Criza testelor COVID-19. Cum au ajuns programările la analize să depăşească două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: AFP/ Nicolas Economou
Foto: AFP/ Nicolas Economou

Românii care vor să plece în concedii în străinătate sau care pur şi simplu vor să ştie dacă sunt infectaţi cu noul coronavirus sunt nevoiţi să aştepte aproape două săptămâni pentru a afla dacă au sau nu SARS-CoV-2. Asta deşi, pentru vacanţe, cele mai multe state cer ca testul să fie făcut cu maximum 72 de ore înainte de trecerea frontierei.

Astfel că, românii care doresc să-şi facă testul COVID-19 la clinicile medicale private sau de stat trebuie să se programeze cu aproximativ două săptămâni înainte, iar intervalul de obţinere a rezultatului pune în pericol vacanţele. În acelaşi timp, medicii ne recomandă să călătorim cu maşina personală dacă plecăm din ţară. „Le recomand să-şi facă vacanţa cu prudenţă. Acum, şi dacă merg cu avionul au nevoie de acest test. Să fie foarte atenţi că testul nu trebuie sa aibă mai mult de 72 de ore din momentul recoltării. Multe laboratoare din România au un termen mai mare de eliberare. Ideal ar fi ca cetăţenii care călătoresc în afara ţării să încheie şi o asigurare medicală. Este de preferat să meargă cu maşina personală şi să respecte regulile de igienă”, a arată medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balş”. 

Care sunt şansele unui turist român să obţină în timp util testul COVID 

În cele mai multe cazuri, rezultatele testelor vin după ce termenul de valabilitate va fi expirat deja pentru persoanele care vor să călătorească. De exemplu, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală prima programare disponibilă este joi, 30 iulie. Rezultatul testului este eliberat în 48 de ore, iar preţul acestuia este de 300 de lei. 

În cazul Institutului „Marius Nasta”, primul loc liber pentru efectuarea testului COVID-19 este abia pe 11 august. Tot 300 de lei costă şi aici un test, iar la o zi după recoltare este furnizat şi rezultatul în limba engleză. La clinicile Sanador, cererea pentru realizarea testelor pare să fie foarte ridicată, din moment ce prima programare disponibilă este pe 18 august. Însă după 24 de ore este eliberat rezultatul testului, care are preţul de 390 de lei.

Tot 390 de lei costă şi un test la „Regina Maria”. În Bucureşti, primele locuri disponibile pentru efectuarea testului sunt pe 6 august. În schimb, rezultatele vin în maximum 72 de ore, cât este termenul de valabilitate al testelor celor care vor să călătorească în Grecia, de exemplu. Puţin mai norocoşi sunt clujenii, care se pot programa pentru un test joi, 30 iulie. La clinicile „Regina Maria” din Craiova, există posibilitatea de a face un test abia la data de 5 august. Rezultatele vin tot în 72 de ore de la recoltare, exceptând ziua în care a fost luată proba, astfel că o excursie în Grecia devine imposibilă.

Nici de la Medlife nu vin veşti mai bune pentru românii care vor să plece din ţară. Aici, primul loc disponibil în Bucureşti este pe 7 august, iar termenul de prelucrare a testului este de 4 zile, insuficient pentru a se conforma termenului stabilit de autorităţile elene şi nu numai. 340 de lei costă un test COVID realizat la Medlife. La clinica Medlife din Constanţa, primul loc disponibil pentru un test coronavirus este abia în luna octombrie, iar termenul de prelucrare a analizei este de 4 zile lucrătoare. La Medlife Iaşi, prima programare disponibilă este miercuri, 29 iulie, dar rezultatele testelor vin în 5 zile, astfel că nu pot fi luate în considerare de autorităţile elene.

La Synevo, preţul unui test este de 285 de lei, însă rezultatele vin în cinci zile lucrătoare de la momentul recoltării. Mai mult decât atât, pe site-ul Synevo se precizează că nu se mai fac programări pentru teste COVID.

Centrul Medical Matei Basarab „Veridia” din Bucureşti va începe să facă astfel de teste pe 29 iulie, însă nu au fost anunţate detalii legate de preţ şi de timpul de aşteptare.

Mai norocoşi au fost bucureştenii care s-au înscris în programul de testare al Primăriei. Aceştia vor fi testaţi gratuit în proiectul „Testăm pentru vacanţă”. Lista s-a închis însă la numărul 9.000. Doar atâtea teste face municipalitatea gratuit pentru cei care vor să călătorească.

Cei care sunt presaţi de timp şi care au programate vacanţe în perioada imediat următoare pot opta pentru singurul centru de tip drive-in pentru depistarea noului coronavirus, situat în parcarea centrului comercial din Băneasa. Zeci de maşini aşteaptă zilnic la coadă aici, şi tocmai de aceea preţul testului a crescut de la 390 de lei la 520 de lei. Pacienţii primesc rezultatele în maximum 48 de ore.

Şansele ca tot mai multe state să ceară la graniţă teste COVID cetăţenilor români sunt mari, în contextul în care timp de şase zile numărul de infectări zilnice în România este de peste 1.000. „Cu ceva vreme în urmă m-aş fi aşteptat la o variantă mai bună decât acum. Traversăm un scenariu care acum câtva timp părea pesimist. În zilele care urmează vor fi tot multe infectări pentru că fiecare dintre cei nou diagnosticaţi vine în contact cu alte persoane. Depinde dacă vom realiza că lucrurile nu stau bine şi să luăm măsuri. E singura variantă pentru a trece peste această perioadă. Măsurile sunt pentru noi toţi. E important, ca cetăţean, să respect măsurile, dar e important şi ca agentul comercial să respecte măsurile. Iar autorităţile să vegheze respectarea măsurilor”, a precizat doctorul Alexandru Marinescu.

Biologul unui laborator de testare COVID-19, cu simptome de „burn-out“

Biologul Laboratorului de Genetică moleculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a intrat în concediu medical din cauza epuizării. În ultima perioadă, personalul laboratorului a lucrat fără întrerupere ca urmare a numărului mare de solicitări. Într-un comunicat de presă, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a recunoscut că biologul laboratorului a prezentat simptome de „burn-out“. De asemenea, unul dintre asistenţii medicali este internat cu suspiciune de infectare cu noul coronavirus. Singurul medic specialist s-a testat şi el deoarece a avut probleme digestive, iar rezultatul a fost negativ. 

„În cursul săptămânii trecute, biologul, din cauza volumului foarte mare de muncă din ultimele săptămâni, a prezentat simptome specifice sindromului de burn-out, iar în momentul de faţă se află în concediu medical. Unul dintre asistenţi este internat în momentul de faţă în zona tampon cu suspiciune de COVID-19, dar precizăm faptul că acest angajat a fost în ultima săptămână în zilele libere aferente contractului de muncă, iar în timpul petrecut la spital a respectat în totalitate măsurile de protecţie. În funcţie de rezultatele testelor şi după finalizarea anchetei epidemiologice aflate în desfăşurare, se vor lua măsurile necesare“, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Florin Niţu, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, a precizat că programul de lucru al personalului laboratorului este de şapte ore pe zi şi activitatea se desfăşoară şi în zilele de sâmbătă şi duminică. 

Personalul laboratorului va fi suplimentat

Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu funcţionează cu un singur medic de laborator, un biolog şi trei asistenţi medicali. Conducerea unităţii medicale a luat măsuri pentru suplimentarea personalului: „Evoluţia fulminantă a numărului de cazuri corelată cu o creştere semnificativă a numărului de testări de tip RT-PCR a făcut necesară suplimentarea personalului. Astfel, în data de 24 iulie, a fost semnată dispoziţia de detaşare a unui biolog pe perioada de 14 zile şi a unui chimist cu experienţă în prelucrarea testelor COVID. Începând cu data de 27 iulie, va fi detaşat un medic de laborator. De asemenea, au fost scoase la concurs două posturi de biolog şi un post de asistent medical de laborator, urmând ca în data de 28 iulie să se finalizeze selecţia dosarelor“, se arată în comunicatul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

De asemenea , conducerea spitalului din Târgu Jiu a încheiat un contract pentru achiziţionarea celui de-al doilea extractor automat, urmând ca personalul care lucrează în cadrul laboratorului de genetică moleculară să fie instruit. „Folosirea celui de-al doilea extractor va mări capacitatea de testare a SJU Târgu-Jiu cu peste 100%“, au mai anunţat reprezentanţii Spitalului Judeţean din Târgu Jiu. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite