Povestea lui Gareth Bale, "vitezistul" pentru care Real Madrid va plăti 120 de milioane de euro. Galezul mai scump ca Ronaldo a fost campion la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucătorul galez Gareth Bale este de câteva săptămâni bune pe primele pagini de sport din Anglia, Spania şi chiar întreaga lume.

Renumitele cotidiene susţin că Tottenham  a refuzat 100 de milioane de euro de la Real Madrid, însă “galacticii” sunt dispuşi să pluseze până obţin ceea ce-şi doresc. Joi, “As” a scris că cele două cluburi au ajuns la o înţelegere, în valoare de 120 de milioane, care ar urma să fie făcută publică în zilele următoare şi care îl va transforma pe galez în cel mai scump transfer din istoria fotbalului. Iker Casillas îl vede pe Bale “în primii trei-patru jucători din lume”, în vreme ce directorul sportiv al “albilor”, Zinedine Zidane, crede că jucători ca Bale fac diferenţa între a ajunge într-o semifinală de Liga Campionilor sau a câştiga un astfel de trofeu. A contat enorm şi dorinţa fotbalistului de a juca la Real, după ce Bale a cerut întrevederi cu preşedintele lui Tottenham, şi chiar şi-a trimis părinţii să discute cu “încăpăţânatul” manager al celor de pe White Hart Lane, Daniel Levy, pentru a fi lăsat să joace pe “Bernabeu”. 

Făcea suta de metri în 11 secunde

Cum a ajuns Bale să fie un “trofeu” atât de scump pentru  Real Madrid? Povestea lui începe în oraşul galez Cardiff . Antrenorul Scott Williams, de la prima şcoală la care a învăţat micul Gareth, îşi aminteşte că fiul familiei Bale îşi dorea să participe la orice competiţie, indiferent că era vorba de rugby, atletism sau hochei. La campionatele şcolare, îşi făcuse un nume în probele de sprint, dominând concursurile de 50 de metri, iar la 14 ani alerga suta în 11,1 secunde. N-a trecut mult de când Bale s-a apucat de fotbal, că unul dintre scouteri, Rod Ruddick pe numele său, l-a transferat la Souhtampton. Gareth avea doar 16 ani, iar Ruddick susţine că i-a spus la vremea respectivă că ar fi bune să se apuce de limba spaniolă, anticipând traseul ulterior al fotbalistului.

A debutat la 16 ani

La Souhtampton, galezul a fost al doilea tânăr din istoria clubului, după Theo Walcott, debutând la 16 ani şi 275 de zile. În 2007, Tottenham le-a plătit “Sfinţilor” 7 milioane de euro şi l-a cumpărat pe Bale, un jucător cu o viteză impresionantă, capabil să livreze centrări de calitate pentru colegii săi. Primele două sezoane n-au fost strălucite, Gareth luptându-se cu accidentările şi cu Assou-Ekotto. Dar atunci când camerunezul a avut de suferit, Bale n-a mai putut fi scos din echipă, avansând apoi din poziţia de fundaş stânga în cea de “aripă” stânga, pentru că aportul său ofensiv era major. În acea perioadă, s-a dus la antrenor şi i-a cerut să-i schimbe numărul 3 cu unul mai potrivit pentru un fotbalist de atac, şi a primit 11.

Îşi face adversarii să se simtă “mici”

Herry Redknapp, fostul său antrenor de la Tottenham, susţine că galezul a ajuns pe aceeaşi planetă cu Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo. Bale l-a ridiculizat pe Maicon într-o dublă Tottenham-Inter din Liga Campionilor în care a dat trei goluri şi două pase de gol, iar adversarii săi din Anglia şi-au scos pălăria în faţa lui. Micah Richards, de la City, spune că s-a simţit un fotbalist mic de tot în faţa raidurilor neîncentate ale lui Bale, iar norvegianul Riise vede în Gareth ca fiind cea mai bună extremă stânga din lume.

A făcut primul gestul cu inima

În viaţa personală, Garreth Bale este un tip “mai liniştit decât prevede legea”. Atunci când primeşte două zile libere, fotbalistul dă o fugă la Cardiff, pentru a sta alături de părinţii săi. “Nu-mi plac ieşirile şi de aceea nici nu am atenţie din partea fetelor. N-o să fiu niciodată pe posterele din camerele lor. Cel mai important este să nu rispeşti banii”, e filosofia fotbalistului.
Aţi văzut tot mai mulţi jucători din lume sărbătorind înscrierea unui gol cu un gest prin care îşi exprimă afecţiunea faţă de o persoană iubită: ei formează o inimă cu ajutorul degetelor. Gareth Bale este cel care a dat tonul acestei mode, în urmă cu doi ani, când dedica reuşitele prietenei sale Emma. Fotbalistul a făcut o cerere la “OSIM-ul” englez pentru a-i fi recunoscute drepturile asupra acestui gest.
Galezul îl respectă enorm pe portughezul Andre Villas Boas, tehnicianul său de la Tottenham, prescurtat în Anglia AVB. Atunci când prietena sa i-a dăruit o fată, Gareth i-a pus numele  Alba Violet Bale, pentru a avea aceleaşi iniţiale cu ale antrenorului său.

Gareth Bale

E născut la Cardiff  la 16 iulie 1989
Idolul său e compatriotul Ryan Giggs.
Are 41 de selecţii pentru Ţara Galilor, pentru care a marcat 11 goluri.
La Tottenham a jucat 146 de meciuri, înscriind de 42 de ori.
A vrut să evolueze pentru Marea Britanie la Olimpiadă, dar Federaţia Galeză i-a cerut să nu facă acest lucru şi “s-a dat” accidentat. 
A câştigat de două ori trofeul “celui mai bun jucător din Anglia”, după voturile fotbaliştilor, şi de două ori trofeul de cel mai bun galez al anului.

Îl detronează pe Ronaldo

Venirea lui Bale la Real Madrid nu-i va cădea foarte bine lui Ronaldo. În primul rând că galezul va deveni cel mai scump transfer din lume, detronându-l tocmai pe lusitan, adus de Real în 2009, de la United, în schimbul a 94 de milioane de euro. Apoi, Bale nu mai este de mult un simplu fundaş stânga, precum Coentrao sau Marcelo, care să-l “slujească” pe CR 7. Fie Ronaldo va fi mutat pe poziţia de număr 9, fie Bale va fi adus la mijlocul terenului. 
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite