Care sunt meseriile viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii români sunt tot mai interesaţi de robotică FOTO
Tinerii români sunt tot mai interesaţi de robotică FOTO

Specialiştii în robotică, cercetare spaţială, consilierii în genetică sau inginerii biomedicali care vor reproduce organe din celulele stem vor fi la mare căutare în viitorul nu foarte îndepărtat. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de organizaţia neguvernamentală INACO, potrivit căreia, din cauza îmbătrânirii populaţiei, va fi nevoie în continuare de medici, asistenţi medicali sau infirmieri.

Nu va lipsi interesul companiilor pentru IT-işti, în condiţiile în care numărul de dezvoltatori de pagini web şi de aplicaţii va creşte, iar industria IT îşi va tripla necesarul de personal. Dacă în străinătate aceste meserii ale viitorului nu par un vis îndepărtat, în România lucrurile sunt foarte la început. Cel puţin aşa susţine consultantul în carieră Gabriel Chicioreanu. 

„În prezent, tehnologia produce ceea ce vedeam în filmele ştiinţifico-fantastice în urmă cu 30 de ani. E normal ca această tehnologie şi robomigrare să evolueze foarte mult. Vor fi foarte multe companii care vor pune accentul pe personal calificat în acest domeniu. Însă, nu trebuie să uităm că va fi nevoie de personal calificat şi în alte domenii care vor folosi tehnologia respectivă. Spre exemplu, va fi nevoie de cineva care să producă aluminiul, componentele din plastic şi aşa mai departe. Deci e nevoie de o gamă largă de specialişti”, a explicat specialistul pentru „Adevărul”. 

Se vor căuta specialişti în turism spaţial 

Alte meserii căutate în viitor vor fi cele de dieteticieni, nutriţionişti sau cercetători alimentari. Iar pentru că tehnologia riscă să dea dependenţă vor apărea şi specialiştii în detoxifiere tehnologică, un fel de psihologi, subliniază studiul INACO. Nici specialiştii în turism spaţial nu vor lipsi asta pentru că turismul spaţial va fi tot mai practicat. De altfel, astfel de iniţiative există deja în statele dezvoltate, spune Gabriel Chicioreanu. 

„Ne putem uita la jucătorii privaţi din piaţă care deja oferă sejururi în afara spaţiului terestru. Din acest punct de vedere, dacă statele respective sunt în epoca bronzului, România e departe de a dezvolta astfel de industrii. Eventual, am putea da nişte specialişti punctuali pe câteva dintre meseriile viitorului, în special cele legate de robotică, dar cam atât”, a atras atenţia specialistul în recrutare. 

Interesul pentru robotică în România, în creştere

Spre exemplu, pregătirea românilor pentru astfel de domenii care vor fi la mare căutare pe piaţa muncii în viitor se face în prea puţină măsură în şcoala românească şi ar presupune o reformă din rădăcini a sistemului de educaţie, care acum nu este deloc corelat cu ceea ce solicită angajatorii. 

„Putem observa că şi în România, în ultimii doi-cinci ani, au luat o amploare nu atât orele de studiu în sistemul de învăţământ de stat sau privat, cât cercurile pe diverse teme de robotică, în special cele adresate tinerilor şcolari şi adolescenţilor de liceu. Mai sunt facultăţile nişate pe partea inginerească ce au câteva materii legate de robotică, dar acestea nu sunt foarte dezvoltate”, a completat Gabriel Chicioreanu.

Programul clasic de lucru va deveni un mit

În viitor vor fi la mare căutare controlorii de drone sau cei care vor lucra în serviciile pentru programarea, supravegherea roboţilor, dar şi fizioterapeuţii şi kinetoterapeuţii, mai arată studiul INACO, potrivit căruia va creşte şi numărul de lucrători la uzinele de energie neconvenţională - solară, eoliană sau ferme de alge.

Şi programul de lucru între orele 9.00 – 17.00 va deveni un mit, subliniază organizaţia neguvernamentală. Mai exact, munca într-un birou timp de nouă ore va fi o excepţie în viitor şi nu o regulă, asta pentru că angajaţii vor putea lucra din confortul casei sau din orice colţ al lumii. 

Potrivit INACO, angajaţii vor avea un profil online. Se va lua decizia de a se renunţa la programul clasic de lucru pe motiv că 30% din spaţiile de lucru sunt nefolosite într-o zi de muncă, companiile fiind nevoite să piardă bani prin neutilizarea lor sau a calculatoarelor de la locul de muncă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite