Pasiune printre lumini şi umbre. Doi înotători cu deficienţe grave de vedere au rezultate extraordinare la concursuri
0
Naomi Ciorap (17 ani) şi Petrişor Prundaru (18 ani), sunt doi sportivi din Cluj, cu deficienţe majore de vedere, a căror dragoste pentru înot i-a adus în primii şase la Campionatul Mondial de Înot pentru nevăzători de la Montreal.
Încăpăţânare, perseverenţă şi multă, multă muncă, nu doar pasiune şi gândul la medalia de aur. Asta e formula de succes pentru orice sportiv care face performanţă, fie el şi cu deficienţe de vedere, auz sau mers.
„Scopul nostru e să fim primii, vrem medalia de aur. Avem rezultate din ce în ce mai bune şi sperăm, în timp, să ajungem unde ne dorim“, spune hotărâtă Naomi Ciorap (17 ani). Petrişor Prundaru (18 ani) o aprobă dând din cap.
Cei doi fac, de mai bine de 4 ani, înot de performanţă şi reprezintă România la competiţii internaţionale. Au concurat, în urmă cu o lună, la Campionatul Internaţional de Înot de la Montreal, cu circa 500 de sportivi din 53 de ţări. Petrişor a terminat al 5-lea la proba de 200 metri individual mixt, în timp ce la 100 metri bras a terminat pe locul 6. Naomi a obţinut două locuri 6 în finala de 100 metri fluture - cu cel mai bun timp personal de 1 minut, 19 secunde şi 37 de sutimi - şi în finala de 100 metri spate. Nu sunt singurele lor rezultate bune. La Open-ul Internaţional de Nataţie al Ungariei din martie 2012, Ciorap a luat locul 1 la trei probe -50 metri liber, 100 metri liber şi 200 metri individual mixt, iar Petrişor - locul I la probele de 100 metri liber şi 50 metri liber, respectiv locul al II-lea la probele de 200 metri individual mixt şi 100 metri bras.
Pe Naomi şi pe Petrişor i-am întâlnit la Cluj-Napoca, la Centrul Lamont, după Mondialele de la Montreal. Simţiseră şi ei că au avut vacanţă şi erau veseli şi puşi pe glume. Au povestit că experienţa de la Montreal i-a mulţumit şi că îşi fac deja planuri la Europenele de la anul.„Sunt mulţumită de ce am făcut la proba fluture unde mi-am depăşit recordul cu câteva secunde, iar la proba spate am scos un timp mai bun cu câteva sutimi de secundă“, a spus Naomi. Cu emoţiile n-a fost greu. „La Paralimpiadă (n.r. Jocurile Paralimpice de la Londra) am fost foarte emoţionată, dar la Montreal n-am avut nimic. Te tot gândeşti să nu meargă ceva prost, dar nu mai sunt aceleaşi emoţii ca la început. M-am obişnuit şi mă concentrez strict pe probă“, a adăugat sportiva. De-acum încolo se vor concentra pentru calificarea la Campionatele Europene din vara anului viitor. „Vor fi mai multe competiţii pentru calificare“, a completat Petrişor.
Pregătirile pentru calificare, oricât de simplu sună, înseamnă antrenamente zilnice, câte două chiar, plus sală în fiecare zi. Şi astea combinate cu orele de şcoală. Naomi a început clasa a XI-a şi este o perfecţionistă fără pereche. Petrişor e la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde studiază kinetoterapia şi spune că îşi împarte programul în aşa fel încât să aibă timp pentru tot ce îşi propune, inclusiv pentru ieşirile cu prietenii. El e din Râmnicu Vâlcea şi anul acesta e primul său an de studenţie.
Ziua începe la 5 dimineaţa
Antrenamentele pentru Naomi şi Petrişor sunt aceleaşi. „În vacanţă e mai bine că mai putem respira, dar în timpul şcolii e mult, nu mai apuc să fac altceva decât şcoală şi înot. Plec dimineaţa la 5.00 şi ajung seara pe la 8.00-9.00, când după două antrenamente şi o sală, mi se închid ochii. O dată am adormit cu capul pe laptop. Făceam un referat şi am zis să stau un pic să mă odihnesc şi am adormit“, a dezvăluit Naomi.
Primul antrenament de înot este dimineaţa, înainte de şcoală, iar al doilea după amiaza. Tot atunci au şi sală sau alergare. Antrenamentele de înot le fac la Bazinul Olimpic al Universităţii Babeş-Boyai. Deşi unele zile seamănă una cu cealaltă şi cei doi au impresia câteodată că sunt nişte roboţei, tinerii spun că nu vor în ruptul capului să renunţe la înot.„Durează până când te obişnuieşti cu ideea că eşti sportiv de performanţă şi că trebuie să faci sacrificii. La început când vezi că trebuie să renunţi la atâtea lucruri nu-ţi cade bine. În primul an, în al doilea, îmi venea să mă las, nu mai puteam, dar tot îmi spuneam că trebuie să merg înainte pentru că nu am muncit degeaba“, a afirmat Naomi.
Sportul le-a schimbat viaţa
La Europenele de anul viitor, Naomi speră să termine sus, Petrişor a preferat să nu se pronunţe. „Uneori nu ai la ce să te aştepţi, speri la un timp mai bun. Eşti doar tu şi cronometrul. Spre exemplu la Paralimpiadă nu am crezut că o să ajung aşa repede. Acolo ajung cei mai buni. Nu sunt mulţumită de ce am realizat. Contează mult şi ce faci la o competiţie, nu doar să te califici la ea“, crede Naomi.Cei doi spun că sportul le-a schimbat viaţa, i-a ajutat să fie mai organizaţi şi să vadă partea practică a lucrurilor: „Mereu mi le organizez toate. Spre exemplu m-am cronometrat: dacă fug de acasă până-n staţia de autobuz fac două minute jumate, iar dacă merg fac cinci minute“, mai povesteşte Naomi.
Un loc pe podium la Europene
Antrenorul lor, Claudiu Radu, se declară mulţumit de rezultatele obţinute la Montreal de elevii săi, însă crede că ei pot mai mult şi vor reuşi mai mult, în timp, prin antrenament. La Campionatul European pentru sportivii cu deficienţe de vedere din 2014, antrenorul spune că România are şanse la podium.„Targetul ar fi podiumul în cazul lui Naomi. E greu, dar se poate. Iar în cazul lui Petrişor, o clasare între primii patru“, afirmă Claudiu Radu. Acesta este antrenor de 15 ani, iar pe Naomi şi Petrişor îi antrenează de un an.„Îi tratez ca şi pe restul sportivilor pe care îi antrenez, sportivi care nu au deficienţe de vedere. Având în vedere că au început să practice înotul mai târziu decât restul, rezultatele lor sunt bune“, adaugă acesta.
Sprijin pentru Rio 2016
Comitetul Naţional Paralimpic şi firma de lactate Olympus sprijină, printr-un proiect, sportivii cu dizabilităţi în drumul lor către Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016. Proiectul urmăreşte să îi facă mai cunoscuţi pe aceşti sportivi şi rezultatele lor.