Copiii şi semimaratonul: E indicat ca un minor să alerge într-o cursă de 21 de kilometri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că alergarea copiilor pe distanţe lungi nu este încurajată de medici, ba din contră, cu toate că la nivel profesionist regulamentele interzic acestora să participe la curse mai lungi de 5.000 de metri, există numeroşi copii, de obicei încurajaţi de părinţi, care aleargă semimaratoane sau chiar distanţe mai lungi.

Lumea e plină de copii care aleargă semimaratoane, există chiar şi statistici legate de cele mai bune performanţe mondiale pe aceste distanţe. Jack Butler a alergat 1.31.08 la doar 10 ani, în 2015 acest timp fiind record mondial al categoriei de vârstă. Jack a început să fugă sub supravegherea mamei sale, Melissa, o alergătoare amatoare pasionată, cu timp de calificare la Boston. ”Realizez că mulţi vor spune că nu este bine pentru el, dar iubeşte alergarea şi eu încerc să-l ajut să o facă în cel mai sănătos mod cu putinţă”, spunea Melissa pentru competitor.com. Alte exemple, în SUA, Dallas Stricker alerga, la numai 8 ani, 1.43.08; Hunter Perez, 1.24.10, la 11 ani; William Stone, 1.41.07, la 9 ani; şi Cael Schwartz, la numai 6 ani!, 2.19.48. Şi fetele aleargă de mici, cu recorduri mondiale de 1.32.23, la 11 ani (Heather Welsch), 1.40.59, la 7 ani (Makenzie Kolvoord) şi 2.40.22, la 6 ani (Rosie Dunham). Prima fată care alergase un semimaraton la vârstă preşcolară se pare că a fost Keelan Glass, la 6 ani fugind 2.46.31, după ce prima cursă, de 5 kilometri, o avusese la 4 ani! 

Şi exemplele pot continua, există un copil care a alergat semimaraton la vârsta de 5 ani. Anthony Russo fugea 2.22.25, cu acordul şi susţinerea părinţilor: ”Poate să alerge cât de departe decide. Nu îl obligăm să facă asta, îi place. Dacă i-am interzice i-am face un deserviciu”.

Alţii aleargă şi ultramaratoane cât sunt la gimnaziu

Doar 12 ani! Colby Wentlandt avea 12 ani cât a alergat şi a terminat o cursă de 161 de kilometri, Ride The Wind, Las Vegas, ajungând la finiş după 32 de ore, 7 minute şi 30 de secunde. Chiar dacă nu mai era la vârsta copilăriei, avea 19 ani, Nickademus Hollon devenea cel mai tânăr competitor care termina unul dintre cele mai grele ultramaratoane din lume, Badwater, o cursă de peste 200 de kilometri.

”Există un potenţial uriaş ca lucruri urâte să se întâmple pentru că se aleargă la aceste vârste asemenea distanţe”, sunt declaraţiile aproape la unison ale medicilor pediatri, sportivi sau ortopezi.

Sunt unele caracteristici morfologice ale copiilor care lucrează împotriva lor atunci când aleargă, când fac ceva la un ritm constant, pe o durată mare de timp, ceea ce determină organismul lor să consume mai multă energie decât consumă cel al unui adult. Mai mult, pentru că inimile lor sunt mai mici, la muşchii lor nu ajunge de ajuns oxigen şi energie în timpul efortului susţinut de lungă durată. În plus, şi antrenamentele pot fi problematice, pentru că un copil are probleme în a sta ”focusat”, mai ales în timpul alergărilor lungi.

Articole apărute în reviste de medicină sau de sport au atras atenţia că există diferenţe mari între corpurile copiilor şi ale adulţilor care aleargă. Una dintre ele, spune un material din Journal of Athletic Training, este faptul că corpurile copiilor nu absorb impactul rezultat în urma alergărilor aşa de bine ca cele ale adulţilor. Concluzia a fost că implicaţiile asupra sănătăţii pot fi majore. Ca în cazul unui automobil fără suspensii, o absorbţie a şocurilor mai mică presupune un impact mai mare asupra oaselor, încheieturilor, tendoanelor, făcând copiii mai predispuşi la accidentări.

Un alt studiu, efectuat la Universitatea Yale, a arătat că copiii au picioare mai scurte în raport cu mărimea corpului, faţă de adulţi, ceea ce înseamnă că aleargă cu o mecanică diferită care contribuie la o abilitate mai mică de a absorbi impactul în timpul alergării. ”Copiii încă încearcă să-şi dea seama cum să-şi mişte corpul, nu au puterea, forţa şi controlul muscular al adulţilor”, a declarat chirurgul ortoped Cordelia Carter, pentru theatlantic.com. Ce nu poate fi spus cu exactitate este dacă alergarea de semimaratoane de la vârste mici poate afecta organismul copiilor pe termen lung, dacă aceştia vor suferi din cauza acestor curse după 10 sau 20 de ani. 

Nu!, spun antrenorii

Am vorbit cu Cristian Dragomir, antrenorul maratonistei Liliana Dragomir (n.r. – fostă Danci) despre alergatul unor distanţe mari la vârste mici şi foarte mici. ”Lucrurile sunt simple, cadeţii, 16-17 ani,  nu au voie decât cel mai mult 5.000 de metri, vorbim de pistă aici. Fiziologic nu e în regulă mai mult de atât. Orice medic sportiv vă poate explica foarte bine şi de ce! Mai mult, regulamentele IAAF, EA şi FRA spune că nu ai voie la Juniori 3 mai mult de 5 kilometri. Semimaraton de abia la Juniori 1, la 18 ani. Totul e foarte clar! Nu te poţi juca cu sănătatea!”, explică Dragomir. Antrenorul care coordonează fondiştii la FRA adaugă: ”Vorbim acum de competiţie, de intensitate mare. Da, la antrenament, o alergare uşoară poate să fie şi până la 10 kilometri. Să fie un antrenament făcut într-o zonă aerobă controlată, ritm de 140, maxim 160, dar atât. De semimaraton, nici nu se poate vorbi la vârsta aia. Sub nicio formă nu trebuie să pui un copil să alerge distanţele astea, l-ai făcut praf”.

Daca iubeşti mişcarea si stilul de viaţă sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de ţări care se bucura de sarbatoarea Bucurestiului.  Inscrie-te la una dintre curse:  21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Stafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenţilor Carrefour sau Cursa Copiilor McDonald’s. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite