu impact în populaţia care crede că lumea se poate schimba - din maşini înapoi pe biciclete, iar cei care beneficiază de componenta socială vor vedea că există oameni cărora le pasă.
Şi la sfârşit toată lumea zâmbeşte, ceea ce cred eu că este specific acestui sport minunat, pe care vă încurajez să-l descoperiţi sau să-l re-descoperiţi!
Cea de-a doua ediţie a evenimentului sportiv energizat de Grupul CEZ în România dă startul la distracţie şi un stil de viaţă sănătos pe 30 şi 31 august 2014 în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, dedicând astfel 2 zile de surprize şi competiţii sportive atât pasionaţilor de ciclism, dar şi celor interesaţi de alergare în aer liber care vor să contribuie şi la o cauză nobilă.
Maratonul Olteniei este un eveniment marca CEZ, al cãrui parteneri sunt Adrem Invest – în calitate de partener principal, alãturi de firma de avocaturã Þuca Zbârcea & Asociaþii şi Docman, precum si Adevarul şi Kiss FM – în calitate de parteneri media, organizat de Hyper Sport şi Padina Fest cu sprijinul Primãriei municipiului Râmnicu Vâlcea, al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vâlcea şi al Federaţiei Române de Ciclism.