UPDATE Andreea Marin: „Calitatea timpului petrecut cu copilul este mai importantă”. Ministerul Muncii trimite tinerele mame la muncă
0
8,7 milioane de euro folosesc subalternii ministrului Mariana Câmpeanu pentru a convinge tinerele mame să se întoarcă mai repede la muncă. Specialiştii spun însă că sunt bani aruncaţi pe geam atât timp cât, în România, 35 de copii se bat pe un loc la creşă. La rândul ei, Andreea Marin este de părere că o bonă sau o creşă bună poate fi de ajutor atunci când o mamă nu are posibilitatea de a petrece mai mult timp cu copilul său.
Fosta prezentatoare TV, Andreea Marin, a declarat într-un interviu pentru „Adevărul” că a pus foarte mult preţ pe creşterea şi educarea fetiţei sale, Violeta, motiv pentru care, în primii cinci ani de viaţă ai micuţei, vedeta a lucrat mai mult de acasă.
Adevărul: Cum consideraţi că este mai bine pentru copil, să crească alături de mamă sau la creşă, în timp ce mama este la serviciu, chiar şi 12-14 ore?
Andreea Marin: Situaţia ideală este rar întâlnită în realitate. Echilibrul este cheia: mama este normal să revină, pas cu pas, şi la carieră, uneori chiar dacă îşi doreşte să stea mai mult cu copilul nevoile acestuia şi ale familiei ori probleme grave o îndeamnă să muncească pentru a câştiga banii necesari rezolvării acestor probleme. Mama trebuie să aibă şi viaţa sa profesională şi socială, nu e nimic rău în asta, nu eşti o mamă mai rea dacă nu stai lângă copil 24 de ore din 24. Calitatea timpului petrecut cu copilul este mai importantă decât durata. Moderaţia, calea de mijloc înseamnă, din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie.

Adevărul: Sunteţi dispusă să puneţi cariera pe primul loc, iar copilul dumneavoastră să crească la o creşă sau alături de o bonă?
Andreea Marin: Nu, drept dovadă nici nu am făcut asta şi am stabilit să lucrez de acasă în primii 5 ani de viaţă ai copilului meu, dar am avut şi şansa să fiu într-un moment în care am putut face această alegere, nu toate mamele au un moment bun după naştere. Iar creşa sau o bonă bună pot fi soluţii salvatoare în anumite perioade, de ce nu? Din nou, însă, este vorba de particularităţile fiecărei situaţii în parte.
Adevărul: Câte ore petreceţi dumneavoastră cu copilul pe zi?
Andreea Marin: Ne trezim împreună, eu o pregătesc pentru şcoală şi avem ora noastră de dimineaţă ca fetele, apoi după-amiezile şi seara, iar în week-end ne facem planuri pentru un program special.
Îndemnul Ministerului Muncii: „Nu renunţa la tine de dragul copilului! Într-o zi, va simţi“
„La muncă, tinere mame, la serviciu!“. Aşa sună îndemnul reprezentanţilor Ministerului Muncii adresat femeilor care tocmai au născut, printr-o campanie publicitară, parte dintr-un proiect european în valoare de 8,7 milioane de euro. Lăsând la o parte opotunitatea alocării banilor, specialiştii atrag atenţia că este nepotrivit pentru dezvoltarea bebeluşului şi, mai mult, cvasi-imposibil de pus în practică în condiţiile în care nu există un sistem care să asigure părinţii că micuţii lor sunt în siguranţă şi pe mâini bune. Motivul: nu există suficiente creşe şi nici bone.
Campania, cu sloganul „Nu renunţa la tine de dragul copilului! Într-o zi, va simţi“, este finanţată cu 60.000 de euro şi vizează mai multe etape. Prima este un spot publicitar în care cântăreaţa Andra spune că „adevăratul echilibru ca mamă ţi-l găseşti revenind la cariera ta, la sursa ta de putere. (...) Păstrează echilibrul între minunea de a fi mamă şi minunea de a fi puternică şi împlinită, adică de a avea o carieră!“.
Specialiştii nu sunt însă de acord cu această iniţiativă a ministerului, argumentând că mamele ar trebui să stea acasă măcar până când copilul împlineşte vârsta de un an, poate merge singur şi poate spune ce îl doare.
Un an, perioada optimă de stat acasă cu copilul
„Ideal este să crească cu mama până la cel puţin un an, pentru că cel mic este dependent de ea. În plus, o mamă nu poate da randament la muncă atât timp cât nu are nicio certitudine că micuţul ei primeşte îngrijirile necesare. În momentul ăsta, sunt prea mulţi copii şi prea puţine cadre care să se ocupe de ei. Nu ai unde să-ţi duci copilul mic dacă alegi să-ţi urmezi cariera. Este o măsură economică să nu plătească o persoană care nu produce nimic, e o cheltuială să ţii acasă o mamă în concediu de maternitate, dar trebuie să îi oferi soluţii pentru ca ea să poată pleca liniştită la serviciu“, a declarat pentru „Adevărul“ psihologul Diana Ioaneş.
„Premisa de la care porneşte campania este fundamental eronată. Se presupune că femeile părăsesc piaţa muncii atunci când aduc pe lume un copil pentru că interesul pentru viaţa profesională dispare brusc. De fapt, femeile ies de pe piaţa muncii pentru că sunt constrânse de lipsa infrastructurii sociale, creşele şi grădiniţele sunt insuficiente, nu există programe de reactualizare a cunoştinţelor profesionale la reîntoarcerea pe piaţa muncii deşi, într-un procent covârşitor, femeile sunt beneficiarele concediului parental, nu există programe care să încurajeze bărbaţii să ia concediul de creştere şi îngrijire a copilului“, a explicat preşedinta Centrului de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA, Oana Băluţă.
„De fapt, femeile ies de pe piaţa muncii pentru că sunt constrânse de lipsa infrastructurii sociale, creşele şi grădiniţele fiind insuficiente”, Oana Băluţă, Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA
35 de copii pe loc la creşă
De altfel, datele oficiale ale Ministerului Muncii, obţinute la solicitarea „Adevărul“, arată că, în vara anului 2012, la nivel naţional existau peste 570.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani şi doar în jur de 16.000 de locuri în creşe. Cu alte cuvinte, pentru un singur loc într-o creşă din România „se băteau“ aproximativ 35 de copii. Din totalul părinţilor, aproape 22.000 figurau pe listele celor care au cerut stimulentul de 500 de lei de întoarcere mai devreme la serviciu. „Suma de 500 de lei, chiar dacă nu acoperă integral serviciile acordate în sistem privat (creşe, bone, baby-sitter etc.), acoperă o parte semnificativă a costului acestora“, susţin reprezentanţii Ministerului Muncii. Oficialii sunt conştienţi de altfel de acest deficit masiv la nivelul serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei şi susţin că au pus în practică şi alte măsuri de sprijinire a părinţilor în afara stimulentului.
Mame cu carieră, concept rămas pe hârtie
Însă nu există un program de creare de locuri în creşe la nivel naţional, asumat guvernamental, baza fiind mai degrabă viitoarele fonduri structurale. Nici Ministerul Dezvoltării Regionale nu are în derulare proiecte care să vizeze construirea de creşe sau grădiniţe, doar şcoli, licee, universităţi, însă oficialii de aici spun că au în vedere acest segment pentru viitoarea perioadă de programare 2014-2020.
„Această campanie nu reprezintă o necesitate, ci mai degrabă un concept greu de urmat pentru populaţia din România”, Mirela Zivari, psiholog
„O campanie de acest gen ar fi trebuit sa înceapă cu alocarea de fonduri pentru perioada în care mama stă acasă. Autorităţile competente ar trebui să înţeleagă importanţa măririi indemnizaţiei necesare pentru creşterea şi educarea unui copil. Această campanie nu reprezintă o necesitate, ci mai degrabă un concept greu de urmat pentru populaţia din România. Conceptul de tânără mamă nu se asociază în niciun caz cu necesitatea de a-ţi continua cariera. Tânăra mamă are cu totul şi cu totul alte valori şi nevoile ei gravitează în jurul copilului. Sunt două lucruri care nu pot fi comparate, nu pot fi puse în legătură: cariera profesională e una, responsabilitatea şi împlinirea pe care ţi-o dă noul statut de mamă nu pot fi comparate“, este de părere psihologul Mirela Zivari.
Copiii se închid în ei când se simt părăsiţi
Şi cadrele didactice susţin că cei mici au nevoie să petreacă mai mult timp cu părinţii.
„Foarte mulţi copii se închid în ei, acumulează suferinţă când se simt părăsiţi de mama lor. Este foarte bună iniţiativa de a nu lăsa mamele să renunţe la cariera lor pentru că asta le ajută să trăiască. Şi, sigur că avem nevoie de bani, însă copiii nu pot fi lăsaţi exclusiv în grija bonelor pentru că o bonă nu poate să dăruiască afectivitatea pe care o oferă o mamă şi de care copilul are atâta nevoie“, a explicat şi Gabriela, educatoare la o grădiniţă din Capitală.
Specialiştii spun că mamele nu dau randament la serviciu dacă nu-şi ştiu copiii în siguranţă p Foto: marian iliescu
Unde se duc 8,7 milioane de euro
Proiectul „Echilibru – o nouă abordare a vieţii familiale cu cea profesională“, în valoare de 8,7 milioane de euro (aproape 20 de milioane de lei), se derulează în perioada decembrie 2010-decembrie 2013. Ce activităţi au fost finanţate: cercetări la nivel naţional pe această temă, formare profesională pentru baby-sitteri, au fost deschise trei creşe – centre de excelenţă (două în Bucureşti şi una în Braşov) prin care au fost create aproximativ 240 de locuri pentru copiii între 0-4 ani şi a fost lansată această campanie, care va continua, timp de trei luni, cu afişe la metrou, în spaţiile stradale şi în supermarketuri, cu mesaje în care mămicile sunt îndemnate să-şi urmeze cariera.