STUDIU. 95 de bebeluşi ar putea fi salvaţi la fiecare 60 de secunde dacă ar fi alăptaţi în prima oră de la naştere
0
95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră dacă mamicile ar alăpta în prima oră de la naştere, iar procesul ar continua şi în următoarele şase luni, se arată într-un studiu organizat de Organizaţia Salvaţi Copiii Internaţional. Organizaţia neguvernamentală a identificat patru piedici în promovarea acestor beneficii.
Este vorba de lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării, lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare, dar şi de lipsa unei legislaţii care să protejeze mama.
În plus, se arată în raportul Salvaţi Copiii, o altă problemă o reprezintă ideea greşită pe care o induc anumite companii, conform cărora laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru nou născuţi.
Presedintele Executiv al filialei din Romania, Gabriela Alexandrescu, spune că a depus un proiect de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011, n.red.), înregistrat la Camera Deputaţilor încă din decembrie 2011, el fiind trimis pentru raport Comisiei pentru Sănătate şi Familie (Cameră decizională) şi Comisiei pentru industrii şi servicii.
“Am trimis o scrisoare către preşedinţii celor două comisii, doamnei Rodica Nassar – Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie şi domnului Iulian Iancu – Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii, în care am arătat că este vitală adoptarea acestui proiect de lege. Vorbim despre înlesnirea alinierii la standardele internaţionale, dar şi despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensă pe tema drepturilor consumatorilor, în general, şi despre drepturile mamei şi copilului, în special. România trebuie să fie parte în dezbaterea pentru instituirea unei legislaţii adecvate şi eficiente în domeniul reglementării marketingului pentru substituenţii de lapte matern”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv “Salvaţi Copiii România”.
31 de spitale "prietene ale copilului"
În România, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în 2011, 15% din copiii născuţi în 31 de maternităţi considerate prietene ale copiilor, au fost alăptaţi în prima jumătate de oră de viaţă, de 3 ori mai mulţi comparativ cu nou-născuţii din alte maternităţi.
Cu o instruire adecvată, această practică s-ar putea “transforma” în alăptare exclusivă.
La ora actuala, 31 de maternităţi din România sunt considerate spitale prietene ale copilului. Certificarea le expiră, însă, la sfârşitul anului 2013. Printre acestea se numără Maternitatea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Arad, Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Maternitatea Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani, Maternitatea Spitalului Municipal Câmpia Turzii, Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Maternitatea Spitalului “Cuza Vodă”, Iaşi.