STUDIU Sindromul post-vacanţă îi afectează şi pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despărţirea de vacanţă şi revenirea la activităţile de rutină în luna septembrie este, în multe familii, sinonimă cu tensiunea. Se termină perioada de odihnă şi zilele fără orar strict, se fac pregătiri pentru reînceperea şcolii şi, în majoritatea cazurilor, aceasta coincide cu sindromul post-vacanţă.

Potrivit Agerpres, sindromul post-vacanţă nu este cunoscut ca boală de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Este un fenomen complet normal, care durează între una şi trei zile. Poate trece chiar şi o săptămână până ce o persoană se adaptează din nou la ritmul de viaţă normal. Dacă nu îşi revine după acest timp, există o problemă şi trebuie să meargă la un specialist”, subliniază Miguel  Casas, psiholog, membru Top Doctors, potrivit sursei citate.

Cum se manifestă sindromul post-vacanţă

Experţii susţin că sindromul post-vacanţă îi afectează şi pe copii. Pentru o parte din aceştia, reînceperea şcolii este un motiv de bucurie, iar pentru alţii, şcoala constituie un motiv de nelinişte.

În rândul celor mici, sindromul post-vacanţă se poate manifesta sub formă de tristeţe, iritabilitate, tulburări de somn, oboseală, pierderea poftei de mâncare, apariţia unor dureri corporale difuze, diaree sau vărsături, notează Agerpres.

Ce recomandări au medicii

Dacă sindromul post-vacanţă nu trece după perioada de adaptare, este posibil să existe o problemă serioasă la şcoală, atrag atenţia experţii.

Medicul le recomandă părinţilor să observe şi să descrie în mod clar modul în care se comportă copiii, pentru a şti ce comportamente trebuie să fie introduse ori modificate. Ar fi bine ca părinţii să stabilească activităţi de rutină (la aceeaşi oră). De exemplu, schema „masă de seară - spălat - dormit”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite