Noul pachet medical scoate românii din spital. Secţiile de ambulatoriu vor fi tampon între pacienţi şi spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele trecute de 40 de ani vor fi obligate să meargă anual la medicul de familie pentru a-şi face analizele FOTO Adevărul
Persoanele trecute de 40 de ani vor fi obligate să meargă anual la medicul de familie pentru a-şi face analizele FOTO Adevărul

Începând din luna iunie, românii care plătesc asigurări de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza pachetului de bază, care a fost aprobat marţi de Executiv.  Din ianuarie 2015, va intra în vigoare şi pachetul minim de servicii medicale care îi vizează pe cei neasiguraţi. Odată cu acestea, a fost aprobat şi noul Contract-Cadru de servicii medicale (documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală).

Concret, pachetul de bază stabileşte cu exactitate care sunt serviciile de care beneficiază asiguraţii români şi la ce interval de timp. Astfel, conform actului normativ, pacienţii asimptomatici până la 39 de ani vor face o vizită la medicul de familie o dată la trei ani, în timp ce persoanele trecute de 40 de ani sunt obligate să meargă la control anual. 

Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani care sunt însă depistate cu risc înalt.

„Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază sunt reprezentate de îmbunătăţirea accesului pacienţilor la serviciile medicale furnizate de către medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate şi dezvoltarea serviciilor de prevenţie acordate în segmentul de asistenţă medicală primară“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Medici de familie: Deocamdată sunt lucruri puse pe hârtie 

Cu toate acestea, reprezentanţii medicilor de familie arată că atâta vreme cât nu vor fi degrevaţi de birocraţia excesivă din sistem, nu vor putea face faţă numărului mare de pacienţi pe care ar trebui să îi consulte. 

„Deocamdată sunt nişte lucruri puse pe hârtie, încă nu ştim ce investigaţii avem dreptul să facem, iar dacă vom rămâne îngropaţi în hârtii, sunt slabe şanse să putem face faţă valului de pacienţi. Noi am spus în repetate rânduri că în loc să completăm hârtii preferăm să ne facem meseria. Vor să bage dosarul electronic, vor să completăm riscograma. Păi dacă o riscogramă va avea trei pagini, noi nu vom avea timp să consultăm bolnavul. Până acum, discuţiile au fost doar de principiu. Din ce înţeleg, pe aceiaşi bani ar trebui să facem mai multă treabă“, au declarat surse din sistem. 

Pacientul va şti exact de ce servicii beneficază 

Dacă medicii de familie susţin că nu cunosc exact condiţiile în care pachetul de bază va intra în vigoare de la 1 iunie, reprezentanţii pacienţilor arată că definirea acestui pachet reprezenta o necesitate. 

„Avem o bază de la care plecăm. Avantajul pachetului de servicii este că pacientul ştie exact de ce beneficiază. Până acum, totul era o minciună, se făceau că acordă servicii, iar furnizorii decontau. În perioada următoare, vom putea face şi standarde de costuri, dar cel mai important este că pacientul va şti la ce are dreptul, şi mai mult, va şti cine este răspunzător în cazul în care nu beneficiază de acel serviciu”, a explicat şi Vasile Barbu, preşesintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Internările în spital vor fi mai puţine 

Legat de consultaţiile preventive oferite de medicul de familie, Barbu spune că la pacienţii cu risc înalt de boală situaţia este alta. Mai exact, în baza riscogramei, aceştia au posibilitatea să acceseze serviciile din spital sau pe cele din ambulator. 

„Sunt tineri care au un risc major de boală înainte de 39 de ani“, a spus şeful ANPP, adăugând că, din punctul său de vedere, medicii de familie sunt pregătiţi profesional să preia toate sarcinile care le revin odată cu 1 iunie. 

„Sper ca prin informatizare să-i degreveze de birocraţie. Ideea este că internările în spital vor scădea, iar centrul de greutate de mută pe ambulator. Însă, pe lângă pachet, este nevoie şi de alte măsuri, cum ar fi controalele preventive în unităţile medicale“, a precizat Barbu.

Până acum, totul era o minciună, se făceau că acordă servicii, iar furnizorii decontau. Vasile Barbu, preşedintele ANPP

Ce servicii cuprinde pachetul de bază

Printre altele, în pachetul de bază şi în cel minimal au fost introduse testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV la gravide.

De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi. 

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital.

Odată cu pachetul de bază au fost scoase o serie de servicii care erau decontate. Printre acestea se numără serviciile de homeopatie şi fitoterapie, care vor face obiectul asigurărilor private. 

Listă de boli tratate în ambulatoriu 

Pentru protecţia şi asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost însă revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigaţii noi, precum sodiu seric, potasiu seric, angiografie RMN/segment, testosteron etc. 

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Acestea din urmă se regăsesc şi în pachetul minim de servicii, valabil de la 1 ianuarie 2015.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă: 

Efect de bumerang. Medicii de familie, încăieraţi cu pacienţii de o legislaţie stupidă

Zeci de medici de familie din ţară, care au eliberat reţete compensate de 90% unor pensionari care mai obţineau chiar şi 10 lei pe lângă pensia lunară, au fost nevoiţi să achite sume uriaşe Caselor Judeţene de Sănătate. Unii au decis să acţioneze în judecată instituţiile, pentru a-şi recupera banii.

Cadrele medicale, nemulţumite de un proiect de lege pus în dezbatere: „Am constatat că s-au accentuat sancţiunile pentru medicii de familie”

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii. Doctorii susţin că actul normativ aduce sancţiuni în plus pentru medicii de familie, dar şi că documentul nu este adaptat la reforma care ar trebui să aibă loc în sistemul sanitar. Prin urmare, aceştia solicită o nouă dezbatere publică în care să se discute pe marginea proiectului de lege.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite