UPDATE Cod portocaliu de viscol pentru Bucureşti şi nouă judeţe din sudul ţării. Comandamentul de iarnă a fost convocat la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii au emis cod portocaliu de viscol în Capitală şi în alte nouă judeţe din sudul ţării FOTO Reuters
Meteorologii au emis cod portocaliu de viscol în Capitală şi în alte nouă judeţe din sudul ţării FOTO Reuters

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o atenţionare de cod portocaliu de viscol pentru mai multe judeţe ale ţării. În acelaşi timp, a fost emisă o avertizare şi de cod galben de vânt pentru toată zona de sud a ţării, mai puţin pentru judeţul Constanţa.

UPDATE Membrii comandamentului de iarnă au fost convocaţi la Palatul Victoria, la ora 15.00, după ce Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de viscol. 

„Problema este că în momentul de faţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) nu poate să spună astazi ce judeţe vor fi sub cod portocaliu mâine după-masă. Aşa că, mâine în jurul orei 10.00, vom veni cu o atenţionare“, a declarat Liviu Dragnea.

La rândul său, Radu Stroe, şeful de la Interne, a precizat că „populaţia va trebui permanent informată şi de la nivel naţional, dar şi la nivel de municipiu şi comună. Rog să existe telefoanele deschise permanent la prefecti, subprefecţi, poliţie, primărie. Pentru populaţie, solicităm să se ceară ajutor la poliţistul din comună. Încă o dată, atenţie la materialele antiderapante, vreo şase judeţe nu au material antiderapant“, a ţinut să menţioneze Stroe.  

Drumuri închise 

Şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mircea Pop, a ţinut să precizeze că în această noapte unele drumuri din zonele cele mai afectate de codul portocaliu de viscol vor fi închise pentru a evita să rămână persoane blocate.  

În cazul în care va fi nevoie, vor fi închise şi porturile, „totul va depinde de cantitatea de zăpadă care va cădea”, a adăugat Mircea Pop.

„În prognoza care am primit-o, ninge în toată ţara şi ne-am mobilizat şi pe zona Transilvaniei şi pe zona Moldovei, totul ţine de cantitatea de zăpadă şi de viteza vântului. Ninge în toată ţara, dar nu bate vântul”, a precizat şeful CNADNR.


Meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol pentru Bucureşti, dar şi pentru judeţele Ilfov, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. 

În aceste zone va ninge local abundent, viteza vântului va depăşi la rafală 70 km/h, iar zăpada va fi puternic viscolită şi troienită. 

Avertizarea este valabilă de marţi, de la ora 04.00 şi până miercuri la ora 14.00.

De asemenea, în jumătatea de sud a ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. În Lunca Dunării vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei.

cod portocaliu viscol

Meteorologii au emis, tot luni, o altă avertizare de cod galben de viscol pentru Oltenia, pentru cea mai mare parte a Munteniei şi pentru zona Munţilor Banatului şi a Carpaţilor Meridionali. Vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, ce vor cumula local 20 de litri pe metru pătrat. Vântul va avea intensificări de peste 55-60 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea. 

Această avertizare intră în vigoare luni seară, de la ora 20.00 şi expiră marţi la ora 04.00.

cod galben de viscol

Luni dimineaţă, meteorologii au prelungit avertizarea de cod galben, emisă astăzi, până la ora 11:15. De altfel, ea este valabilă pentrumunicipiul Bucureşti şi judeţele Argeş, Dâmboviţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov

Mai precis, în intervalul 05:15 - 08:15, meteorologii se aşteaptă la intensificări ale vântului, cu viteze ce vor depăşi la rafală 55-70 km/oră.

De asemenea, tot până la ora 11:15 este valabilă o avertizare de cod galben de vânt puternic şi pentru judeţul Caraş-Severin, îndeodebi în sudul judeţului şi în zona de munte.

Meteorologii au emis o altă avertizare de cod galben de viscol pentru Oltenia, pentru cea mai mare parte a Munteniei şi pentru zona Munţilor Banatului şi a Carpaţilor Meridionali. Vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, ce vor cumula local 20 de litri pe metru pătrat. Vântul va avea intensificări de peste 55-60 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea. 

 Această avertizare intra în vigoare de luni seară, de la ora 20.00 şi expiră marţi la ora 04.00.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite