UE redezgroapă meşteşugarii. „Alianţa pentru ucenicii”, soluţie împotriva numărului crescând de şomeri tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii europeni spun că Alianţa pentru ucenicii va crea mai multe oportunităţi de stagiatură pentru tinerii europeni FOTO Shutterstock
Oficialii europeni spun că Alianţa pentru ucenicii va crea mai multe oportunităţi de stagiatură pentru tinerii europeni FOTO Shutterstock

Reprezentanţii Comisiei Europene merg înainte cu planul de combatere a şomajului în rândul tinerilor: marţi a fost aprobată Alianţa europeană pentru ucenicii, prin care sindicate, întreprinderi şi instituţii publice deopotrivă s-au unit pentru a crea climatul propice dezvoltării profesionale a tinerilor europeni.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor, Centrul European al Întreprinderilor cu Participare Publică, precum şi Uniunea Europeană a Artizanatului şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, împreună cu membrii Comisiei Europene, dar şi cu consiliul de miniştri al UE au susţinut prima declaraţie comună în ceea ce priveşte creşterea ratei de ocupare a tinerilor europeni, precum şi pregătirea atentă a acestora pentru piaţa muncii.

„Uceniciile pot juca un rol esenţial în combaterea şomajului în rândul tinerilor pentru că le oferă acestora şansa de a dobândi competenţele şi experienţa pe care le caută angajatorii”, susţine László Andor, comisarul european însărcinat cu ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
Potrivit oficialilor europeni, ţările care au sisteme de educaţie şi formare profesională solide, cum ar fi Germania, Danemarca, Olanda şi Austria, tind să aibă o rată mai scăzută a şomajului în rândul tinerilor.

„Având în vedere nivelul inacceptabil al şomajului în rândul tinerilor, cei care sunt responsabili pentru educaţie şi ocuparea forţei de muncă trebuie să lucreze împreună pentru a facilita tranziţia tinerilor europeni de la şcoală la piaţa muncii”, a explicat comisarul Andor.

Alianţa pentru ucenicii este doar una din pachetul de măsuri pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. În plus, reprezentanţii Consiliului European au decis, în cadrul ultimei întruniri, că stagiile de ucenicie sunt un element cheie în sprijinirea ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor.

În România, ucenicia este reglementată prin lege

De anul acesta, tinerii români care îşi doresc efectuarea unui stagiu de practică într-o companie sau cei care îşi doresc să devină muncitori calificaţi, pot semna un contract de ucenicie la locul de muncă. Adică, un contract individual de muncă încheiat pe o perioadă determinată (între 12 luni şi 3 ani) între ucenic şi angajator, prin care primul se angajează să lucreze sub autoritatea celui de-al doilea, iar în schimb angajatorul promite să îi asigure ucenicului său plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Mai mult, Ministrul Educaţiei îşi doreşte introducerea stagiului de practică obligatoriu după absolvirea unei instituţii de învăţământ superior, parte din Planul Naţional de Stimulare a Ocupării Tinerilor.

Măsuri pentru a stimula dezvoltarea uceniciei

Pe lângă Planul Naţional de Stimulare a Ocupării Tinerilor, există mai multe proiecte care au ca scop îmbunătăţirea accesului tinerilor pe piaţa muncii, a precizat şi ministrul Muncii. Printre aceste proiecte se numără cel care prevede că absolvenţii de studii superioare vor fi obligaţi să efectueze stagii de formare şi legea uceniciei la locul de muncă. Aceasta din urmă presupune ca angajatorii să le asigure ucenicilor un îndrumător permanent, astfel încât aceştia să deprindă toate competenţele necesare.

„Am prevăzut şi obligativitatea tinerilor de a parcurge atât ciclul teoretic, cât şi cel practic. De multe ori se întâmpla ca tânărul care era în această formă de pregătire să nu participe la toate formele şi, în final, să nu capete toate competenţele necesare”, spune Mariana Câmpeanu.

Garantia Pentru Tineret


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite