Statul a rămas fără bani de transplanturi de organe. Numărul donatorilor creşte constant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transplantul este un domeniu care mai necesită îmbunătăţiri FOTO: Adevărul
Transplantul este un domeniu care mai necesită îmbunătăţiri FOTO: Adevărul

Banii pentru Programul Naţional de transplant ajung, cu indulgenţă, până la jumătatea anului 2013, a anunţat astăzi dr. Alexandru Călin, directorul Direcţiei de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Medicul a explicat că instituţia va încerca să suplimenteze fondurile dedicate programelor care vor rămâne în subordinea MS, având în vedere că sunt de o importanţă majoră pentru sănătatea populaţiei.

“Activitatea de transplant este o activitate strategică la nivel naţional care trebuie să rămână în finanţarea ministerului sănătăţii, deci programul de transplant va continua să fie finanţat de către Ministerul Sănătăţii. Vestea mai puţin bună şi aici nu mă refer numai la programul de transplant ci la toate programele Ministerului Sănătăţii este că în momentul de faţă pe alocările bugetare pe care la avem prin legea bugetului nu putem să acoperim programele ministerului sănătăţii decât pentru prima jumătate a anului. Vom face tot ce ne stă în putinţă ca să aducem suplimentare de fonduri pe aceste program”, a declarat dr. Alexandru Călin.   

Totuşi, spune oficialul, transplantul este un domeniu care mai necesită îmbunătăţiri, deşi numărul donatorilor de organe a crescut cu 25 – 30% în fiecare an, începând cu 2009. De asemenea, numărul de transplanturi este în creştere, doar în 2012 au fost efectuate 500 de transplanturi, cifră onorabilă pentru o ţară ca România, unde există doar şase coordonatori de transplant la nivel naţional.

32 de medici, pregătiţi să "negocieze" cu familiile celor aflaţi în moarte cerebrală

32 de medici anestezişti au fost pregătiţi să discute cu familiile donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, pentru ca aceştia să poată fi identificaţi mai uşor, dar şi să crească rata donatorilor de organe din România, considerată a fi una dintre cele mai mici la nivel european. 

„Numărul coordonatorilor de transplant şi al donatorilor va fi incomparabil mai mare de acum încolo. Încă din 2006 am elaborat un ordin care nu a fost aplicat, dar acest ordin, modificat în bine este aplicat începând cu decembrie 2012. Vom avea mai mult de 30 de spitale implicate în declararea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, mai multe centre care vor face transplant de acum încolo, şi mai multe centre care vor reuşi să se implice în program în ideea de a reuşi să îi ajute pe pacienţii transplantaţi”, a explicat Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.

Pacienţii care au fost transplantaţi vor primi reţete electronice, conform unui program pe care îl are în vedere Agenţia Naţională de Transplant în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Mai precis, aceştia vor putea să îşi ridice reţetele de la orice farmacie din ţară, odată ce ele au avizarea agenţiei  şi sunt înregistrate la Casa de Sănătate, singura instituţie care a are o evidenţă a tuturor transplantaţilor din România.

În momentul de faţă, rata de succes a transplanturilor făcute pe teritoriul ţării noastre este de 92%, spune medicul Zota. Spre exemplu, continuă el, programele de transplant din Europa care sunt bine făcute au o rată de succes de peste 85%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite