ANALIZĂ La Steaua nu e paradisul jucătorilor străini. Unde se va încadra Breeveld, la confirmări sau la „ţepe”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicandro Breeveld FOTO Cosmin Iftode
Nicandro Breeveld FOTO Cosmin Iftode

Nicandro Breeveld a semnat un angajament valabil pe doi ani cu echipa campioană şi va câştiga 10.000 de euro pe lună la gruparea roş-albaştrilor.

Steaua a obţinut semnătura olandezului Nicandro Breeveld (27 ani), iar venirea acestuia în Ghencea consemnează o nouă premieră. Este primul batav din istoria campioanei, chiar dacă, după locul naşterii, Panamaribo, Breeveld poate fi socotit surinamez. Fotbalistul are însă cetăţenie olandeză, nu şi surinameză, şi în acte este socotit olandez get-beget. El devine astfel al 48-lea străin din istoria Stelei, o formaţie care are acum în lot doar patru jucători de altă naţionalitate: Arlauskis, Szukala, Varela şi Breeveld.

Oricum, despre Steaua nu se poate spune că a fost un paradis al străinilor, cu excepţia unor mici perioade, în care Gigi Becali s-a „fript” cu diverşi jucători aduşi pe baza unor DVD-uri comandate de impresari. Istoria îl consemnează pe albanezul Elton Ceno, ca fiind primul jucător străin care a îmbrăcat tricoul Stelei, dar puţini ştiu că în 1994, campioana a avut un ghanez în probe. Alex Nyarko a făcut un cantonament cu Steaua, dar Dumitru Dumitriu nu l-a oprit în lot şi astfel jucătorul a ajuns la Sportul Studenţesc. Africanul, care juca mijlocaş central, a „explodat” apoi în Occident, unde a jucat pentru Basel, Karlsruher, Lens, Monaco, PSG sau Everton.  

Puţine confirmări, dar multe ţepe

De regulă, Steaua şi-a completat lotul cu jucători din Europa sau America de Sud, destul de rar cu africani, dar niciodată cu asiatici sau jucători din America de Nord ori Australia. Într-un top al celor mai apreciaţi străini care au evoluat în Ghencea se află Hamutovski, Geraldo, Szukala, Golanski, Varela, Toja, Piovaccari sau Brandan, în vreme ce, la capitolul „ţepe” lista e mult mai mare. Piticul Elton, alcoolicul Nikolici, gafeurii Carlos şi Andrey sau mereu-accidentatul Emeghara sunt „figuri” care au rămas în istoria Stelei, însă în niciun caz pe criterii de performanţă.
Steaua a avut şi câţiva străini pe care i-a legitimat, dar pe care nu i-a folosit în Liga I. Bogatinov, Tininho şi Tall au trecut prin Ghencea, dar n-au lăsat nimic în urma lor. În ultimii ani, după ce Piţurcă l-a sfătuit pe Becali să cumpere fotbalişti tineri din România, numărul străinilor de la Steaua a scăzut mult, iar acum în lot sunt doar patru. Mult mai puţin decât au rivalele la titlu Petrolul (15 străini) şi Astra (11 străini).

L-au ratat pe tunisianul Hamza

Steaua a fost la un pas de a-şi completa lotul şi cu o altă pată exotică, tunisianul Younes Hamza. Numai că, acesta a ales să semneze chiar cu echipa pe care Steaua o va întâlni în play-offul Ligii Campionilor şi poate juca sub tricoul lui Ludogorets Razgrad, în meciul de marţea viitoare. Turul este programat pe 19 august, iar returul o săptămână mai târziu, în Bulgaria. Oferta financiară a celor de la Ludogorets a fost superioară celei făcută de Steaua şi de aceea Hamza s-a transferat la echipa din Razgrad.   


Top meciuri străini pentru Steaua în Liga I

Zapata 85
Kapetanos 73
Golanski 58
Geraldo 54
Szukala 52
Toja 51
Hamutovski 50

Top marcatori străini pentru Steaua în Liga I

Kapetanos 30
D. Moreno 12
Piovaccari 10
Thereau 10
Adi Rocha 9
Szukala 8
Nikolici 7

Click pe infografie pentru a o mări!

jucatori straini in romania infografie Dana Donciu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite