ANALIZĂ Cum s-a agăţat CFR de Steaua? Clujenii rezistă în fruntea clasamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ face o comparaţie între cele două echipe care se află la egalitate de puncte la jumătatea turului şi explică modul în care fiecare a ajuns să se bată la titlu.

Înaintea începerii sezonului, trei echipe au fost cotate cu şanse reale la titlu: Steaua, Astra şi Petrolul. Dacă Steaua şi parţial Astra şi-au respectat statutul, Petrolul s-a desumflat mai ales după ce a ratat calificarea în grupele Ligii Europa.A ieşit, în schimb, la rampă, CFR Cluj, formaţie ignorată în calculele podiumului, dar care se ţine scai de Steaua în fruntea clasamentului. La mijlocul turului, după etapa a 9-a, CFR Cluj are acelaşi număr de puncte, victorii, egaluri şi înfrângeri şi un golaveraj identic cu cel al roş-albaştrilor. „Adevărul“ vă prezintă o comparaţie între cele două grupări.
Proiecte low-cost
Atât Steaua, cât şi CFR şi-au schimbat strategia faţă de ultimii ani. Echipele care au ridicat mult preţurile pe piaţa transferurilor sunt acum adeptele sistemului low-cost. Ambele formaţii au adus jucători liberi de contract sau sub formă de împrumut. Steaua i-a transferat în vară pe Arlauskis, Papp, Luchin, Toşca, Breeveld, Bourceanu şi Rusescu. CFR şi-a consolidat lotul cu Larie, Susici, Jakolici, Guima, Chanturia, Petrucci, Christian, Ivanovski şi Dore. Din punct de vedere al politicii, lucrurile stau totuşi diferit. Steaua mizează pe români, CFR n-a abandonat pista străinilor. Clujenii au în lot 17 jucători de „import“, în vreme ce Steaua are doar 4.
Se descurcă fără patron
Gigi Becali şi Arpad Paszkany, altădată adversari redutabili pe scena patronilor din Liga I, au ieşit din prim-plan.Becali îşi ispăşeşte pedeapsa la închisoare, iar Paszkany s-a retras ca acţionar principal şi stă mai mult la Dubai. Ambii sunt însă activi din umbră. La Steaua nu se ia nicio decizie fără acceptul lui Becali, Paszkany şi-a menţinut influenţa la CFR prin intermediari, firmele care deţin acum clubul fiind din anturajul său.
Au cei mai buni portari
Unul dintre factorii de succes ai fruntaşelor clasamentului e prezenţa unui portar de mare valoare. O dovedeşte nu doar numărul mic de goluri încasate, ci şi prestaţiile lor, per ansamblu. Arlauskis şi Felgueiras sunt cei mai buni goalkeeperi din Liga I şi au o excelentă cotă internaţională. Atenţie însă, nici unul, nici celălalt n-au înlocuitori de valoare apropiată. Niţă şi Cojocaru, la Steaua, Vâtcă şi Amadio la CFR sunt departe de nivelul titularilor.
Duel Keşeru – Tade


Şi clasamentul golgheterilor din Liga I e dominat de un duel Steaua – CFR. Principalul marcator al sezonului, Claudiu Keşeru, are zece goluri, iar pe locul secund se află Gregory Tade, cu nouă reuşite. Keşeru şi Tade sunt doi jucători care au confirmat relativ târziu, având nevoie de acomodare.
Anul trecut, spre exemplu, Tade a marcat doar două goluri. Cei doi au profil diferit. Tade e un jucător de forţă, genul de buldozer, Keşeru n-are talia francezului, dar compensează prin execuţii. Exceptându-i pe ei, Steaua şi CFR nu au alţi marcatori în formă. Următorii pe listă sunt fotbalişti care au înscris câte două goluri în nouă etape: Sânmărtean şi Chipciu, la Steaua, Guima şi Deac la CFR Cluj.
Steaua a învins în meciul direct
Steaua şi CFR Cluj au câte o singură înfrângere şi un singur egal, în rest doar victorii: Steaua a pierdut cu Ceahlăul (acasă) şi a remizat cu Astra (acasă), iar CFR a fost învinsă de Steaua (acasă) şi a făcut egal cu Pandurii (deplasare).Niciuna dintre cele două echipe n-a jucat cu Dinamo, formaţie care pare în formă în acest sezon. Ambele au bătut însă Petrolul, în deplasare, rezultate importante, ştiut fiind că pe terenul „lupilor galbeni“ se câştigă foarte greu.
Clujenii sunt mai odihniţi
Important în disputa de la distanţă dintre cele două echipe va fi nivelul de oboseală, care se va acumula până la iarnă.Aici CFR e avantajată, deoarece nu joacă în cupele europene, spre deosebire de Steaua care a angrenată în Liga Europa. Vor fi şase meciuri dificile, în plus pentru toţi steliştii, şi nouă sau zece pentru unii dintre ei. Asta întrucât CFR nu dă niciun jucător la echipa naţională, pe când de la Steaua sunt pasibili de convocare Papp, Luchin, Latovlevici, Prepeliţă, Ad. Popa, Chipciu, Tănase, Sânmărtean, Rusescu şi Keşeru. Naţionala va mai juca patru meciuri anul acesta, două în octombrie şi două în noiembrie, şi în pauzele de întrerupere a campionatului clujenii îşi pot încărca mai uşor bateriile. Mai ales cp străinii CFR-ului nu sunt tocmai de naţională.

claudiu keseru FOTO cosmin iftode


6 victorii consecutive are CFR Cluj în Liga I, fiind singura formaţie care a reuşit o serie atât de lungă în primele nouă runde.

20 de goluri a marcat Steaua în nouă etape, având cel mai bun atac din prima ligă în acest moment.

4 goluri a încasat CFR în nouă meciuri de Liga I, având cea mai bună apărare din primul eşalon

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite