Ce se va căuta pe piaţa muncii în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii cu facultăţi tehnice au şanse mai mari să găsească un loc de muncă FOTO Adevărul
Tinerii cu facultăţi tehnice au şanse mai mari să găsească un loc de muncă FOTO Adevărul

Chiar dacă salariile vor stagna, candidaţii, în special cei din centrul ţării şi cei din nord-vest, au şanse mari de a găsi un loc de muncă potrivit în 2016. Important este ca ei să se pregătească bine pentru interviu şi să pună accent pe micile detalii care nu le vor scăpa recrutorilor nici anul acesta.

Veşti bune pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Marile companii vor face angajări şi în 2016, în primele trei luni din an mai mulţi angajatori exprimându-şi dorinţa de a face modificări în schema de personal.

Specialiştii în recrutare susţin, însă, că este esenţial ca persoanele care aplică pentru locuri de muncă în 2016 să îşi structureze CV-ul în aşa fel încât acesta să fie unul atractiv pentru potenţialul angajator şi să cuprindă, înainte de toate, rezultate pe care le-au avut până în acel moment. Asta pentru că, şi anul viitor, companiile vor pune accent pe competenţele practice ale candidaţilor.

De altfel, în 2016, cele mai multe angajări vor fi făcute în domenii precum comerţ şi ridicata cu amănuntul, în industria prelucrătoare şi în administraţie publică şi servicii sociale. În acelaşi timp, cel mai puţin optimişti angajatori sunt cei din domeniul energiei electrice, care va înregistra scăderi din punct de vedere al personalului faţă de anul în curs, arată cel mai recent studiu Manpower dat publicităţii, „Perspectivele angajării de forţă de muncă”, care a luat în calcul răspunsurile oferite de 625 de angajatori, respectiv companii mari, mici şi mijlocii.

„Este încurajator că în trimestrul I/2016 se confirmă semnalele timpurii de creştere a încrederii angajatorilor pe care le-am primit referitor la trimestrul în curs, cu atât mai mult cu cât perspectivele regionale sunt mai uniforme. Chiar dacă optimismul angajatorilor nu e la fel de accentuat ca în trimestrul în curs în toate sectoarele de activitate, aşa cum a început din 2015, ne dă motive să sperăm că acesta este în sfârşit debutul unei tendinţe de creştere sustenabilă a numărului de locuri de muncă”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Unde se vor face cele mai multe angajări

În ceea ce priveşte gradul de angajabilitate pe regiuni, studiul amintit arată că cei mai optimişti sunt angajatorii din centrul şi nord vestul ţării sunt cel mai optimişti. Cele mai puţine locuri de muncă vor fi disponibile, în 2016, în zona de nord est, potrivit aceluiaşi studiu. Prin urmare, în 2016 a fost anunţată o creştere cu 12% a numărului de angajaţi din zona de vest, în sud-centrul ţării, numărul de angajaţi va creşte cu 9%, faţă de cel din prezent, în timp ce în Moldova, creşterea va fi cu doar 4%. Însă cei care intenţionează să modifice schema de personal prin noi angajări sunt, în general, cei din companiile mari, care au peste 250 de angajaţi.

„Încrederea angajatorilor este combustibilul care alimentează creşterea de locuri de muncă necesară României şi impulsionează retenţia talentelor de care companiile ce activează în ţara noastră au nevoie. Văzând că încrederea persistă, ba chiar creşte în unele sectoare de activitate, reacţia nu poate fi decât pozitivă, dar este bine să ne reamintim că în această perioadă post-recesiune companiile sunt mai dispuse să-şi ajusteze rapid planurile de angajare decât erau în trecut”, a mai spus Valentin Petrof.

Facultăţile tehnice, cerute pe piaţa muncii

Specialiştii în recrutare arată că piaţa forţei de muncă este într-o continuă dinamică şi susţin că tinerii ar trebui să opteze pentru facultăţi cu specializări tehnice, pentru a fi siguri că îşi vor putea găsi un job potrivit. Asta pentru că multe din companiile care intenţionează să facă angajări în 2016 caută tineri. În consecinţă, pentru a reuşi să treacă de interviu şi pentru a deveni parte din companie, tinerii sunt sfătuiţi să facă, încă din timpul liceului sau al facultăţii, stagii de practică şi voluntariat.

„Spre exemplu, dacă un student a lucrat într-un call center, el este preferat unui alt candidat care nu are deloc experienţă şi care doar a învăţat. Cel din call center cunoaşte o limbă străină, a interacţionat cu oameni, e un plus. Angajatorii nu te întreabă ce ştii să faci, ci te întreabă ce ai făcut”, a explicat Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră.

Salariile vor stagna în 2016

Potrivit acestuia, stăpânirea la nivel avansat a limbilor străine este un mare plus pentru candidaţi în 2016. De preferat ar fi ca acesta, pe lângă limba engleză, să cunoască germana sau franceza. Şanse mai mari de a fi cooptaţi în companii o au cei care cunosc limbi precum chineza, portugheza sau norvegiana, mai arată recrutorii. Aceşti candidaţi pot obţine salarii bune. În prezent, pretenţiile financiare ale tinerilor sunt în neconcordanţă cu piaţa muncii, afirmă Chicioreanu.

„Tinerii cer salarii de 2.000 - 3.000 de lei imediat ce termină facultatea, dar revin cu picioarele pe pământ când dau piept cu piaţa muncii, unde nu li se oferă mai mult de 1.500 de lei, pentru început. Pretenţiile lor nu corespund realităţii”, a mai spus consultantul în carieră.

În anul 2016 se pare că salariile vor stagna, cel puţin din ce au răspuns reprezentanţii companiilor incluse în studiul Manpower. Cert este că unii angajatori intenţionează şi să disponibilizeze. Mai precis, 15% din angajatori intenţionează să reducă schemele de personal anul viitor, în timp ce 66% nu prevăd schimbări în dimensiunea forţei de muncă.

Ce fel de CV va fi „la modă” în 2016

Şi în 2016, specialiştii în recrutare îi sfătuiesc pe candidaţi să elaboreze CV-ul în funcţie de cerinţele angajatorului. CV-ul european nu este cel mai la îndemână, arată aceştia, din cauza faptului că este greoi. Astfel,  este esenţial ca CV-ul să fie concret, cu propoziţii cât mai scurte, în aşa fel încât recrutorii, care se uită cel mult opt secunde pe el, să poată vizualiza competenţele candidatului şi atuurile acestuia.

„Să fie la obiect şi să nu fie umflat. Sunt mulţi candidaţi care fac greşeli majore în CV-uri, depistate în cele câteva secunde pe care le alocă un recrutor lecturării candidaturii”, a explicat Chicioreanu.

În CV trebuie trecute rezultatele pe care le-a avut candidatul, în timp ce scrisoarea de intenţie nu mai este o obligaţie, aşa cum era în anii trecuţi. De regulă, în ea nu trebuie repetate informaţiile din CV, ci ea trebuie să exprime intenţia candidatului pentru locul de muncă respectiv şi să nu depăşească patru paragrafe. Totodată, este de preferat ca scrisoarea de intenţie să fie chiar corpul e-mailului pe care îl trimite candidatul potenţialului angajator.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite