JO: Rusia a spart gheaţa! Patinatoarea de 15 ani şi „Ţarul“ Pluşenko au adus primul aur pentru gazde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Julia Lipnitskaya (15 ani) şi Evgheni Pluşenko (31 de ani) au rescris istoria patinajului mondial. Evgheni revine în aprile la Bucureşti.

Rusia a avut nevoie de două zile pentru a pune mâna pe un aur olimpic, însă a făcut-o în mare stil. Patinatorii ţării-gazdă au cucerit prima poziţie în proba pe echipe, introdusă în premieră în programul Jocurilor Olimpice, aşezând miza pe experimentatul Evgheni Pluşenko şi pe talentul precoce al Juliei Lipnitskaya.

Cu un bagaj tehnic aproape de perfecţiune, Julia a devenit, la 15 ani şi 250 de zile, a doua cea mai tânără campioană olimpică din istoria patinajului. În câteva luni, cariera ei a „explodat”, medalia de la Soci fiind precedată de un „aur” la Europenele din ianuarie.

image

Susţinută frenetic de 12.000 de spectatori ruşi, printre care şi Vladimir Putin (foto jos), Julia şi-a devansat concurentele şi la programul scurt, şi la cel liber, aducând Rusiei punctajul maxim. Julia va încerca să repete performanţa şi în proba individuală feminină, care se va desfăşura pe 19 şi 20 februarie; tânăra rusoaică se va întâlni din nou cu Mao Asada, câştigătoarea argintului olimpic la Vancouver, în 2010, dar şi cu Yuna Kim, din Coreea de Sud, campioana olimpică en-titre.

image


Revenit într-o competiţie majoră după patru ani de pauză, timp în care a suferit câteva operaţii la coloană, Evgheni Pluşenko a contribuit substanţial la succesul Rusiei (rusul a fost al doilea la programul scurt, după japonezul Yuzuru Hanyu, şi a câştigat programul liber). Pluşenko a stabilit un nou record în era modernă a patinajului: patru medalii la patru Olimpiade consecutive. Şi sfârşitul nu e aici, rusul afirmând că, la 35 de ani, ar putea fi apt de o nouă provocare: Jocurile Olimpice de la Pyeonchang (Coreea de Sud, 2018).


 

image

În aprilie se întoarce la Bucureşti
„E prima medalie de aur a Rusiei. Iubesc să fiu primul”, a spus el, afirmaţie definitorie pentru cariera „Ţarului”, care va susţine un nou „recital” în Bucureşti. Pe 5 aprilie, la Sala Polivalentă, Pluşenko e punctul de atracţie numărul 1 al spectacolului Kings on Ice. Patinatorul rus a făcut senzaţie la fiecare apariţie în Capitală. 


„Asta e pentru Michael Schumacher”
Săniorul italian Armin Zoggeler (40 de ani) a devenit primul sportiv din istoria Jocurilor Olimpice care câştigă şase medalii la şase ediţii consecutive. Cel poreclit „Canibalul” a luat bronzul la Soci, având în palmares încă două medalii de aur, una de argint şi două de bronz. Primele gânduri ale sportivului din Cizmă au mers către Michael Schumacher. „Sunt un mare fan al lui Schumi, mă gândesc mult la el în aceste zile. Medalia asta e pentru el”.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite