INTERVIU EXCLUSIV Încă un antrenor român face minuni în ţările arabe. Florin Motroc, campion cu Shabab al Ordon: „În România n-am loc nici la Divizia C“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Cosmin Olăroiu, care este aproape campion cu Al Ain în Emiratele Arabe Unite şi Ion Marin care a câştigat campionatul în Kuweit cu al Kuwait, antrenorul român Florin Motroc a devenit campion în Iordania cu Shabab Al Ordon, echipă din capitala Amman.

Felicitări, aţi reuşit o performanţă în Iordania, o ţară despre care noi nu ştim mai nimic. Ce ne puteţi spune despre fotbalul de acolo?

Iordania are acum o echipă naţională aflată pe locul 76 în lumea, înaintea Emiratelor şi a altor formaţii ce reprezintă ţări cu bani mulţi. Iordania a bătut Japonia şi Australia, e pe locul doi, şi păstrează şanse de calificare la Cupa Mondială. La ultimul meci, victoria cu Japonia, am avut trei jucători la naţională, unul a fost titular.

Deci nu e chiar cel mai slab fotbal…

Nici pe departe, cred că echipa mea, de exemplu, ar fi în prima jumătate a clasamentului în România. E adevărat că din punct de vedere tehnic şi tactic sunt mai slabi, şi este foarte greu să-i disciplinezi şi să-i organizezi, ei vor să joace liber.

Cum aţi ajuns la Amman?

Eram secundul lui Gigi Mulţescu la o echipă din Arabia Saudită, Taawon, când a venit un fotbalist iordanian de echipă naţională, el m-a recomandat celor de aici. Le-am spus că atunci când se va ivi vreun moment, o să vin, şi aşa am ajuns aici vara trecută.

A fost greu să luaţi acest titlu?

E o mare surpriză, căci o echipă mică, Shabab Al Ordon, a doborât doi giganţi de aici, Faisali şi Weehdat, care se bat an de an la titlu. E ca şi cum Sportul Studenţesc în România ar lua titlul, nici conducătorilor mei nu le venea să creadă. Am reuşit cu multă muncă, seriozitate, dorinţă şi credinţă în Dumnezeu. Fără bani, fără prime, fără jucători speciali şi cu un buget la limita bunului simţ.

Ce înseamnă buget la limita bunului simţ?

Jucătorii au contracte între 30.000 şi 50.000 de dolari pe an. Există şi o primă de titlu bunicică, pe care vor trebui să o dea acum. Întârzieri mai sunt, ca la noi, dar nu foarte mari, şi mereu se rezolvă în timp util.

Cine sunt proprietarii echipei?

E un preşedinte şi un consiliu de administraţie  format din încă două persoane care-l sprijină  pe preşedinte, toţi  trei sunt persoane  foarte bogate . Dar Shabab e o echipă mică, fără foarte mulţi suporteri, ţi-am spus, un fel de Sportul Studenţesc. Jucăm pe un stadion al municipalităţii, de 18.000 de locuri, noi şi Faisali.

Cum e viaţa în Amman?

Când ai rezultate, oriunde e frumos! Am fost şi la râul Iordan şi la Petra,  oraşul de piatră din pustiul Iordaniei. M-am acomodat, sunt obişnuit cu zona aceasta, după un an în Kuweit, un an şi jumătate prin Emirate, la fel în Arabia Saudită. Am condiţii foarte bune în Amman, stau în partea “occidentală” a oraşului, împreună cu un preparator fizic român, Marius Gogălniceanu, care a mai lucrat cu domnii Mircea Lucescu şi Rednic la Rapid. Lipsa familiei e cel mai greu de digerat.  Lor, celor din familie,  le dedic acest titlu.  

În România nu vi s-au oferit multe şanse…

Intrăm pe un teren minat. Mi-e jenă să vorbesc despre ce e în România, unde sunt considerat un antrenor tânăr, fără experienţă şi … fără relaţii! La un moment dat, nu eram bun nici de Divizia C, pentru că erau preferaţi antrenori de-ai casei. Şi de la Rapid II am fost dat afară, într-un moment în care formasem o echipă cu jucători sub 20 de ani, cu Alexandru Coman, Alex Ioniţă, Straton, Răduţă, Dobroiu sau Nicolae Grigore.

Şi nu vreţi să mai antrenaţi în România?

Poate că va fi un moment când voi intra şi în circuitul nostru ca antrenor. Până atunci, trebuie să mă “maturizez” şi să câştig “experienţă” pe aici, prin zona Golfului.

Am văzut că la meciuri staţi în treningul României…
Îl port pentru că sunt mândru că sunt român. Şi-ţi mai spun un secret, nu prea găsesc ăştia pentru mine măsuri aşa mari!

Florin Motroc (46 de ani)

Doctor în educaţie fizică şi sport
Conf. univ.la Universitatea ”C-tin Brâncuşi” din Tg.Jiu
201 meciuri în Liga 1 la Rapid, Sportul şi Ceahlăul
În România a antrenat la Rapid II, Prefab Modelu, Sportul, Pandurii
În străinătate a antrenat în Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania

Situaţia altor antrenori români din străinătate:

Mircea Lucescu – aproape campion în Ucraina cu Şahtior

Dan Petrescu – locul 4 în Rusia cu Dinamo Moscova. “Bursucul” a remizat pe teren propriu cu liderul ŢSKA Moscova, scor 0-0, germanul Kuranyi ratând două ocazii uriaşe pentru echipa sa.

Dorinel Munteanu – locul 15 în Rusia cu Mordovia Saransk. În ultima etapă, a remizat cu FK Krasnodar, scor 0-0.

Mircea Rednic – joacă în play-off-ul campionatului belgian, cu Standard Liege, ocupând locul 4 momentan, la 3 puncte de liderul Anderlecht, care a jucat aseară cu Genk. În ultimul meci, Standard Liege a revenit senzaţional de la 1-3 pentru a câştiga cu 4-3 pe terenul lui  Zulte Waregem.

Cosmin Olăroiu – locul 1 în Emirate, cu 11 puncte avans faţă de locul 2.

Ion Marin – campion în Kuweit cu Al Kuwait

Răzvan Lucescu – locul 3 în Qatar cu El Jaish. În ultima etapă, a pierdut cu 3-0 pe teren propriu în faţa echipei SC Qatar. 

Ladislau Boloni – locul 5 în Qatar cu Al Khor.


 

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite